Hegedűs Réka: „Toptenekben” a történelem és a popkultúra emblematikus pillanatai

A Page Not Found elnevezésű blog szerzői, Csunderlik Péter és Pető Péter tízes toplistáit ezentúl könyv formátumban is olvashatja a közönség.

Az alkotók, Csunderlik Péter és Pető Péter „toptenként” emlegetik azokat az izgalmas tízes toplistákat, amelyeket a Page Not Found – történelmi stúdióblog elnevezésű weboldalon, illetve az ahhoz kapcsolódó Facebook oldalon időről-időre megosztanak a közelmúlt történelme vagy akár napjaink popkultúrája iránt érdeklődő közönséggel. A közösségi médiából már sokak számára ismerős listákat ezentúl könyv formájában is kezébe veheti az olvasó. A Napvilág Kiadó gondozásában megjelent kötetet Szegeden is bemutatták, október 4-én, a Milleniumi Kávéházban. A két szerzővel Boldog István Dávid egyetemi hallgató beszélgetett. A rendezvény a 23.Őszi Kulturális Fesztivál programsorozatának részeként valósult meg.

Csunderlik Péter történész, egyetemi oktató, a Politikai Intézet kutatója és Pető Péter újságíró, a Népszabadság egykori, a 24.hu jelenlegi főszerkesztő-helyettese még egyetemi éveikben ismerték meg egymást a közös albérlet bulik alkalmával. A Politika-, kultúr-, és sporttörténet jelentős eseményeit tízes listákba rendező blogbejegyzéseiket 2009-ben kezdték publikálni, s a blog ‒ amelynek a szerzők által megfogalmazott célkitűzése, hogy „pecsétgyűrűvel effektezze a történelmet, ütközésig tekerje a volumét és újabb és újabb top 10-es listákban szintetizálja”‒ kisebb nagyobb kihagyásokkal azóta is töretlenül működik. A listák széles témakörből merítenek, feldolgozzák – sok egyéb más mellett – a világtörténelem legnagyobb tévedéseit, a rock-, vagy éppen a raptörténelem mélypontjait, de még a futtballtörténet vagy a közélet botrányaival és csúcseseményeivel is foglalkoznak, s felidézik az olimpiai versenyek, vagy akár a ’80-as, ’90-es évek emblematikus pillanatait. A lassan tizedik életévébe lépő blog kapcsán jogosan merül fel a kérdés, hogy a listákra felkerülő tartalmak kiállják-e az idő próbáját, azaz akár még újabb tíz év távlatában is élvezetes lesz-e az olvasásuk. „Nagyrészt ugyanazt gondoljuk a világról most is, mint amikor a blog elindult. Azok a gondolatok, amelyeket kezdetben megfogalmaztunk, 5 év múlva sem fognak a világnézetünkbe ütközni. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem lesznek benne tévedések” – mondta Pető Péter.

Csunderlik és Pető a történelem klasszikus figurái mellett kortárs utalásokkal teszik élővé listáikat, egyes utalások pedig könnyen beazonosítható módon reflektálnak például a ’90-es évek disco slágereire, vagy a filmművészet remekeire (Sebhelyesarcú), de akár az irodalom nagyjaira is, így többek között a szerzők közös kedvencének, Ady Endrének a sok esetben ma is aktuális munkásságára. A két szerző közös alkotásként tekintenek a blogon megjelent írásokra, olykor még a közös barátok sem tudják megtippelni a listák egyes elemei mely szerző tollából – vagy sokkal inkább klaviatúrájából – származnak. A bejegyzések humorosak és elgondolkodtatóak, a szerzők szubjektív válogatásai. A 2017 végén megjelent kötet a blogon már közölt bejegyzésekből válogat, továbbá négy vadonatúj listát is közöl. Kalandozásra fel!

Fotók: Hajdu Árpád

https://pnftop10.blog.hu/

https://www.facebook.com/pagenotfoundhistory/

A szegedi kötetbemutatóról készült videofelvétel elérhető:

https://www.youtube.com/watch?v=izdKi6GNQWU&feature=youtu.be