Szabó Anna: „Az ember közösségben gondolkozik”

 Országos Színházi Évadnyitó Konferencia és Kaszás Attila-díj-átadó Szegeden

A Szegedi Nemzeti Színház háza táján alapvetően a nyár sem telt tétlenül, hiszen a 38 szabadtéri előadás, a Nagyszínház földszinti székeinek cseréje, valamint az első őszi premierek olvasópróbái rendesen lefoglalták mind a színészeket, mind pedig a háttérszemélyzetet. Ezeken felül azonban augusztus 30-án egy különleges rendezvénynek adott otthont az intézmény: az Országos Színházi Évadnyitó Konferenciának, valamint az azt követő Kaszás Attila-díj átadó gálájának.

A szakmai nap kerekasztal-beszélgetései, melyeket különféle művészet- és színházorientált sajtóorgánumok képviselői moderáltak, a magyar színházi szféra szinte minden területének szakértőit, kulcsfiguráit felvonultatták. Körbenézve azt láthattuk, hogy valóban, szinte senki sem hiányzik az ország kőszínházainak igazgatói, társulatvezetői, szaktekintélyei közül, illetve hogy szinte az összes műfaj képviselteti magát a szimfonikus zenekaroktól kezdve a cirkuszi előadóművészeken át egészen a Magyar Bábművészek Szövetségéig.

Szinte mindenki, két csoport hiánya ugyanis a színes választék mellett is feltűnő volt. A független társulatok ugyanis meghívottként ugyan részt vehettek a konferencián, de a beszélgetőasztalnál nem kaptak helyet, illetve, amint azt Mácsai Pál, az Örkény István Színház leköszönő igazgatója szóvá is tette, pont azok a döntéshozó potentátok hiányoztak a szakmai egyeztetésről, akik az új előadó-művészeti törvény kidolgozásának érdemi munkáját végzik.

Pedig a konferenciatémák menüje igencsak bőséges volt: szó esett mecenatúráról, színházi nevelésről, szabadtéri teátrumok működtetéséről, a színházi biztonságról – egy érzékeny téma, amelyről a nemrégiben történt balesetek fényében különösen fontos beszélni –, a háttérszakmák képzési nehézségeiről, sőt, még a fenntarthatóságról is.

A program a Nagyszínházban tartott gálaműsorral zárult, mely során átadásra került a Kaszás Attila-díj. A Kaszás Attila-díjat Pokorni Zoltán, Budapest XII. kerületének polgármestere és Szűcs Gábor, a Mozaik Művészegyesület elnöke alapította 2008-ban, a Magyar Kultúra Napja apropóján. A díjat olyan művészeknek ítélik oda, akik szakmai teljesítményük mellett a közösség formálásáért, építéséért is tevőlegesen dolgoznak. És valóban a közösség volt az est kulcsmondata: a beszédek rendre kitérek arra, milyen különleges hely a színház, „ahol valóság és képzelet találkozik” és ahol „olyan érzelmekkel, történetekkel és gondolatokkal gazdagodunk, amelyek még sokáig elkísérnek (Hankó Balázs – Kulturális és Innovációs Minisztérium  államtitkára), „szinte külön ország, külön éghajlattal – egy olyan közösség, melyet nem az idő vagy a hely határoz meg, hanem a közös cél, a közös eszme” (Bakoss-Kiss Gábor – Magyar Teátrumi Társaság alelnöke). “Ez a díj pedig nem Kaszás Attiláról szól, hanem a szakma belső kultúrájáról, hiszen nem egy felsőbb hatalom adományozza, hanem a szakma belső kultúrája, a színházi és nézői közösség” (Pokorni Zoltán, Budapest XII. kerületének polgármestere).

A polgármester úr által említett közös döntés pedig már a jelöltek kiválasztási eljárása során megnyilvánul, hiszen a színészeket minden esetben a társulatuk jelöli – idén 33 társulat élt ezzel a lehetőséggel –, a jelöltek közül pedig végül a közönség választja ki azt, aki a díjra legérdemesebbnek tart.

De ugyanez az időt és teret áthidaló közösségérzés manifesztálódott a gálaműsorban is, melyet javarészt ugyan a Szegedi Nemzeti Színház művészeinek szinte véletlenszerűen összeválogatott produkciói alkottak, amely során azonban korábbi díjazottak is felléptek – esetenként egyszeri és megismételhetetlen koprodukcióban –, mintegy átadva a stafétát a 2024-es győztesnek.

Az idei év különlegessége, hogy míg az elismerésben eddig kivétel nélkül mindig férfi előadóművész részesült, a döntőbe most három színésznő került: Balla Eszter (6SZÍN Társulat), Tóth Ildikó (Radnóti Színház) és Ecsedi Erzsébet (celldömölki Soltis Lajos Színház), akik közül a közönség Balla Esztert találta legérdemesebbnek a kitüntetésre.

A művésznőnek ezúton is gratulálunk!

Fotók: Szegedi Nemzeti Színház / Tari Róbert