Hegedűs Réka: Átadták a Szeged Kultúrájáért díjakat és a Kölcsey-érmeket a magyar kultúra napján

Elismerték a Szeged kultúrájáért kiemelkedő tevékenységet folytató szakemberek munkáját.

Országszerte 1989 óta, január 22-én ünneplik a magyar kultúra napját. Történelmi leírások szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezt a napot jelölte meg a Himnusz keletkezéseként. Ez az ünnepnap a magyar történelmi és kulturális hagyományok felelevenítéséről, a magyar nemzeti öntudat felerősítéséről és a nemzet szellemi értékeinek népszerűsítéséről szól, beleértve a magyar irodalmat is. Szegeden, a városi elismerések átadása is ehhez a dátumhoz kapcsolódik, 2024-ban is köszöntötték Szeged kulturális életének meghatározó személyiségeit: a szegedi kultúrát éltető alkotókat, előadókat, kultúra közvetítőket, szervezőket, mecénásokat és mindazokat, akik munkájukkal fenntartják, művelhetővé, fogyasztóvá és gyarapíthatóvá teszik városunk kultúráját.


Szeged Kultúrájáért díjban részesült Gömöri Krisztián színművész. A Nemzeti Színház Színitanodájában végzett Miskolcon. 1997-ben szerződött Szegedre, az itt eltöltött 25 évad alatt játszott drámában, operettben, vígjátékban, zenés játékban és musicalben egyaránt. Több játékfilmben, reklámban, oktató- és dokumentumfilmben is láthattuk őt. Színésztársaival együtt 2006-ban alapították meg a Hetek csoportját. Emlékezetes alakításait többek között A dzsungel könyve, A szabin nők elrablása, az Anconai szerelmesek, a Gyalog galopp vagy éppen a Hegedűs a háztetőn című darabokban láthatta a közönség. Szegeden kívül tanít is, felnőtteknek vezet országos programban színjátszó kört. Az intézmény prózai tagozatának meghatározó vezető személyisége.


Szintén Szeged Kultúrájáért díjban részesült Molnár László karmester. A Budapesti Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskolán diplomázott zeneszerzés szakon 1968-ban, a karmesteri tanulmányait ugyanitt folytatta. 1978-ban Szegedre szerződött, előbb a Nemzeti Színház karmestere, később a Szimfonikus Zenekar első karmestere, majd ismét a színház karmestere lett. Ebben az időszakban elsősorban operaelőadásokat vezényelt, de koncertezett Szegeden, Budapesten és az ország más városaiban is. Vendégszerepelt valamennyi jelentősebb szimfonikus zenekarnál, rendszeresen részt vett a színház Nyugat-európai turnéin. 1987-től a Miskolci Nemzeti Színház zenei igazgatójaként indította el a több mint 30 éve szünetelő operajátszást, majd Gregor József hívására visszaszerződött Szegedre. Nevéhez fűződik a Szegedi Operafesztivál megszervezése. Komponistaként és zenepedagógusként is aktív. A Szegedi Nemzeti Színház Örökös tagja.


Kölcsey-érem elismerésben részesült Czeglédi Ibolya a Triola Alapfokú Művészeti Iskola vezetője, a 2002-ben alakult kislétszámú, családias intézmény elsődleges célja a tehetséggondozás. Az elmúlt 9 évben több országos és nemzetközi megmérettetésen szerepeltek sikerrel tanítványai és pedagógusai, akik Amerikától Salzburgig öregbítik az iskola és Szeged hírnevét.


Fabulya Andrea, tanár. 25 éve dolgozik a Szegedi Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium tanáraként. Diákjait őszinte elhivatottsággal és töretlen lelkesedéssel neveli a kultúra, az irodalom, a művészet szeretetére, a kortárs költészet megismerésére, elfogadására. Versmondóként, előadóként, műsorvezetőként rendszeres szereplője a város kulturális életének, moderátorként és szervezőként is vezet irodalmi beszélgetéseket és könyvbemutatókat.


