Hegedűs Réka: Szegedi színpadon az Időfutár

Az Időfutár című, hamarosan a szegedi színpadon is látható produkció rendezőjével, zeneszerzőjével, valamint főbb szereplőivel találkozhatott a közönség a Somogyi-könyvtárban október 9-én.

Az Időfutár pályafutásának kezdetéhez egészen 2012 áprilisáig kell visszautaznunk az időben, amikor is a Kossuth Rádió játszani kezdett egy pörgős, kalandos, izgalmas rádiójátékot, amelyben Hanna szegedi életét – és legjobb barátnőjét, Zsófit – hátrahagyva a fővárosba költözik szüleivel. A 13 éves lány megkezdi tanulmányait a Sigray Jakab Gimnáziumban, nem túl nagy lelkesedéssel próbál beilleszkedni az új társaságba. Aztán egyszer lomtalanítást szerveznek a lakóházukban és rábukkan egy rozsdás körzőre. A jelentéktelennek tűnő tárgy nem várt kalandokba keveri Hannát, aki hirtelen furcsa fazonokkal találja magát szemben. Igyekezve nem elárulni a titkokat: a rozsdás körző sem az, aminek látszik, a történetet szerint pedig nem sokáig maradunk a 21. században. A rádiójáték sikerén felbuzdulva 2013-ban útjára indult a könyvsorozat is, amely jelenleg hét megjelent kötetnél jár, s még idén viszontláthatjuk a nyolcadikat is a könyvesboltok polcain.

 

Almádi Róbert, Barnák László, Gyüdi Eszter, Gömöri Krisztián, Sziládi Hajna

A történet Tasnádi István és Jeli Viktória fejéből pattant ki, hozzájuk csatlakozott később íróként a szegedi származású Gimesi Dóra, valamint Vészits Andrea. Színpadra először 2016-ban Gemza Péter, a debreceni Csokonai Színház igazgatója álmodta a kalandos, időutazós sztorit, a második kötet bécsi szálát feldolgozva, amikor Hanna – az időgép „jóvoltából” – a 18. századi Bécsben találja magát, s éppen A varázsfuvola próbái zajlanak az udvarban. Pesti Magyar Színház 2018-ban ismételte meg a bravúrt, s már önmagában a Hannát alakító Döbrösi Laura neve is csalogatónak bizonyult, hiszen a fiatal színésznő tehetségét már az Aranyélet című nagysikerű sorozatban is bizonyította.

Sziládi Hajna

A Szegedi Nemzeti Színház a debreceni koncepcióban állítja színpadra a művet Barnák László rendezésében. A főszerepben Sziládi Hajnát köszönthetjük, aki a közönségtalálkozón elárulta, karaktere egy igazi szókimondó, bátor lány, s bár korban 12 év választja el őket, személyiségüket tekintve sok a közös pont. „Egy igazi időutazás volt önmagamban, már a próbák alatt is nagyon szerettem ezekkel az eseményekkel sodródni” – mondta a fiatal színésznő. Hanna egy teljesen átlagos tinédzser, aki hajlamos belefeledkezni a kalandokba, így különleges szerepet kapnak a barátai, akik fontos dolgokra hívják fel a figyelmét. A szereposztás szerint Ferencz Nándort, Krupp Bencét és Udvari-Kardos Tímeát láthatjuk Hanna csapatában. Kempelen Farkast Gömöri Krisztián, Sanyi bácsit Rácz Tibor alakítja majd, míg a bécsi udvarban többek között Borovics Tamás, Medveczky Balázs, Menczel Andrea, Vicei Zsolt, valamint Szívós László pörgeti fel az eseményeket.

Gyüdi Eszter

Az Időfutár egyik legfontosabb eleme a zene, amelyről a szegedi produkcióban Gyüdi Eszter gondoskodik, aki a fontosabb szereplőknek egy-egy saját zenei témát álmodott meg. „Kreatív módon lehetett felhasználni A varázsfuvola azon részeit, amelyek illenek a történethez. Nem poposítjuk, nem rockosítjuk, nem mixeljük, sokkal inkább egy montázst hoztunk létre Mozart zenéjéből és a modern dallamokból” – tette hozzá Gyüdi Eszter. A produkciót élő zene kíséri, három hangszer – egy cselló, egy fuvola és a csembalóhoz hasonló spinét – játssza a dallamokat. Ahogy a zenében, úgy a szövegben is keveredik a 18. századi stílus a modern szlenggel, tovább színesítve a művet, amely több szálon fut, s valós történelmi személyiségeket is felvonultat.

A szegedi színház koncepciójában jelentős szerepet kaptak a színházi nevelési programok, a teátrum előadásait nagy sikerrel egészítik ki a Kállai Ákos által vezetett, Kooperáló nevű, színházpedagógiai alkotóműhelyek, amelyek egy három lépcsős program keretében igyekeznek megismertetni a fiatalabb és a felnőtt korosztállyal is az aktuális évad darabjait. A tantermi előadások keretében pedig ráhangolódás és megtekintés után lehetőségük nyílik a diákoknak beszélni, kérdéseket feltenni mindarról, amit a színpadon láttak.

Az Időfutár premier előadására október 18-án, pénteken kerül sor a Szegedi Nemzeti Színház Kisszínházában.

 

Borítókép: Szegedi Nemzeti Színház