Hegedűs Réka: 28 éves fennállását ünnepli a MASZK

Martinkovics Katalin és Balog József idézte fel az egyesület hosszú múltjának sikereit és nehézségeit a Hangoskönyvtárban.

Működésének 28. évébe lépett a MASZK Egyesület, amelynek kapcsán Balog József, az Egyesület elnöke és művészeti vezetője, valamint Martinkovics Katalin, alelnök, gazdasági vezető és egyben alapító tag osztotta meg a közönséggel az elmúlt 28 év tapasztalatait, sikereit és emlékeit, február 15-én a Hangoskönyvtárban. A program a Szegedi Közéleti Kávéház szervezésében valósult meg.

Az 1990-es évek elején Martinkovics Katalin és egyetemi társai, akik szabadidejükben szívesen foglalkoztak színházi előadások létrehozásával, megalapították a MASZK, vagyis teljes nevén a Magyarországi Alternatív Színházi Központ Színházi Szaktevékenységeket Támogató Egyesületet, amelynek célja akkor is és a jelenben is kísérletező, de egyben innovatív előadások támogatása, valamint más színházi csoportokkal való együttműködés országhatáron kívül és belül egyaránt. Szegeden az egyetemi színjátszásnak komoly hagyományai vannak, amelyek kapcsán elsősorban Ifj. Horváth István, valamint Paál István legendás tevékenységét szokták emlegetni. A sokak által Istiként becézett Paál Istvánra éppen ebben a hónapban emlékezünk halálának huszadik évfordulója kapcsán.

A városban már a második világháború idején működtek önképzőkör jellegű társulatok, amelyek művészetkedvelő fiatalok lelkes együttműködésén alapultak. A MASZK megalakulásakor a Samu Attila vezetésével korábban 8:15-ös néven ismert csoport kettévált, így jött létre az Anselmus Repülőszínház és a JATE Stúdiószínház. Ezek mellett még két állandó öntevékeny színházi csoportja volt az egyetemnek, Alkalmi Színház és JATE Klubszínpad néven. A MASZK-nak ebbe a sorba kellett beleilleszkednie, amelynek alapító tagjai az Anselmus Repülőszínház társulatából kerültek ki. Létezésének hosszú ideje alatt bebizonyosodott, hogy az egyesület tevékenysége szépen illeszkedik bele a város programkínálatába, valamint kulturális palettájába.

Balog József a Szegedi Színházi Páholy Regionális Művészeti Egyesület vezetője volt, amelynek szervezésében 1991. augusztus 12 és 16 között megrendezésre került a Szabad Színházak Nemzetközi Találkozója a JATE Klubban mintegy tíz magyar és külföldi színi társulatnak biztosítva megmutatkozási lehetőséget. 1994-ben a MASZK Egyesület komoly mérföldkőhöz érkezett, útjára indították ugyanis a THEALTER International-t, amely egyben a Szabad Színházak Nemzetközi Találkozójának negyedik évadát is jelentette. A fesztivállal az egyesület célja az volt, hogy képet adjon az alternatív színházi mozgalom helyzetéről belföldön és külföldön egyaránt.

A város a kezdetektől fogva szerencsésnek mondhatja magát, hiszen színházi életének nemcsak a múltja, hanem a jelene is sokszínű, különféle társulatok léteznek egymás mellett, amelyek erősítik egymást. A MASZK Egyesületnek fennállása 28 esztendeje alatt számos nehézséggel kellett szembenéznie. Ezt Martinkovics Katalin a Hangoskönyvtárban zajló beszélgetésen, valamint az egyesület történetét bemutató dolgozatában is megemlítette: „…a mai napig – úgy kell dolgoznunk, megfelelnünk a magunk, a velünk kapcsolatban álló színházi csoportok, intézmények, szervezetek illetve a közönség által támasztott igényeknek, elvárásoknak, hogy sem stabil befogadószínházzal, sem biztos anyagi forrással nem rendelkezünk”. Ennek ellenére a MASZK nemcsak fennmaradt, hanem igényes produkcióival, nemzetközi kulturális kapcsolataival és díjaival gazdagítja Szeged hírnevét, s a közönség csak remélni tudja, hogy a jövőben sem fog alábbhagyni az egyesület lendülete.

A MASZK múltjáról szóló részletes beszámoló elérhető az egyesület honlapján: http://www.maszk.hu/Maszk/Kozerdeku