Hegedűs Réka: Pusztai Virág kétszer

A 91. Ünnepi Könyvhéten Pusztai Virág két könyvét is bemutatták. Kézbe vehette a közönség a Televíziós műsorkészítés, valamint A képekből összerakott ember című köteteket.


Pusztai Virág az idei évben két könyvvel is jelentkezett. Televíziós műsorkészítés című kötetét a Dóm Látogatóközpontban mutatták be, Forró Lajos főiskolai docens közreműködésével. A képekből összerakott ember című könyvéről pedig a Somogyi-könyvtárban árult el érdekességeket a szerző, beszélgetőpartnere Dömötör Mihály fotóművész volt.

Pusztai Virág az SZTE JGYPK Szakképzési, Felnőttképzési és Továbbképzési Intézetének adjunktusaként – sok egyéb tevékenysége mellett – médiával és televíziós tartalomképzéssel kapcsolatos kurzusokat vezet. Oktatói munkája során szembesült azzal, hogy bár médiaelméleti szakirodalmakból nincs hiány, kevés szakkönyv ad támpontokat a média gyakorlati kérdéseihez. Saját, Televíziós műsorkészítés című kötetének első változata 2017-ben állt össze addig elkészített vázlataiból, kézirataiból. 2020-ban pedig a Juhász Gyula Felsőoktatási Kiadó gondozásában, egy bővített, impozánsabb, fotókkal kiegészített kiadás jelent meg, amelyet nemcsak azok forgathatnak, akik a szakmában képzelik el a jövőjüket, hiszen izgalmas kérdéseket vet fel a média működéséről, folyamatos változásáról és átalakulásáról, így bárki kézbe veheti, aki bármilyen módon fogyasztója a médiának.

Pusztai Virág (Fotó: Ocskó Ferenc)

Bár a televíziózási szokások folyamatos átalakulásban vannak – bármikor online újranézhetőek a tartalmak, nincsenek a nézők időponthoz kötve –, a szerző szerint ez mégsem fogja jelentősen megváltoztatni a szakmát, hiszen az új platformokon is szükség van szakértelemmel elkészített, a tényeket és a véleményeket szétválasztó, minőségi mozgóképes tartalmakra. Létezik-e napjainkban a hagyományos értelemben vett televíziós személyiség fogalma? Sok fiatal szeretne képernyőre kerülni, a fontos kérdés, hogy mi a célja vele? Azon túl, hogy önmagát szeretné megmutatni, vannak-e messzebbre mutató tervei? Hol húzódik a határ a profi és a videómegosztó oldalakra felkerült tartalmak megítélése között, a hitelesség mérhető-e a nézettségi adatokban? Egyáltalán létezik-e objektív média? A média formálja a fogyasztót vagy fordítva? Mi a hírérték és hogyan fér meg egyszerre például egy hírműsorban az, hogy mi érdekli, és mi érinti az embereket? A könyvbemutatón ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kereste a választ a szerző és beszélgetőtársa. A Televíziós műsorkészítés című kötet bár főként olyan gyakorlati ismereteket közvetít, amelyekkel egy szerkesztő-riporternek, egy műsorvezetőnek, egy operatőrnek vagy éppen egy vágónak érdemes tisztában lennie, óhatatlanul elgondolkoztatja olvasóját ezekről a sok esetben – jelen pillanatban még megválaszolhatatlan – de annál fontosabb kérdésekről is.

Pusztai Virág másik, az Ünnepi Könyvhét alatt bemutatott kötete A képekből összerakott ember címet viseli. A szerző doktori disszertációját dolgozta át kötetté. A Gondolat Kiadó gondozásában megjelent munkájában szintén izgalmas kérdéseket vet fel, ezúttal az ember és a képek viszonyáról. Honnan jött a késztetés, hogy képeket alkossunk? Hogyan változik a képekről való gondolkodás? Amíg egykor valamiféle áhítat vette körül a képeket – egy freskót a templomban a mai napig nem tudunk máshogy szemlélni –, ma akkora mennyiségben állnak rendelkezésre, hogy az áhítat elenyészni látszik. A képi fordulat bekövetkeztével a kép mint társadalmi produktum is érdekessé vált, hiszen megkerülhetetlenül elmondott valamit arról a környezetről, amelyben megszületett. Ez a tény világított rá arra, hogy érdemes foglalkozni a művészeti értékkel nem rendelkező képekkel is. A kérdés az, hogy mennyire vagyunk a képek fogságában? Hogyan változtatja meg az emlékezetet az, hogy már az első lélegzetvételétől kezdve képileg dokumentálható egy ember élete? Hogyan reflektál ugyanez a jelenség a történelemre? Mi a digitális kép és a valóság viszonya akár a telefonunk kamerájába automatikusan beépített szépítő effektek tükrében? Mit fog az utókor kezdeni ezzel a felfoghatatlan mennyiségű képanyaggal, ami nap mint nap egyre csak növekszik? Ma, féltve őrizzük a dédszüleinkről készült fotográfiát, mert lehet, hogy csak egyetlen egy van belőle. Megismételhetetlen és egyedi. A jövőben a képeknek ez a tárgyiasult értéke megmarad? Belekerül a családi albumba vagy egyből a digitális térbe lökjük, a legszélesebb nyilvánosság elé?

A megválaszolatlan kérdéseket csupán kedvcsinálónak szántam. Pusztai Virág mindkét kötete bőven rejt magában érdekességeket, elgondolkodtató és megfontolandó témákat jár körbe. Ha a kedves olvasó közelebb szeretne kerülni a válaszokhoz, nincs más hátra, mint elolvasni. Egymás után, vagy egyszerre. Kinek hogyan kényelmes. S ha már témába vág, mellékelünk pár fényképet a bemutatókról.

A Televíziós műsorkészítés című könyv bemutatójának képeit Ocskó Ferenc készítette. A Somogyi-könyvtárban Hajdu Árpád fényképezett.