Bene Zoltán: Marhacvikker, légyfogó, petikegöröndöly

A Mesterségek dicsérete című kötetről

Bár 2020 a Covid éveként vonul be az emlékezetbe, azért egyéb érdemleges események is történtek széles e világban és keskeny e hazában abban az esztendőben. 130 éves lett például az 1890-ben, Baross Gábor, a vasminiszter rendeletére Szegedi Iparkamaraként létrejövő, 2020-ban már a Csongrád-Csanád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nevet viselő szervezet, amely a születésnapját − többek között − egy gyönyörű kiadvánnyal ünnepelte.

A Nyilas Péter, Őrfi Ferenc és Tóth István írásaiból összeállított, Martonosi János és Dr. Tráserné Oláh Zsuzsanna szerkesztette Mesterségek dicsérete. 130 éves a kereskedelmi és iparkamara Szegeden című könyv igazi csemege a helytörténet, a különféle szakmák története, a szórakozni vágyó, vagy egyszerűen csak a szemet gyönyörködtetően szép kötetek iránt érdeklődők számára.

A könyv nagy részét Nyilas Péter cikksorozata teszi ki, amelynek darabjai eredetileg a Kamarai Futárban jelentek meg. Az írások szerkesztett, néhol rövidített verziói kerültek az ünnepi kiadványba. Ám Nyilas Péter rövid, informatív és érdekességek egész hadseregét fölvonultató szövegeit megelőzik egyfelől a könyv illusztráció-anyagának igen jelentős hányadát szolgáltató Somogyi-könyvtár igazgatójának, Sikaláné Sánta Ildikónak, másfelől a Kamara korábbi és jelenlegi vezetőinek (Dr. Szeri Istvánnak, Nemesi Pálnak és Dr. Kőkuti Attilának) köszöntői, majd Őrfi Ferenc és Tóth István kamaratörténeti áttekintése. – S mi, olvasók mindjárt ennek a résznek az elején megtudhatjuk, hogy az épület, amelyet a legtöbb szegedi a Bartókként ismer, hiszen évtizedekig szolgált otthonául a Bartók Béla Művelődési Központnak: a Szegedi Iparkamara első székháza volt. De tudták-e, hogy a maga idejében a Havas és Reichmann cég száraz marha-cvikkert és vakbelet bármily mennyiségben megvásárolt? Hogy Szőke Manó és társa légyfogója elől nincs légy, amelyik elmenekülni képes? Gondolták volna, hogy a sütőmunkások szerint „rendőrnek lenni rossz hivatás, a titkos rendőri pozícióhoz pedig már pofa kell”? Hitték volna, hogy a baromorvos csak a szarvasmarhákat sújtó betegségek közül hetvenháromra képes gyógyírt találni? Tudják, kik azok a pöndölözők, tapogatók, piczézők? Netán azt, mi a petikegöröndöly? Nem? − Nos, hát ezért is érdemes forgatniuk a Mesterségek dicséretét! Hogy ezt a tarthatatlan tájékozatlanságot mielőbb szüntessék meg!

Ha kíváncsiak olyan anekdotákra, amelyeknek tárgya például a szegedi papucs, a Pick szalámi vagy éppen a Sótartó, azaz a Roosevelt téri halászcsárda, akkor is jó kötetet lapoznak, amennyiben a szóban forgó kiadványt veszik a kezükbe. S miközben számos izgalmas, érdekes, vicces és elgondolkodtató információhoz jutnak, nem mellesleg kiválóan szórakoznak is. Ne hagyják ki, mert megbánják!

Martonosi János − Dr. Tráserné Oláh Zsuzsanna (szerk.): Mesterségek dicsérete. 130 éves a kereskedelmi és iparkamara Szegeden. Szeged, Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, 2020. Szerzők: Nyilas Péter, Őrfi Ferenc, Tóth István

Megjelent a folyóirat 2022. decemberi számában