Hegedűs Réka: Az év elején is pörögnek az események a Szegedi Nemzeti Színházban

Az Ünnepek után is széles programkínálattal várja vendégeit a Szegedi Nemzeti Színház.

Az év eleje vendégelőadásokkal, koncerttel és opera premierrel indul a szegedi teátrumban, amelynek részleteiről december közepén sajtótájékoztató keretében számolt be Gyüdi Sándor, főigazgató és a művészek.

Január 5-én, Toronykőy Attila rendezésében és Gyüdi Sándor, főigazgató közreműködésével színpadra áll az immár hagyományosnak számító Újévi koncert, amelynek díszleteit New York városa ihlette. Ezt követően, január 16-án a dunaújvárosi Bartók Kamaraszínház, valamint a Művészetek Háza vendégjátéka mutatkozik be Rák Jóska, dán királyfi címmel. A parafrázisban, a Szegedi Nemzeti Színház művésze, Pataki Ferenc annak a falunak a polgármesterét alakítja majd, amelynek lakói a Hamletet szeretnék színpadra állítani, ám e közben a darab eseményei a valóságban is megtörténnek. Sipos Imre, a Bartók Kamaraszínház művészeti igazgatója elmondta, hogy a darabot már több ízben bemutatták Dunaújváros mellett, Nyíregyházán is, a szegedi előadással pedig egy hosszabb távú együttműködést szeretnének kialakítani a helyi teátrummal, amely csere előadások lehetőségét nyitja meg a két város között, így az igazgató szavaival élve egy „Tisza-parti, Duna-parti együttműködés” születhetne.

Parti Nagy Lajos Átriumklorid – avagy a színész ötször című darabját láthatja a közönség a MASZK Egyesület szervezésében 18-án, amelyet a szegedi gyökerekkel rendelkező, jelenleg a Vígszínház kötelékében álló Hevér Gábor és az Örkény Színház Jászai Mari-díjas művésze, Bíró Kriszta előadásában láthat majd a közönség. Martinkovics Katalin, a MASZK Egyesület képviseletében elmondta, hogy a Szegedi Nemzeti Színházzal való együttműködés jelentős az egyesület számára, hiszen az alternatív-, és a kőszínházi darabok között ezáltal megteremtődhet a kapcsolat.

A szegedi teátrum saját bemutatóra is készül az év első hónapjában, méghozzá a Keszég László rendezésében a Carmen című operát állítja színpadra 26-án, amelyet a statisztikák szerint a máig a legnagyobb nézőszámot elérő és legjátszottabb darabok között tartják számon. Keszég Lászlónak Szegeden először lesz lehetősége operát rendezni. Escamillo szerepében Cseh Antalt láthatja a közönség, aki utoljára szintén Carmen-darabbal volt jelen szegedi színpadon. Laczák Boglárkának Carmen megformálásával pedig az egyik legnagyobb szerepálma teljesül.

Január 29-én újabb vendégelőadás kerül bemutatásra Arany-óra címen, amely az Arany János-emlékévhez kapcsolódva a híres író és költő balladáit viszi színpadra igen egyedi módon. A Kováts Kriszta rendezésében bemutatkozó előadásban Szirtes Edina Mókus mellett Farkas Gábor Gábriel, valamint a Fool Moon a cappella együttes is közreműködik, amelynek tagja, Wodala Barnabás elmondta, hogy az előadás egy koncert és egy színházi darab koncepciója között helyezkedik el, ám a hagyományos elemek mellett beatbox-al, valamint Gábriel élőben készülő egyvonalas rajzaival is kiegészül az élmény.

A sajtótájékoztatón a 2017/2018-as évad Színházbarát iskola pályázatának a győzteseit is kihirdették. Az általános iskolák kategóriájában az Arany János Általános Iskola, a vidéki általános iskolák kategóriájában a Kisteleki Általános Iskola és Kollégium, a szegedi középfokú tanintézmények kategóriájában pedig a Szegedi Szakképzési Centrum Déri Miksa Szakgimnáziuma diadalmaskodott.