Kárász Zénó színművész. Gór Nagy Mária Színitanodájában végzett, 2010-ben a Szegedi Nemzeti Színházhoz szerződött, szerepelt játékfilmben és tévéfilmekben egyaránt. 13 éve a színház társulatának oszlopos tagja, több évtizedes színpadi és filmes rutinja egyszerre teszi alkalmassá kifinomult drámai szerepek és klasszikus vígjátéki karakterek megformálására.


Sugár Ibolya képzőművész. Pályafutását rajztanárként kezdte, diplomáját a Szegedi Tanárképző Főiskolán szerezte, ahol Papp György hatására került közel a zománcművészethez, majd 1986-ban a Képzőművészeti Egyetem Művészeti Rajz szakán szerzett művésztanári diplomát. 1998 óta a HAMMIDO Alapfokú Művészeti Iskola tanára, a tűzzománc szaktárgyi versenyeken évek óta díjazottak növendékei. Az ország több nagy városában és határon túl is jelentkezett önálló kiállításokkal, főleg üvegműves munkákkal.


Mihály Illés idegenvezető. Több mint 50 éve kezdte meg országjárás-vezető, valamint idegenvezetői tevékenységét. Pályája során az ország összes jelentős beutaztató utazási irodájával kapcsolatban állt. Vendégek tízezreinek mutatta be Szeged város és tágabb térségének turisztikai értékeit, programok ezreit bonyolította le. A turizmus több szakmai tárgyának elismert oktatója volt több mint 30 éven át. Szakképző intézményekben, főiskolán és az egyetemen tanított óraadóként turizmuselméletet, művészettörténetet és az idegenvezetés módszertanát.


Szatmári Csilla közművelődési szakember. 2002 óta munkatársa a Móra Ferenc Múzeumnak, dolgozott kulturális szervezőként, múzeumpedagógusként, rendezvényszervezőként, közönségkapcsolati csoportvezetőként, jelenleg pedig a közművelődési osztály vezetője. Az elmúlt évtizedekben koordinátorként a múzeum valamennyi nemzetközi jellegű nagy kiállítását menedzselte.


Dr. Markos Gyöngyi etnográfus. Nyugdíjazásáig a makói József Attila Múzeum muzeológusa, néprajzkutatója volt, ezt követően indította el új lakóhelye, Kecskés-telep helytörténetének kutatásait, melynek eredményeképpen 2021-ben fölavatták a telep alapítójának, Kecskés Istvánnak a mellszobrát, Bánvölgyi László szobrászművész alkotását. Földolgozta a 75 éves Kecskési Művelődési Ház történetét, több kiállítást is szervezett és rendezett a városrész múltjához kapcsolódóan.


Hevesi Zoltán önkéntes. Munkássága városunk kultúrakedvelő köreiben széleskörű ismertségre és elismertségre tesz szert, számos kulturális intézmény működéséhez járul hozzá önkéntes munkájával, melyet közel másfél évtizede kezdett a Szegedi Nemzeti Színháznál. Lelkesen segíti többek között a Belvárosi Mozi, a Pinceszínház programjainak promótálásában, a közönségszervezésben. Statisztálást, színházi vezetéseket, jegyirodai teendőket, marketingfeladatokat és közönségtalálkozók megszervezését is végzi.


Hajdú Géza közművelődési szakember. Több mint 40 éve, 1979-ben került Kiskundorozsmára mint a Petőfi Sándor Művelődési Ház vezetője, majd 22 éven át dolgozott a szegedi Bartók Béla Művelődési Központban. 2008-tól 2023-as nyugdíjba vonulásáig ismét a Dorozsmai Művelődési Ház igazgatója lett, közösségi, társadalmi szerepvállalása nem ért véget nyugdíjba vonulásával. Ő a Sztriha Kálmán Közhasznú Alapítvány elnöke, a Dorozsmai Napló szerkesztőbizottságának tagja. 2024-ben életművéért veheti át a Kölcsey-érmet.


Szintén Kölcsey-érem elismerésben részesült Kiss Róbert, táncművész, a Szegedi Kortárs Balett tagja, aki fellépés miatt nem tudott jelen lenni a díjátadón.


A Szeged folyóirat szerkesztősége valamennyi díjazottnak gratulál és további eredményes munkát kíván.