Hegedűs Réka: Jövő héten ismét elcsábít a Dugonics téri könyvforgatag

Szegeden is számos programmal várja az érdeklődőket a 89. Ünnepi Könyvhét.

Immár 89. alkalommal rendezik meg az ország számos pontján az Ünnepi Könyvhét elnevezésű programot, amelyhez ez évben is csatlakozott Szeged városa. Idén tizedik alkalommal érte a megtiszteltetés a Somogyi-könyvtárat, hogy megrendezze az olvasásnépszerűsítő rendezvényt, amelynek ezúttal is a Dugonics tér ad otthont, de a város több pontján, így például kávéházakban, éttermekben, valamint könyvtárakban és a Belvárosi Moziban is várják az érdeklődőket.

Sikaláné Sánta Ildikó, a Somogyi-könyvtár igazgató-helyettese stílusosan Móra Ferenc 1930-ban megfogalmazott szavaival nyitotta meg a május 31-én tartott sajtótájékoztatót. A könyvhét megrendezésére már akkoriban is igény mutatkozott, s a lelkesedés mára sem hagyott alább. Szeged az év más-más időszakaiban is szívesen csatlakozik az olvasás szeretetét hirdető rendezvényekhez, így például az Októberi Könyvtári Napokhoz vagy éppen a Nemzetközi Könyvfesztiválhoz, de a szegedi Ünnepi Könyvhétnek – amely már évek óta összekapcsolódik a Gyermekkönyvnapokkal – országos híre van.

A Somogyi-könyvtár munkatársai mellett Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata adminisztratív feladatok ellátásával, valamint anyagi támogatással járul hozzá a rendezvény sikeréhez – mondta el Antal Anikó – valamint a megnyitó ünnepség koordinálását is évről-évre magára vállalja, amely idén június 7-én, a Dugonics-tér színpadán kerül megrendezésre, s a város alpolgármestere, Solymos László mellett, Boldizsár Ildikó mesekutató-, és terapeuta nyitja majd meg az ünnepi hetet. Boldizsár Ildikó személyéből kiindulva, idén a mesei motívumok, a gyermekrendezvények is nagy szerepet kapnak, így például a Somogyi-könyvtár Gyermekkönyvtárában a 60 éves Hupikék törpikék című képregényt ünneplik, de a Kövér Béla Bábszínház, valamint a Belvárosi Mozi is programokkal készül a legkisebbeknek.

Ahogy Andóczi-Balogh Éva, a Somogyi-könyvtár PR munkatársának felsorolásából megtudhattuk, a 89. Ünnepi Könyvhét sokszínű programokkal várja a könyvek szerelmeseit. A közönség olyan személyiségekkel találkozhat többek között, mint Oravecz Imre, Görög Ibolya, Benkő László, Darvasi László, Garaczi László vagy éppen Farkas Bertalan. Továbbá ahogy minden évben, a helyi, szegedi írók is fontos szerepet kapnak, átadásra kerülnek az idei év támogatásai, valamint az Év Könyve díj is. A könyvhét a középiskolásokat is igyekszik megszólítani rendhagyó irodalom- és történelemórákkal, valamint zenés-verses összeállításokkal. Az irodalmi programok mellett zenés kísérőrendezvényekre is ellátogathatnak az érdeklődők, így például fellép a Molnár Dixieland Band, térzenével készül a Fricsay Fúvószenekar, valamint a deszki Bánát Szerb Néptáncegyüttes és a mérgesi Bunyevác tamburások is bemutatják műsorukat.

A 89. Ünnepi Könyvhét tehát több mint 20 helyszínen száznál is több programot kínál a közönségnek, amelyről a nyomtatott programfüzetek mellett a konyvhetszeged.sk-szeged.hu oldalon is tájékozódhatnak az érdeklődők, amely nemcsak az aktualitásokat közli, hanem a múltbéli visszatekintéseket is elérhetővé teszi.

Lapszélére: Sátorban a Szeged folyóirat címmel, június 9-én (szombaton), a Dugonics téren egész nap várjuk a lap iránt érdeklődőket, a régi és új előfizetőket! Legfrissebb, júniusi számunk ropogósan érkezik a nyomdából, így a legjobb belelapozni!