Petró Julianna: THEALTER 28: Határon túli alkotók a középpontban

2018-ban 28. alkalommal augusztus 3-11. között rendezték meg Szegeden a Thealter Fesztivált. A programsorozat fókuszpontját a határon túli vendégelőadások jelentették, 5 társulat összesen 7 produkciója érkezett Szegedre, melyek közül több is elismerésben részesült a fesztivált záró díjátadón.

A 48. Thealter Fesztiválon is mindenki találhatott kedvére valót, a prózai előadások mellett ismét több táncszínházi előadás, ingyenes utcaszínház, gyermekeknek szóló bábelőadás és kiállítás is színesítte a programot.

A fesztivált a Duna Táncműhely és a MASZK Egyesület koprodukciójában készült Képíró című előadás bemutatója nyitotta, melyet a fiatalon elhunyt deszki születésű Zoltánfy István festőművész munkái ihlettek. A művész motívumkincsét feldolgozó előadást Juhász Zsolt koreográfus rendezte. Szintén a nyitónapon láthatta a közönség az Aradi Kamaraszínház és a MASZK Egyesület koprodukciójának magyarországi bemutatóját. A Rhapsody in Blue Glue (#bluebird) zenés monodráma középpontjában egy lerobbant autójában várakozó színésznő áll. A Tapasztó Ernő rendezésében színpadra állított előadásban Alexandra Gitlan megformálásában száz év legjellemzőbb női karakterei elevenedtek meg, az 1900-as évektől 2018-ig, az első világháborútól a Facebookig.

Az Újvidéki Színház a Hasszán aga felesége, illetve a II. Edward vészterhes uralkodása és siralmas halála című előadásokkal vendégeskedett a fesztiválon. Előbbit a Jászai Mari díjas Urbán András, utóbbit pedig Lénárd Róbert rendezésében láthatta a közönség. Lénárd Róbert idén egyike volt a művészeti képzésben résztvevő fiatalok részére meghirdetett THEALTER Tea for Two Workshop tréningek vezetőjének. A „Nem szeme lát, csak szíve” – Shakespeare Reloaded elnevezésű egyhetes tréning másik vezetője Sardar Tagirovszky rendező, színész volt. A közös munkát bemutató előadásokat augusztus 10-én ingyenesen tekinthették meg a nézők a Szegedi Nemzeti Színhz balettermében.

Ugyancsak két produkcióval volt jelen a fesztiválon a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház. A Felhő a nadrágban Vlagyimir Majakovszkij verse nyomán készült előadás igazi közönségsiker volt, rendezője Kokan Mladenović. Elsőként volt látható Magyarországon a fesztivál zárónapján, augusztus 11-én a Régi Zsinagógában a színház legújabb bemutatója, Urbán András rendezése, Az Úr nevében.

Kokan Mladenović szintén két előadást jegyez rendezőként a fesztiválon. Második alkalommal dolgozott együtt a temesvári színház társulatával, és ismét egy klasszikus szerzőhöz tért vissza, amikor színpadra állította a Shakespeare, Sonnet 66 című Shakespeare-szonett adaptációt. Lift című előadásával érkezett Szegedre a sepsiszentgyörgyi M Studio, Románia egyetlen mozgásszínházi társulata. Legújabb előadásukat Fehér Ferenc koreográfussal készítették el.

Idén is nagy hangsúlyt fektettek a szervezők arra, hogy bemutatkozási lehetőséget kínáljanak a művészeti képzésben tanulók, és a fiatal alkotók számára. A szentesi Horváth Mihály Gimnázium hagyományosan utcaszínházi produkcióval érkezett, A Színház- és Filmművészeti Egyetem 3 előadással érkezett. A FAQ Színház Izland-Magyarország című előadása a nagyon is aktuális menni vagy maradni problematikát járja körül sajátos stílusában. Szintén aktuális jelenségeket feldolgozó előadással érkezett a kisszínházba Kelemen Kristóf és Pálinkás Bence György produkciója a Magyar akác, post-fact dokumentumszínház. A Trojka Színházi Társulás eredetileg lakásszínházi formában játszott Anna Karenina előadását Szegeden a színház balettermében játszották nagy sikerrel, Fehér Balázs Benő rendezését Carly Wijs: Mi és ők című, a beszláni túszdrámát két gyermek szemén keresztül bemutató előadását, pedig a Régi Zsinagóga épületében mutatták be.

A celldömölki Soltis Lajos Színház először mutatkozott be Szegeden, két produkciót is elhoztak a közönségnek, a Hantocska című mesejátékuk a gyerekeknek okozott nagy örömet, a Szentivánéji álom előadásukat pedig a felnőtt közönség élvezhette. Szintén először járt a Thealteren a Dollár Papa Gyermekei társulat, akik A Tágra Zárt szemek próbája című előadásukat hozták el a szegedi közönségnek.

A hazai társulatok közül a Barboncás Társulat bábelőadása ismét a fiatal nézőket örvendeztette meg a teljesen megtelt Régi Zsinagóga kertjében, a szintén szegedi Homo Ludens Project A csillagok szíve előadásának ősbemutatója pedig teltházas érdeklődéssel zajlott a társulat székhelyén a Zug művészeti tetthelyen.

Több közönségkedvenc tért vissza a fesztiválra, a Forte Társulat legújabb bemutatóját a Vaterland című előadást hozta el a kisszínház színpadára, Horváth Csaba rendezésében. A K2 Színház az Alföldi Róbert rendezte A Cenci-ház romantikus rémdrámájával érkezett, a táncos produkciók sorát pedig a Tünet Együttes Burok, illetve Rózsavölgyi Zsuzsa: 1.7 előadása is erősítette.

A tartalmas programsorozat végén a 28. THEALTER-díjait is átadták: a Közönségdíjat a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház Felhő a nadrágban című, a tereket és időket egymásba játszató, a forradalmi gondolatot plasztikusan megfogalmazó, kivételes hatásfokú produkciója (rendező: Kokan Mladenović) nyerte el. A Junior díjat a Színház- és Filmművészeti Egyetem Félelem és fogcsikor – zenés nyomorgás a Harmadik Birodalomban című produkciója kapta (rendező: Tárnoki Márk e.h.) a gazdagon rétegzett értelmezésért és az érett fogalmazásmódért. A kreatív, összművészeti nyelvért és az unikális színrevitelért a Magyar akác című produkciónak ítélték a fesztivál Kritkusdíját (rendező: Kelemen Kristóf és Pálinkás Bence György). A fesztivál önkénteseinek díját az Újvidéki Színház Hasszán aga felesége című előadása kapta (rendező: Urbán András), a merész témaválasztásért és az értő színpadi megvalósításért. Különdíjat kapott a minden esetben téttel bíró színészi játékért Béres Márta, aki a Hasszán aga felesége és a Felhő a nadrágban című előadásokban lépett színpadra; a két nagyszerű előadással bemutatkozó celldömölki Soltis Lajos Színház a színház arculatát és lényegét adó magas színvonalú közösségi munkáért (Hantocska, Szentivánéji álom), valamint a Temesvári Csiky Gergely Állami Magyar Színház a kivételes erőt jelentő társulati munkáért, amit a Shakespeare, Sonnet 66 című előadásban (rendező: Kokan Mladenović) láthatott a közönség. A szakmai díjak átadása mellett, a kerek évfordulókat ünneplő stábtagok és önkéntesek is egy-egy jelképes ajándékkal térhettek haza, a fesztiválért nyújtott munkájukért.

Megjelent a folyóirat 2018. szeptemberi számában

Fotók: MASZK Egyesület