Hegedűs Réka: Szegedi vitézekről szól Tóth Marcell vadonatúj kötete

Szegedi vitézek, vitéz szegediek. A vitézi rend és Szeged címmel jelent meg Tóth Marcell történelemtanár, a Magyar Nemzeti Levéltár Csongrád-Csanád Megyei Levéltár munkatársának legújabb kötete, az Areión Könyvek gondozásában.

351 oldalon a vármegyei vitézi szék története, valamint 752 szegedi és Szeged környéki hős sorsa, életútja elevenedik meg a kötet lapjain. Mesél a Katonai Mária Terézia Rendes Heim Gézától kezdve, az “utolsó”, de a lövészárokból elsőként kiugró alsótanyai paraszt-bakáig számos szegedi vitézről. Eddig nem publikált magán- és közgyűjteményi képi anyaggal még izgalmasabbá téve a történeteket. A kötetet népes közönség előtt, 2022. január 26-án mutatták be a Szegedi Dóm Látogatóközpontban. A délután folyamán a szerző beszélgetőtársa a kötet kiadója, Bene Zoltán volt.


Egy szegedi vitézekről szóló átfogó mű gondolata már 2-3 évvel ezelőtt felmerült Tóth Marcellben, az akkurátus kutatómunka azonban most ért el arra a pontra, hogy publikálhatóvá vált, ám a téma bőven rejt még magában új aspektusokat, így nem kizárt, hogy a közeljövőben újra összefonódik a kötet szerzőjének neve a szegedi vitézek történetével. A frissen bemutatott könyv egyaránt felfogható egy nagy lélegzetvételű műként, valamint több tanulmányt összefoglaló gyűjteményként is, amelyet gazdag, válogatott képi anyag és izgalmas dokumentumok egészítenek ki, mint például esküvői meghívók, tábori levelezőlapok vagy éppen kitüntetés oklevelek.


„A 70-es években született egy doktori disszertáció a vitézi rendről, amely egészen a ’90-es évek közepéig nem jelenhetett meg, neves professzorok sem hivatkoztak rá tudományos munkaként. Pedig az egyik legjelentősebb kutatási anyag a témában, rengeteget segített a saját kötetem összeállításakor” – mondta a szerző, aki a hagyományos történészi források mellett – mint a levéltári, könyvtári anyagok tanulmányozása, sajtófigyelés – az oral history, vagyis a szóbeli történelem által feltárt információkra is épített. Felkutatta a vitézek még élő hozzátartozóit és az általuk elmesélt történeteket, családi legendákat összevetve a levéltári adatokkal, olykor meglepő ellentmondásokba ütközött. A kötet éppen ezen ellentmondások feloldása céljából, több mint 2000 lábjegyzetet tartalmaz, amelyekkel a különböző forrásokban fellelt, olykor eltérő adatokat igyekszik tisztázni Tóth Marcell. Nem a már sokszor, sokféleképpen bemutatott vitézekről szól a könyv. Új, eddig kevésbé ismert személyekre, információkra fókuszált a szerző, egyéni sorsokra, amely a történettudománynak egy méltatlanul kevéssé kutatott része.


„A kötet megírásával a célom, hogy valamennyi vitéz emléke fennmaradjon. Ehhez szerepet kell vállalniuk a szegedieknek, hiszen egy hagyomány úgy marad életben, hogyha az egész város átérzi annak fontosságát” – tette hozzá Tóth Marcell, aki azt is elárulta, vannak izgalmas, olykor tragikus történetek a szegedi vitézek esetében. A munka pedig nem ért véget, bőven akad még feltárásra, bemutatásra váró vitézi életrajz Szegeden és környékén.