Hegedűs Réka: Rózsaruhába öltözött a Szőregi fiókkönyvtár

A rózsa reneszánsza című kiállítással és több száz szál rózsával várta a Szőregi fiókkönyvtár a látogatókat a XX. Rózsaünnepen.

Minden évben hagyomány, hogy a Somogyi-könyvtár Szőregi fiókkönyvtára csatlakozik a Rózsaünnep – A virágok királynőjének fesztiválja elnevezésű programsorozathoz, amely idén jubileumi évfordulóhoz érkezett. Huszadik alkalommal rendezik meg az illatos ünnepséget, amelyen nemcsak a szemkápráztató virágok, hanem a helyi és környékbéli táncegyüttesek és kórusok, valamint díjnyertes kertészetek is bemutatkoznak. A Szőregi fiókkönyvtár minden alkalommal kiállítással készül az érdeklődőknek erre az időszakra. Az idei kiállítás – amelynek ünnepélyes megnyitójára június 22-én került sor – A rózsa reneszánsza címet kapta, s a látogatóknak egészen július utolsó napjáig lehetőségük nyílik megtekinteni.

A Szőregi fiókkönyvtár az idei évben változások elé nézett: Péliné Lévay Henriette áprilisi nyugdíjba vonulását követően, Hegedűs Szabina vette át a könyvtári feladatokat, aki lelkiismeretesen vitte tovább a tradíciókat, s saját egyéniségével kiegészítve színesítette is azokat. A rózsa, mint szimbólum és jelkép a korábbi évek során számos formájában jelentkezett a könyvtár kiállítási tematikájában, olykor a népmesei-, a népköltészeti, vagy éppen a címerekben előforduló rózsák kerültek a középpontba. A könyvtáros elmondta, az idei tematika megtalálásához Géczi Jánosnak A rózsa és jelképei című sorozatát használta forrásként. A kiállítás forrásanyagának válogatásában – amelyek elsősorban botanikai munkákat tartalmaznak – Horniczky Anikó, a Somogyi-könyvtár gyűjteményi és helyismereti osztályának munkatársa volt a szőregi könyvtáros segítségére. A kiállítás értékes dokumentumokat, igazi kuriózumokat tartalmaz, a botanika mellett helyet kapott a reneszánsz építészet és festészet is, valamint könyvkiemelésekkel a rózsatermesztéshez kötődő szakirodalmakat, valamint a rózsának a reneszánsz irodalomban való megjelenését bemutató munkákat is megtekinthetik az érdeklődők.

A június 22-én megrendezett kiállításmegnyitón Hegedűs Szabina mellett, Andóczi Balogh Éva, a Somogyi-könyvtár fiókhálózatának osztályvezetője köszöntötte a vendégeket, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy a város különböző pontjain elhelyezkedő tizenkét fiókkönyvtárnak fontos feladata, hogy az ott élő közösségekkel együttműködve ápolják a városrészek hagyományait. „Az 1700-as évek közepe óta mesélnek az anyakönyvek az itt élőkről, a szőregiekről, akiknek a rózsa egy életet, mesterséget és megélhetést nyújtó jelkép” – hangzottak Andóczi Balogh Éva köszöntő szavai, amelyeket Megyesi Beáta, fiókhálózati osztályvezető helyettes témába illő története követett.

A Szőregi fiókkönyvtár 1983 óta működik a Tömörkény István Művelődési Házban, a mindenkori könyvtárosok és a ház munkatársai közötti jó munkakapcsolat a Rózsaünnep idején is megmutatkozik. A fiókkönyvtárban kéthetente működő Életreform klub tagjainak, valamint a művelődési háznak köszönhetően az ünnepi hétvégén több száz rózsa díszítette a könyvtárat, így a látogatók nemcsak az értékes kiállításban, hanem a színes virágkompozíciókban is gyönyörködhettek.

A rózsa reneszánsza című kiállítás és a Szőregi fiókkönyvtár július 31-ig várja az érdeklődőket a nyári bezárás előtt!