Kosztolányi-Németh Marianna: Szeged madártávlatból – avagy Frida és Gubanc szemével a világ

Az elmúlt években több olyan ismertterjesztő könyv jelnet meg a magyar gyermekkönyvpiacon, ami hazánk városait, vidékeit, természeti és kulturális kincseit hozza közelebb a fiatalokhoz. A családok szívesen olvassák az úticélok mesés ismertető köteteit Bartos Erika sorozataitól egészen a Csapody Kinga vagy Gévai Csilla kötetekig. Általános ismertetőjegyei ezen irodalmaknak, hogy több bennük a mese, a történet és kedvcsinálóként néhány utazáshoz nélkülözhetetlen tippel szolgálnak. Világlátásra – hazalátogatásra hívnak a jelenben.

A műfajban 2022-ben hiánypótló ismeretterjesztő könyvsorozat jelent meg a HVG Kiadó gondozásában. A sikert abszolút igazolta a Szép Magyar Könyv különdíja is, melyet még abban az évben nyert el. A sorozat első része a fővárosban, Budapesten játszódik, ám a folytatásban a főszereplő szárnyasok, Frida és Gubanc Szegedre látogatnak. Ahol aztán az izgága utcai vagány Gubanc és a megfontolt, törékeny testű kis kanári újabb kalandokba, perpatvarokba keverednek immár Szeged galambhadseregével és a többi helyi lakossal, főképp állatokkal.

A könyv érdekessége, hogy a történet keretin belül állomásszerűen kalauzolja az olvasót Szegeden. A mesei szálat ismeretterjesztő buborékok egészítik ki, melyek az adott oldalpáron található állomásra vonatkoznak. A szóbuborékok évszámokat, érdekességeket, valamint különböző anekdotákat tartalmaznak a múltból vagy a jelenből.

A két szegedi szerző Trogmayer Éva, író és Egervölgyi Lilla, illusztrátor közös munkája már a 2021-ben megjelent Medvemese kapcsán elkezdődött. Ily módon mire a Frida és Gubanc Szegeden debütált, már egy összeszokott szerzőpáros kiváló munkájával találkozhatott az olvasó. Több Szegedi útikönyv, lokálpatrióta kiadvány is elérhető a közönség számára, melyek inkább a felnőtteknek szólnak. Itt szinte kortalan a megszólítás. A kiadó és maguk a szerzők is kisiskolás kortól ajánlják a könyvet. A HVG Junior könyvekre jellemző szerkesztésmód könnyen átláthatóvá és használatóvá teszi ezt a kiadványt. Szerkezetét tekintve alkalmas önálló böngészős és családi közös olvasásra is. Az eligazodást megkönnyítik a különböző piktogramokkal „tárgyszavazott” szóbuborékok és az oldalpárok szerkezeti felépítése. A mese, mint egy végtelen folyam, alulra vagy oldalra komponált, míg a felhőszerűen terpeszkedő buborékok ölelésében pihen a könyv izgalmas látásmódja, a mindenkori madártávlat. Frida és Gubanc szemével láttatja a szerző és az illusztrátor Szeged ikonikus épületeit, kulturális és természeti kincseit. Az illusztrátor, Egervölgyi Lilla szitanyomatokra emlékeztető képei a város helyszíneinek hangulatát hűen tükrözik. A helyi lakosok számára újdonságokat, míg a turistáknak kiváló kedvcsinálót adtak közre a kiadónál. A könyv egyik első bemutatója a Somogyi-könyvtárban történt, azóta a szerzőpárossal több helyen is lehetett találkozni, dedikáltak, meséltek a könyvükről és a terveikről, vajon hová száll tovább a veréb és a kanári duója.

Hogyan használd a könyvet? Lapozz bele! Böngészd! Élvezd a színek vibráló kavargását és a történetet, Frida, Gubanc, Zsíros a kóbor eb, Vivi a szegedi kislány és Danika a régi barát néha rohanva, néha csak andalogva vezetnek körbe Szegeden.

Megjelent a folyóirat 2024. februári számában

Trogmayer Éva – Egervölgyi Lilla: Frida és Gubanc Szegeden. Budapest, HVG Könyvek, 2023.