Hegedűs Réka: Mesélj még, Boldizsár Ildikó!

A meseterapeuta nemcsak a 89. Ünnepi Könyvhetet nyitotta meg Szegeden, hanem mesés előadásával is elvarázsolta hallgatóságát a Somogyi-könyvtárban.

Boldizsár Ildikó a 89. Ünnepi könyvhét szegedi megnyitóján

Szegeden minden évben hagyomány, hogy egy közismert személyiség nyitja meg az Ünnepi Könyvhetet. Idén – sokak örömére – Boldizsár Ildikó mesekutató és meseterapeuta kapta a nemes feladatot, hogy köszöntő szavaival útjára indítsa a könyvek ünnepét, s egyben összefoglalja az olvasás, a történetek szeretetének fontosságát. A megnyitó ünnep után, a Somogyi-könyvtárban az érdeklődő közönség pedig még egy kicsit tovább kalandozhatott a mesék világában, a frissen megjelenő, Hamupipőke Facebook-profilja című könyvét bemutató meseterapeutával együtt, akivel egyik kedves tanítványa, Sólyom Andrea beszélgetett.

„Ember az, akinek története van és azt el is tudja mondani… Csak az tud változtatni az életén, körülményein, viselkedésén, s csak az tudja megvalósítani az álmait és a vágyait, aki el tudja képzelni, hogy másképp is élhetne, mint ahogy adott pillanatban teszi… Ezért van szükség arra, hogy történetekkel eddzük magunkat, és minden történetből kiszűrjük az életünkre vonatkoztatható, megvalósítható igazságokat” – hangzottak a 89. Ünnepi Könyvhetet Szegeden megnyitó Boldizsár Ildikó szavai a Dugonics téren. A meseterapeuta az Ezeregyéjszaka meséire utalva igyekezett kihangsúlyozni, milyen nagy szüksége van – a modern kor emberének legalább annyira, mint őseinknek – a mesékben rejlő igazságokra, arra az utazásra, amelyet olvasás közben tapasztalhatunk, egy ismeretlen, új világ felfedezésével, amely során magunkat is jobban megismerhetjük.

Boldizsár Ildikó már 18 éves, mondhatni felnőtt volt, amikor először találkozott a mesékkel. Talán éppen ez a késői találkozás segítette abban, hogy felismerje azt a tényt, hogy a mesékben olyan kérdések és válaszok rejlenek, amelyek egy felnőtt ember életét érintik. Az MTA mesekutatójaként hosszú időn keresztül foglalkozott azzal, milyen szerepet játszottak az ősközösségekben a mesemondók történetei. A mese gyógyító erejével anyaként szembesült először, amikor súlyosan beteg kisfiának elmondott egy történetet a kórházban, amely pozitívan hatott az állapotára. „Az első dolog, amit megtanítok a tanítványaimnak is, hogy egyetlen mese sem képes meggyógyítani valakit. Attól, hogy valaki elolvas egy történetet még nem fogja másnap elhagyni a betegágyát. Nem a mese gyógyít, hanem a vele való kapcsolat, az a világkép, gondolkodásmód, amelybe bekapcsol és az a változás, amelyet indukál, amely utat és mintát mutat, kézen fog, s ha elég bátrak vagyunk ahhoz, hogy rá merjük bízni magunkat, akkor boldogan élünk, míg meg nem halunk” – mesélt terápiás módszerének alapjáról Boldizsár Ildikó.

A meseterapeuta elárulta, hogy nemrégiben kapott egy felkérést, amelyben Csipkerózsika történetét kellett elmesélnie, napjaink viszonyaira lefordítva. „Régen az emberek együtt éltek a mesékkel, mindennapi praxis volt a történetmesélés. Ma megfejteni próbáljuk őket, mert óriási a távolság ezen történetek és a való életünk között. Pedig olyan lelki eseményeket őriznek a mesék, olyan eseményeket élnek meg a hősök, amelyek ma ugyanúgy megtörténhetnek bárkivel”- éppen ezért izgalmas hogyan szól 2018-ban Csipkerózsika története.

Boldizsár Ildikó több, a közönség körében nagy-nagy népszerűségnek örvendő műve után, nemrégiben jelentette meg Hamupipőke Facebook-profilja című legújabb könyvét, amelyben kilenc olyan ember történetét meséli el, akik életében a mese terápiás erővel bírt. A történetek valójában esettanulmányok, ám tudatosan úgy vannak megírva, mint egy film forgatókönyve, így nemcsak élvezetesen követhető végig valós eseményeken keresztül a Metamorphoses Meseterápiás módszer, hanem egyben fogódzóként is szolgál ahhoz, hogyan válhat egy mese az öngyógyítás eszközévé, hogyan találhatjuk meg saját magunkat egy-egy történetben. „Az, hogy ki vagy az adott mesében, csak ideig-óráig mutat utat, az viszont, hogy hol látod magad a történetben segít megérteni, hol tartózkodsz a saját életedben, s jól érzed-e magad abban az állapotban” – tette hozzá Boldizsár Ildikó, aki a délutánt stílusosan egy tanulságos, Az igazságot kereső ember történetének elmesélésével zárta, amely az ő megnyugtató hangján pillanatok alatt csöndet varázsolt a könyvtárteremben. Talán nem tévedek, ha azt mondom, hogy Szegeden, a 89. Ünnepi Könyvhét nyitónapján, Boldizsár Ildikó minden hallgatója lámpásába csepegtetett pár cseppet az élet olajából.