Hegedűs Réka: Kényszer biznisz az életért

Az utolsó üzlet című darab ősbemutatója előtt közönségtalálkozót tartottak az író, a rendező és a színészek közreműködésével a Somogyi-könyvtárban.

Závada Pál megjelenés előtt álló saját regényéből írt színdarabot, amely első ízben a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínházában fog színpadra állni, a Kossuth-díjas Lukáts Andor rendezésében. Az utolsó üzlet című darab 1944-be repíti vissza a nézőt, s az ország egyik legsikeresebb vállalkozó családjának, a Weissek életének egy fontos szakaszába ad betekintést, akiknek a csepeli Weiss Manfréd Acél- és Fémművek tulajdonosaiként, a háború idején kényes döntést kell meghozniuk az életben maradásért. A Somogyi-könyvtárban, november 14-én tartott közönségtalálkozón – a november 23-ai ősbemutató előtt – az érdeklődők az írónak, a színészeknek, valamint a rendezőnek tehették fel kérdéseiket az izgalmasnak ígérkező darab kapcsán.

Závada Pál úgy véli a regény-, és darabírói énjét néha nem árt egyszerre működtetni, hiszen azok kölcsönösen képesek stimulálni egymást. A rendező, Lukáts Andor pedig hozzátette, nagyon büszkék lennének rá, hogyha a darabhoz eszközölt kisebb változtatások majdan visszaköszönnének a megjelenő regényben is. Az utolsó üzlet egy igaz történetet mesél el fikciós elemekkel vegyítve az eseményeket, amely megmutatja, hogyan lehet a történelem olykor legkevésbé sem könnyed játszmáit az emberi viszonyokra lefordítani. A vagyonos vállalkozó család tagjainak – zsidó származásuk miatt – komoly üzletet kell kötniük annak érdekében, hogy saját életüket, valamint életművüket és örökségüket, a gyárat menteni tudják. Ráadásul a két oldalról érkező lehetőségek – nevezetesen, hogy a németekre vagy a magyarokra bízzák a sorsukat és a jövőjüket – kettéosztja a családot. S itt jön képbe az erkölcsi dilemma is, ugyanis az SS a gyár használati jogát kéri, míg a magyar állam az államosításban gondolkodik. S ha továbbgondoljuk, egy újabb erkölcsi kérdésbe botlunk: hogyan mentse az életét az, akinek nincs meg hozzá a vagyon, ami kisegítené a bajban? Egy család történetén keresztül tehát sokrétű a darab mondanivalója: „Úgy kell felszínre hozni ezeket a problémákat, hogy ezek kínosak legyenek, bántsa a néző igazságérzetét és ambivalens érzéseket váltson ki belőle, hiszen ekkor tudunk katarzist elérni” – mondta Závada, aki az első olvasópróbán is részt vett, így figyelemmel kíséri a színpadra állított mű megszületését.

A darab mögött meghúzódó valós történetről Szegedy-Maszák Marianne Csókolom a kezét című dokumentumregényéből tudhatnak meg további részleteket a téma iránt érdeklődők, aki szülei szerelmét dolgozza fel levelek, családi memoárok és emlékek által. S ezen keresztül a Weiss-család múltjára is fény derül, hiszen az író édesanyja nem más, mint Weiss Manfréd, a csepeli gyáralapító unokája. Készülőben van továbbá Závada Pál regénye is. Aki pedig inkább színpadon látná viszont a történetet, az november 23-tól jegyet válthat Az utolsó üzlet című darabra a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínházában.

Balról-jobbra: Almádi Róbert (moderátor), Lukáts Andor (rendező), Szávai Viktória (Weiss Helén), Jakab Tamás (Chorin Ferenc), Vicei Zsolt (Hans Becher), Závada Pál (író)