Hegedűs Réka: Címében és látogatói élményben is acélos a REÖK kiállítása

Acélos történetek címmel nyílt kiállítás a Regionális Összművészeti Központban a K-Arts Művészeti Alapítvány gyűjteményéből.

A járványhelyzet után különleges, acélszobrászati alkotásokkal nyitja meg kapuit a REÖK. A szeptember végig megtekinthető tárlat az Acélos történetek címet kapta, s a kiállítás keretében közel félszáz acélból – és egyéb ipari fémekből – készült művel találkozhatnak az érdeklődők a palota termeiben. A hazai alkotók mellett nemzetközi művészek munkái is láthatóak a kiállításon, amelynek érdekessége nemcsak abban rejlik, hogy a szobrok egyedi technikákkal készültek, hanem a súlyuk is jelentős – akadnak ugyanis olyanok, amelyek a 250 kilogrammot is meghaladják.


A KÉSZ csoport elnevezésű ipari, építészeti és szolgáltatási társulás immár több évtizedes múltra tekint vissza és elkötelezett a művészetek és a kultúra felkarolása iránt kreatív ipari, public art jellegű vállalkozásaival. A mecenatúra részeként jött létre a K-Arts Művészeti Alapítvány, amely elsősorban a képző-, és iparművészetekre összpontosít. A szervezet egy nívós, folyamatosan gyarapodó kortárs képzőművészeti gyűjteményt gondoz, amelynek legunikálisabb része az acélszobrokat és egyéb indusztriális alapanyagból készült műalkotásokat felvonultató kollekció. A gyűjtemény jelentős része a Kecskeméti Acélszobrászati és Képzőművészeti Szimpozion nemzetközi alkotótábor keretében készült, amelyet 2004 óta minden évben megrendeznek a K-Arts szervezésében. Az alkotótábor számos pozitívummal kecsegteti az alkotókat: egyrészt acélalapanyag válik elérhető számukra, másrészt az alkotói folyamatokba bevonhatják a speciális ipari gépeket és az innovatív technológiákat. Az alkotási folyamat kölcsönösen ismerteti meg az újító szemléleteket a műtermi környezetből kiszakadó művészekkel és az őket támogató szakemberekkel: az acélipari technológiák így ötvöződnek a kreatív művészi megoldásokkal. A végeredmény pedig igazán formabontó, egyedi műalkotásokat teremt. A szimpozionra nemcsak tehetséges, feltörekvő fiatal alkotók kapnak meghívót, hanem ismert, befutott festők, szobrászok számára is lehetőséget nyújt arra, hogy akár új területeken is kipróbálhassák magukat.


A REÖK és a KÉSZ csoport, valamint a K-Arts Művészeti Alapítvány együttműködése régről gyökerezik. A gyűjteményből érkező köztéri alkotásokat, valamint kisplasztikákat már korábban is bemutattak a Szegedi Szabadtéri Játékok idején szabadtéren, valamint a Reök-palota falain belül is kamarakiállítás keretében. Továbbá a K-Arts képzőművészeti gyűjteményének darabjaival is találkozhattak már az érdeklődők a REÖK-ben. Az aktuális kiállítás célja, közel félszáz műalkotás keresztmetszetén keresztül bemutatni mindazokat a lehetőségeket, amelyeket az acél és egyéb ipari fémek rejtenek magukban a képzőművészet számára és azt a sokszínű művészi látásmódot, amelyet az alkotók képviselnek ezekben az egyedi alkotásokban.


A jelenlegi tárlat két emeleten sorakoztatja fel a különleges kompozíciókat, így például Gerber Pál kalapácsai a vaskerékkel, Kopasz Tamás hegesztett acélból készült gömb alkotása vagy éppen Bukta Imre csendélete a késsel. Ujházi Péter nemcsak a házát álmodta meg, hanem a Holdat és a Napot is festett acéllemezekből és egy óriási rugóból. Továbbsétálva még a Csillagok háborúja-rajongók szeme is felcsillan, ugyanis Leia hercegnő elevenedik meg újrahasznosított vasból Szabó Ottó jóvoltából. Az absztrakt összeállítások mellett egy-egy hétköznapi tárgy is felvillan, így például egy összehajtogatott ing – természetesen szintén hegesztett acéllemezekből elkészítve – vagy a második emeletre érve a női fűző és alsónemű. De említhetnénk Majoros Áron Zsolt különleges emberforma szobrát is, amelyet más-más módon mutat meg a szemlélő változó perspektívája, valamint a terembe behatoló fénysugarak, vagy éppen az új-zélandi Collin Hope festett acéllemezekből készült óriás kaktuszait is.


A statikus szobrok némelyike videó installációkkal, animációkkal, zenével egészül ki, míg másokon hegesztéssel előállított rejtett írások találhatóak, így válik a kiállítótér igazán interakítvvá. Ráadásul, ha a látogatóknak kedvük van hozzá, még saját magukat is a kiállítás részévé tehetik, remek portrék készíthetőek ugyanis egy-egy szobor mögé bújva vagy egyedi perspektívából fotózva önmagunkat. Az Acélos történetek megtekintése így nemcsak egy klasszikus értelemben vett kiállítási élményt nyújt, hanem a látogató kreativitását is előcsalja, s játékra invitálja. Hogy ki mit lát meg az acél mögött, mit mesélnek neki ezek az egyedi szobrok, az már csak rajta múlik.