Hegedűs Réka: Júliustól új arcát mutatja meg a Szegedi Nemzeti Színház

Júliustól új főigazgató, új arculat, új művészek és előadások várhatóak a Szegedi Nemzeti Színházban.

Május 7-én, sajtótájékoztató keretében mutatta be a Szegedi Nemzeti Színház új arculatát Barnák László, akinek február 16-án szavazott bizalmat a közgyűlés, így július 1-jétől ő veszi át Gyüdi Sándortól a teátrum főigazgatói posztját.

Kállai Ákos, Barnák László és Koch Csaba

Júliustól a Szegedi Nemzeti Színház külsőségeiben és programkínálatában is jelentősen átalakul. Az arculati elemekben – amelyeket Varsányi Anna grafikus tervei alapján valósulnak meg – a letisztult formák dominálnak. Új logót és szlogent kap az intézmény, valamint a bérletek design elemei is megújulnak majd. „A logó formájában a Nap köszön vissza, a benne elhelyezett két vonal jelentésére pedig szabadon asszociálhat a közönség. Az „S” formát idézve vonatkozhat a színházra és a város nevére, jelképezhet egy lépcsőt is, amely az egyre feljebb és előrébb lépést fejezi ki, de akár még egy színházi forgószínpad képét is felfedezheti benne a néző” – hangsúlyozta Barnák László. Új szlogenül „A Nap Fénypontja” kifejezést választották, amely a színházba járás kiemelt élményére, egy ünnepi alkalomra és a találkozás örömére utal. Az arculat fontos részét képezi még az a Thália szobor, amelyet a színház épületén is felfedezhetünk, ha nemcsak egészében, hanem részleteiben gyönyörködünk benne. Thália egyrészt a virulást és a virágzást, másrészt az örök értékeket, a klasszikusok újrafelfedezését, valamint a részletekre való odafigyelést is szimbolizálja.

A színház borai 2018/19

A bérletkínálat tekintetében bővülés mutatkozik, ezek kialakításánál a cél, hogy szociális helyzettől függetlenül bárki számára elérhetőek legyenek a színház szolgáltatásai. Az ifjúsági bérleteken túl diákbérleteket is válthatnak a felső tagozatos diákok. Az elővásárlási időszakban, május 14-től június 8-ig a tavalyi árakon vásárolhatja majd meg bérleteit a színházkedvelő közönség. Az újonnan bevezetett bérletek árusításának első hetében pedig a színház művészei várják majd a vásárlókat a jegypénztárakban.

A MASZK Egyesülettel már folynak a tárgyalások egy havonta egyszer, hétfőn tartandó független színházi produkció bemutatásáról, amelynek a Szegedi Nemzeti Színház fog helyet biztosítani, s ezáltal új nézői réteget bevonzani, amelyről Barnák még csak annyit árult el, „Hétfü” néven emlegetik a projektet.

A társulat is jelentősen átalakul. Szabó Gabi és Hodu Péter színművészek szerződését nem hosszabbították meg az új évadra. Rajtuk kívül Olasz Renátó, Sorbán Csaba és Pataki Ferenc is búcsúzik, szakmai továbblépésre hivatkozva. Figeczky Bence, Tolnai Hella, Gyöngyösi Zoltán és Waskovics Andrea pedig más színháztól kapott ajánlatuk miatt távoznak. A társulatba új művészek érkeznek majd, így például Ágoston Katalin, akit sokan a Centrál Színház A Lepkegyűjtő című produkciójából ismerhetnek, Medveczky Balázs a Vígszínházból, Menczel Andrea pedig Győrből szerződik majd Szegedre, ezen kívül Rétfalvi Tamás és Szegezdi Róbert is csatlakozik a társulathoz.

Kállai Ákos színházpedagógus

Koch Csaba borásszal közösen a színház 2018/19-es évadának borait is bemutatták. Az eddigi egyféle vörösbor helyett, ezúttal a hölgyekre is gondolva egy népszerű fehérbor, az irsai olivér is helyet kap a kínálatban.

Az újonnan kinevezett főigazgató legfőbb célja, hogy a fiatal korosztály számára is vonzóvá tegye a színházi élményt, ennek érdekében Kállai Ákos színházpedagógussal együtt egy elsősorban a középiskolásokat megcélzó programot alakítanak ki. A már eddig is sikeresen működő osztálytermi előadások – amelyek által a diákok aktív résztvevőivé válnak a színház életének – továbbra is folytatódnak, ezúttal Csehov A sirály című drámájának egy kétszereplős változatát dolgozzák majd fel. Ezen kívül felkészítő-, és feldolgozó foglalkozások keretében igyekeznek feltárni a középiskolásokat érdeklő témákat, s a tananyagban felmerülő klasszikus műveket. Közös alkotóműhely/színjátszó kör is létrejön, különböző korosztályokra kialakítva, így azt remélik, hogy a felnőtt korosztály számára is kreatív kikapcsolódást nyújthatnak majd.

A tervezett bemutatókról is tájékoztatott Barnák László. A Nagyszínházban októberben kerül majd bemutatásra az újonnan kinevezett főrendező, Horgas Ádám rendezésében a Szentivánéji álom, valamint a Szegedi Kortárs Balett produkciója az Orfeusz és Euridiké. Novemberben a Figaro házassága című Mozart-operát tekintheti majd meg a közönség Szabó Máté rendezésében, valamint Toronykőy Attila állítja színpadra a Szaffi című zenés mesejátékot. Decemberben a Valahol Európában című musicalt tűzi műsorára a teátrum, februárban a Világszép Nádszálkisasszony című mesejáték, áprilisban a Bajazzók és a Parasztbecsület című operák mutatkoznak majd be, amelyeket májusban az Álszentek összeesküvése című Bulgakov darab követ majd Alföldi Róbert rendezésében.

Új arculati elemek

A Kisszínházban szeptemberben lesz látható Bezerédi Zoltán rendezése, a Tóték. Novemberben Az utolsó üzlet című Závada Pál darabot állítja színpadra Lukáts Andor, januárban a Május és a Farsangi kalamajka című operák mutatkoznak majd be, februárban pedig a Függöny fel! című vígjáték Galambos Péter rendezésében. A Szegedi Kortárs Balett Homodeus munkacímen februárban mutatja be produkcióját, amelynek koreográfusa Juronics Tamás lesz, márciusban pedig A gyilkos című darab lesz látható a Kisszínházban, amely címe ellenére egy ifjúsági darab. Májusban Horgas Ádám álmodja színpadra Daniel Keyes nagysikerű regényét Virágot Algernonnak címmel.