Hegedűs Réka: Mészáros Dorka és Csapody Kinga az Északvárosi Fiókkönyvtár olvasótáborában

Az Északvárosi Fiókkönyvtár idei olvasótáborának zárónapján izgalmas vendégeket fogadtak a kis táborozók.


2023-ban immár nyolcadik alkalommal rendezték meg a Somogyi-könyvtár Északvárosi Fiókkönyvtárában a nyári olvasótábort, amellyel a könyvtárosok az év során aktív és lelkes 3-6. évfolyamos olvasóikat ajándékozzák meg évről évre. Az előző 7 sikeres könyvtári olvasótábor folytatásaként idén az Északvárosi Fiókkönyvtár gyermekolvasói közül 20 fő 10-12 éves kiskamasznak biztosítottak egy 5 napos, rendezvényekkel, interaktív foglalkozásokkal, robotikával teli táborélményt. Az idei táborozók fele létszámban visszatérők voltak, hiszen tavaly is kiérdemelték a meghívást. A megvalósításban idén is együttműködött a Somogyi-könyvtárral Tóth Károly, a városrész képviselője és a Kultúrkör Egyesület. A program minden nap reggel 9 órakor indult és egészen 16 óráig tartott.

Csapody Kinga


Az Északvárosi Fiókkönyvtár hosszú ideje részese az Északi városrészen és vonzáskörzetében lakók kulturális életének, és már egy gyönyörűen felújított, modern épületben fogadhatják a hozzájuk járó családokat. A nyári olvasótábor célja, hogy egyedi és személyes élményeken keresztül megerősítse a kiskamaszokban a könyvek szeretetét, igazi olvasóközösség részesei lehessenek.

Az idei nyári olvasótáborban való részvételt jutalomként kapták a Rejtélyek könyvtára pontgyűjtő játékot legügyesebben teljesítő gyerekek. A játék időtartama 2023. januártól júniusig, hat hónapon keresztül tartott. Az irodalomhoz kapcsolódó foglalkozások mellett helyet kapott a programban a technológia is, robotika foglalkozások, zene és külső programok színesítették a táborozók napjait. Ellátogattak a Csongrád-Csanád Megyei Levéltárba, ahová az utat városnéző kisvasúttal tették meg, valamint A lézerközpont rejtélyei címmel egy interaktív foglalkozáson is részt vehettek az ELI-ALPS Lézeres Kutatóintézetben.

Mészáros Dorka


A tábor nyitónapjára a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is egy olyan Szegedhez kötődő vendéget hívtak meg, aki elért sikerei alapján méltó példaképe lehet a kiskamaszoknak. Idén az ünnepélyes tábornyitás vendége Rácz Tibor színművész, a Szegedért Alapítvány 2023-as Gregor József díjasa volt, aki mozgásos verstanulással rázta fel a délelőttöt, majd izgalmas és több évtizede tartó színészi pályájáról is mesélt a gyerekeknek. A zárónap, péntek délelőttjén pedig író-olvasó találkozóra és interaktív foglalkozásra érkezett Csapody Kinga író, a Manó Könyvek Kiadó főszerkesztője és Mészáros Dorka író, kriminológus. Dorkának a Menő Könyvek-sorozatban több ifjúsági kötete jelent meg, amelyek a kamasszá válás folyamatát, az önfelfedezés témakörét boncolgatják. 2020-ban a Kiszámolós című ifjúsági kötetben Birdie, a talpraesett tizenöt éves költőpalánta nagy döntésébe nyerhetünk betekintést. A kötet érdekessége, hogy többféle folytatási lehetőséget kínál, amelyek közül az olvasó választhat, milyen irányba haladjon tovább a történet, ráadásul három különböző borító készült hozzá. Melyik illik hozzád? Vagány? Romantikus? Visszafogott? 2021-ben a Felelsz vagy mersz? című történettel jelentkezett az írónő, amely a Kiszámolóshoz hasonló humorral és szókimondó stílussal avatja be az olvasót a tizenévesek gondolataiba. 2022-ben pedig megérkezett a Filter nélkül, amely olyan fontos témákat érint mint az első szerelem, a mozaikcsaládok, a bántalmazó kapcsolatok, a szexuális ragadozók, az online zaklatás, a kényszeresség, a szorongás…

Dorka beszélgetésre ösztönző előadását a tizenévesekről szóló kötetei köré építette, közben a táborozók is megoszthatták gondolataikat, érzéseiket a kortárs kapcsolataikat illetően, az iskolai és beilleszkedési nehézségek kapcsán, de szó volt arról is, mikor válik büntethetővé egy kiskorú, vagy hogy mit jelent a mobbing, a cyberbullying és miért válik egyre sürgetővé beszélni ezekről a fogalmakról.

Dedikálás a kis táborozóknak


Csapody Kinga a Manó Könyvek Kiadó főszerkesztője, olyan mesekönyvek szerzője, mint a Tesó lettem! vagy éppen a Szuper napom lett!, az Utazik a család-sorozat megálmodója egy nem kevésbé izgalmas témával érkezett a táborozókhoz. A könyvkiadás folyamatát vette górcső alá, hogy hogyan jut el egy történet a kézirat leadásától a megjelenésig, hogy milyen munkát végez a korrektor, a tördelő, a szerkesztő. Melyik, magyarul is megjelent könyvről került ki a legtöbb hashtag a közösségi médiában? Milyen álnéven ír felnőtt krimiket J. K. Rowling? Miért különleges Marék Veronika Laci és oroszlán című műve? De még olyan, a könyvkiadáshoz elengedhetetlen fogalmak is értelmet nyertek, mint az oromszegő, a szürkelemez vagy éppen a beakasztó gép.

Csapody Kinga és Mészáros Dorka egy igazán kellemes délelőtti programot nyújtottak, ahol – gondolná az, aki még soha nem vett részt az Északvárosi Fiókkönyvtár olvasótáborában – az egész hetes pörgésben megfáradt kis táborozók kicsit megpihenhettek és lecsendesedhettek. Volna. De szerencsére bőven volt mondanivalójuk és remek beszélgetések indultak el a meghívott vendégek és a kiskamaszok között, amelyek nagy valószínűséggel még délután is folytatódtak egymás között vagy szűk családi körben.