Hegedűs Réka: A klasszikusoké volt a főszerep a II. Tisacra Összművészeti Minifesztiválon

Számos program mellett Vörös István is bemutatta Lackfi Jánossal közösen írt legújabb kötetét az alsóvárosi ferences kolostor udvarán.

A tavalyi évhez hasonlóan, az Areión Kulturális Egyesület idén is megrendezte a Tisacra Összművészeti Minifesztivált az alsóvárosi ferences kolostor belső udvarán, a quadrumban, amely Szeged egyik legősibb és legszebb szakrális terének tekinthető. A fesztivál három napján több művészeti ág is képviseltette magát, így koncertek, kiállítások, színházi előadások, valamint irodalmi beszélgetések várták az érdeklődőket. A fesztivál nyitónapján, július 6-án Vörös Istvánnal beszélgetett újonnan, A Szilágyi Örzsébet e-mailjét megírta címmel megjelenő művéről Bene Zoltán.

Vörös István ezúttal is Lackfi Jánossal közösen alkotta meg különleges kötetét, amely a szerzők korábbi két nagysikerű közös művének koncepciójához illeszkedik. Míg az Apám kakasában híres gyermekverseket dolgoztak fel, addig a Csavard fel a szöveget című kötetben közkedvelt dalszövegek „újrahangszerelt” változatát olvashatja a közönség a két kortárs költő szemén keresztül. A Szilágyi Örzsébet e-mailjét megírta című műben a kortárs irodalom legismertebb versei kaptak helyet. Az olvasó egymás mellett láthatja az eredeti, valamint a Lackfi- és a Vörös-féle átiratokat, ezzel nem gyengítve, sokkal inkább megerősítve a klasszikussá vált szerzemények eredeti mondanivalóját és értékét. Lackfi és Vörös olyan művek átiratát készítették el, amelyek a középiskolás irodalom órák elengedhetetlen részei, azok közül is azokat a darabokat válogatták ki, amelyek igazi klasszikussá váltak az idők során, amelyeket a gimnáziumi irodalom oktatás a leginkább kanonizál.

„A vers a legtöbbször sokkal többet mond, mint amit egy iskolai ünnepségen hallunk ki belőle. Sőt, olykor egy szerzemény még annál is többet képes jelenteni, mint amit a szerzője eredetileg szeretett volna közölni általa. Egy klasszikus vers is szólhat a mindennapjainkról, az olvasóval való játékban pedig az eredeti szöveget is újra felidézzük, így a legnagyobb költők/írók pozícióját csak tovább erősíti a kötet” – mondta Vörös István.

Az új kötetben – ahogy ez a korábbiakra is igaz – nem az eredeti versek paródiája olvasható, hanem azok parafrázisa. A szöveget a szerzők formaként kezelik, így teremtve meg egy merőben új szerkesztési módot, ezzel úgy irányítják rá a figyelmet a magyar irodalom remekműveire, hogy annak értékéből nem elvesznek, sokkal inkább hozzáadnak.

A II. Tisacra Összművészeti Minifesztivál három napját a szervezők arra a három fogalomra építették fel, amelyek leginkább összefoglalják a szakralitást, így a nyitónapon a költészeté, szombaton a mitológiáé, vasárnap pedig a rítusé volt a főszerep. A fesztivál programjaival a klasszikusok fontosságát hangsúlyozta, az Esztergomi Babits Mihály Kamaraszínház előadásában és a fesztivál művészeti vezetőjének, Kaj Ádámnak a rendezésében Balassi Bálint Szép Magyar Komédiáját, a Móra Ferenc Népszínház megvalósításában Örkény István közkedvelt művét, a Tótékat láthatta a közönség, a Szegedi Liget Társulat pedig egy Broadway klasszikust, a Godspell című musicalt állította színpadra. A zenéről a Huckleberry Guys, valamint az esztergomi Sic Transit Folk Műhely gondoskodott, valamint musical slágerek is felcsendültek. Idén a fesztivál a színház, a zene és az irodalom mellett a képzőművészettel is kiegészült, így a közönség Nagy Zsolt ikonkiállítása mellett a Szegedi Szépmíves Céh kiállításában is gyönyörködhetett. Vörös István könyvbemutatója mellett pedig bemutatkozott a Szegedi Horizont 2018, a zárónapon pedig irodalmi és kulturális folyóiratok műhelytalálkozójára várták az érdeklődőket. A szervezők remélik, hogy jövőre újra megrendezhetik szeged legfiatalabb fesztiválját, amelyen valamennyi művészeti ágnak lehetősége nyílik képviselni magát.