Hegedűs Réka: Szabadkai szerelem szegedi szemmel

A megújult Rókusi Fiókkönyvtárban mutatták be Pap Éva első, És újra felkel a nap című regényét.

Kisimre Ferenc, Pap Éva és Sikaláné Sánta Ildikó, a Somogyi-könyvtár igazgatója

Vadonatúj környezetbe érkezik az, aki hosszú idő után újra átlépi a Somogyi-könyvtár Rókusi Fiókkönyvtárának ajtaját. A járványügyi helyzet miatt ezidáig nem volt lehetőség ünnepélyes átadó keretében a közönség elé tárni a megújult könyvtárat, Pap Éva egyre népszerűbb romantikus könyvének bemutatója azonban egy különleges apropót teremtett egyfelől arra, hogy az olvasók végre igazán birtokukba vehessék az új bútorokat, a vadonatúj köteteket, másfelől arra, hogy megismerkedjenek az írónő első, az És újra felkel a nap című kötetének történetével. Ráadásul az írónő személye és a könyvtár megújulása szorosan összefügg, hiszen lakberendezőként Pap Éva részt vett a munkafolyamatokban, így többek között neki köszönhető a fiatalos design, a szellős, barátságos könyvtári tér.

Pap Éva − első kötetének bemutatóján

„Hogyan válik író egy lakberendezőből, aki immár két évtizede tevékenykedik a pályán?” – tette fel a kérdést Kisimre Ferenc beszélgetőtársának. Pap Éva elárulta, az írással már korábban is kacérkodott. Elhatározta, hogy lakberendező szakkönyvet ír, amelyet hiánypótlónak érzett a szakmai tananyagok között. Emiatt iratkozott be a Magyar Íróképző kurzusaira. Szakkönyv helyett aztán szépen lassan novellák születtek, majd regény. Az Álomgyár Kiadó gondozásában megjelent első művet, az És felkel a nap című, szabadkai szerelmi történetet pedig tavasszal már a kezükben tarthatták az olvasók.

Pap Évát magával ragadták a vajdasági történetek, szabadkai születésű férje kapcsán igazi családi drámákra bukkant a padláson őrzött levelezéseket, naplóbejegyzéseket, fényképalbumokat átlapozva. „Mesélték, hogy párom nagymamája 40 év elteltével is emlékezett illatokra és szokásokra, a citrom illatú arcszeszre és az olajos hajkencére, amelyet a férfiak használtak. Ő egy igazi nő volt, aki a háborús időszakban is fontosnak tartotta, hogy megőrizze nőiességét” – mondta a szerző.  Egy vegyes házasság, egy szerelmi háromszög és egy tragikus vadászbaleset ihlette a regényt, amely az 1930-as évektől kezdve egészen az ’50-es évekig követi egy család életének eseményeit, amelyet a II. világháború és az azt követő állami berendezkedés nehezített. A kötet tudatos döntés alapján nem a harcmezőkre, hanem a hétköznapokra irányítja a figyelmet. A cselekményt ugyan a valóság ihlette, de egyúttal az írói fantázia is megtöltötte tartalommal. A regény címe a főszereplő édesanyja szájából hangzik el, aki már az I. világháború eseményeit is megélte, az „és újra felkel a nap” erre az optimista életszemléletre utal, hogy magunk döntjük el, hogy a múltban ragadunk vagy továbblépünk és nyitottak vagyunk az új tapasztalatokra.

A közönség az alkotói folyamatra is kíváncsi volt. „Miután a kézirat első változata elkészült – szerencsémre – egy keménykezű szerkesztőhöz került a történet, aki úgy érezte olyan ez, mint egy megkopott képeslap, amelyet kiszíneztem rózsaszínűre. Ezt mindenképpen orvosolni, finomítani szerettem volna. Majd a kiadóhoz kerülve ismét átdolgoztam több fejezetet is. De mindez csak jót tett a regénynek, így egyáltalán nem bánom” – tette hozzá Pap Éva, akivel valószínűleg nem utoljára találkozunk könyvbemutatón, hiszen határozott regénytervei vannak. Legközelebb egy apa-fiú kapcsolat elevenedik meg a könyvlapokon, több szálon, az ’50-es évek Szarajevójában és napjainkban zajló eseményekkel ismerkedhetnek majd meg az olvasók. Harmadik kötetében pedig szülővárosába, Szegedre, szintén a II. világháború idejére helyezi a főbb cselekményszálat és egy, a helyi irodalmi szalonban köttetett szerelmi kapcsolat részleteire derül majd fény. Az első regény sikeréből kiindulva bizonyosan sokan várják majd kíváncsian Pap Éva jövőbeli műveit.                                            

A Szabadkán játszódó kötet hangulatát Kisimre Ferenc publicista Szabadkai pillanatképek című fotókiállítása idézte meg. Kisimrét – aki 13 évig élt Szabadkán és saját elmondása szerint életének legtartalmasabb időszakát töltötte Szeged testvérvárosában – a Somogyi-könyvtár kérte fel, hogy fotóválogatásával emelje ennek a különleges kötetbemutatónak a fényét. A fotókiállítást az érdeklődők egészen augusztus végéig tekinthetik meg a Rókusi Fiókkönyvtárban. Mellé pedig ajánlatos elolvasni Pap Éva És újra felkel a nap című regényét.

Dedikálás közben

Borítókép forrása: Pap Éva szerzői oldala, Eseményfotók: Hajdu Árpád