Hegedűs Réka: Igazi könyves csemegék várhatóak a jövő héten startoló 90. Ünnepi Könyvhéten

A Somogyi-könyvtár munkatársai idén is sajtótájékoztató keretében mutatták be a 90. Ünnepi Könyvhét izgalmasnak ígérkező, sokszínű és multikulturális programkínálatát.

Sikaláné Sánta Ildikó, a Somogyi-könyvtár igazgatója Supka Géza szavait idézte fel, akinek fejében először fogalmazódott meg a gondolat egy rendezvényről, amelyen a könyveket ünnepelhetjük. A Literatura irodalmi folyóirat főszerkesztője 1927-ben tett javaslatot a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése felé, kifejtette igényét az ünnepélyes eseményre, amely új lendületet adna a hazai könyvkiadásnak, valamint közelebb hozná a szerzőket a közönséghez. 1929 májusában teljesült is a vágya, ugyanis a fővárosban összegyűltek a könyvek szerelmesei. A vidéki nagyvárosok, így Szeged is, egy évvel később, 1930-ban csatlakozott a kezdeményezéshez, s rendezte meg saját Könyvünnepét. A rendezvény sikere immár 90 éve töretlen országszerte. A szegedi Könyvhét koordinálását idén is a Somogyi-könyvtár vállalta magára, a város önkormányzata, valamint számos partnerintézmény közreműködésével.

Andóczi-Balogh Éva, a könyvtár PR munkatársa – aki már 12. alkalommal lát el szervezői feladatokat – a teljesség igénye nélkül adott ízelítőt a 90. Ünnepi Könyvhét eseményeiből.

A rendezvénysorozat több mint 30 helyszínen várja az érdeklődőket, akik közel 150 programból válogathatnak kedvükre valót.

A hivatalos megnyitóra június 13-án, csütörtökön kerül sor, ezúttal Grecsó Krisztián, József Attila-díjas író tolmácsolásában, akinek különösen fontos szerepet tölt be az életében Szeged, legújabb regényének, a Verának is helyszínéül választotta. A Könyvünnepen nemcsak neves szerzőkkel találkozhat a közönség, hanem fiatal, feltörekvő, valamint határon túli tehetségek is megmutatkozási lehetőséget kapnak. Spiró György Egyéni javaslat című humoreszkgyűjteményét, Krusovszky Dénes az Akik már nem leszünk sosem című, Libri-díjjal elismert regényét, Simon Márton pedig a fiatalok körében is közkedvelt kötetét, a Rókák esküvőjét mutatja be a szegedi közönségnek. Női írók műveivel is ismerkedhetünk, mint például Borbás Edina, Sándor Anikó, vagy a vietnámi Kitty Bich Thuy Ta.

Idén is fontos szerepet kapnak a szegedi írók, többek között Nagy Miklós és Tóth Marcell, Bíró-Balogh Tamás és Petrovics István is bemutatják köteteiket, június 14-én pedig a Szegedi Horizont 2019 antológiakötetet vehetik kezükbe az érdeklődők. Az irodalmi rendezvények mellett a zenekedvelőkre is gondolnak, fellép például a Fricsay Fúvószenekar, a Molnár Dixieland, a Bánát szerb néptáncegyüttes, ezzel is fokozva a programsorozat sokszínűségét.

A Dugonics tér június 13 és 17 között lesz hangos, a résztvevő intézményekben azonban egész hónapban találkozhatunk könyves programokkal. A 90. Ünnepi Könyvhét részletes eseményeiről nemcsak a nyomtatott programfüzeteken keresztül tájékozódhat a közönség, hanem az erre a célra, a Somogyi-könyvtár munkatársai által létrehozott honlapon is:

http://konyvhetszeged.sk-szeged.hu/

A sajtótájékoztatón készült fotókat Szabó Luca készítette.

A Szeged folyóirat június 14-én 10 órától költözik a Dugonics-téri sátrak egyikébe, s egészen 19 óráig lehet szemezgetni régebbi lapszámainkból, valamint a frissen, a nyomdából érkező júniusi számunkba is belelapozhatnak olvasóink.