Hegedűs Réka: Boszorkányok márpedig léteztek?!

Miklya Luzsányi Mónika Az ecsedi boszorkány című történelmi regényének bemutatóján jártunk.

Miklya Luzsányi Mónika Az ecsedi boszorkány című legújabb, sorban az ötödik felnőtt szépirodalmi regényét mutatták be szeptember végén a Somogyi-könyvtárban. A bemutató a Köszönjük, Magyarország! program keretében valósult meg, a szerzőt dr. Luchmann Zsuzsanna kérdezte ennek a témáját tekintve igen figyelemfelkeltő regény megírásának a kulisszatitkairól.

Mikya Luzsányi Mónika pályafutását több területről is érdemes figyelemmel kísérni. Pedagógus, író, publicista és teológus. Férjével, Miklya Zsolttal együtt újító szellemben dolgozták ki pedagógiai programjukat, amely a gyermekek élmény-, és játékpedagógián keresztüli, művészetekre és egyéni kompetenciákra összpontosító komplex fejlesztését teszi lehetővé. Több munkatankönyv, segédkönyv, irodalmi szöveggyűjtemény, olvasónapló és munkafüzet köthető a nevükhöz. E mellett Mónika a felnőtt- és a gyermek szépirodalom és próza területén is alkot. S ha még mindez nem lenne elég, 2013 és 2016 között teológiából szerzett diplomát az Evangélikus Hittudományi Egyetem szociáletika szakán. Számos program, tanfolyam fűződik a nevéhez olyan témákban, mint a digitális élet veszélyei, a női jogok, a családon belüli erőszak, drogprevenció, valamint a digitális nemzedék megszólíthatósága. „Az élet komplexitásában érdekel, és azt nem fedi le egyetlen tudományterület, a személyiségemben igyekszem integrálni ezt a sokféleséget, amivel foglalkozom” – tette hozzá legújabb regényének bemutatóján.

A Magyar Nemzeti Múzeum és az Evangélikus Országos Múzeum felkérésére, a Reformáció500 elnevezésű kiállítás keretében interaktív társasjátékot készítettek gyerekek számára Fejedelmek asztala címen, amelynek forgatókönyvét Miklya Luzsányi Mónika írta. Az installáció elkészítése kapcsán kezdte el kutatni a korszakot, amelyben Az ecsedi boszorkány című történelmi regénye is játszódik.

A regény főszereplője Török Kata, a híres törökverő Török Bálint utolsó leszármazottja, valamint Báthory Gábor titkos szerelme, akit különleges képességei miatt – hangok suttognak a fülébe és árnyak jelennek meg előtte, képes átlépni az idő és tér korlátain – boszorkánynak titulálnak és teljes vagyonelkobzásra és fővesztésre ítélnek. Török Kata képességei miatt betekintést nyerhet dédnagyanyja, Török Bálint feleségének, Pemfflinger Katának az életébe. A regényben igazi autonóm, független női személyiségeket ismerhetünk meg, akiknek sorsában közös szál a tragikus szerelem – ám az író szerint csalódni fog az, aki egy hagyományos értelemben vett romantikus történetet keres Az ecsedi boszorkányban, amelyet ugyan átsző az erotika, de legalább annyira érdekesek azok a mozzanatok, amelyekre a szerző a korabeli jegyzőkönyvek és boszorkányperek tanúvallomásainak tanulmányozása közben fedezett fel. „Ezekben a perekben az arisztokratáktól kezdve a szolgálókig, minden társadalmi rétegből hallgattak ki embereket, sokszor érdekesebb és őszintébb az alsóbb rétegből érkezők vallomása. Török Bálint levelezése, valamint Pemfflinger Kata íródeákjának naplója is fönnmaradt. Ezeket mind-mind lehetőségem nyílt tanulmányozni” – mondta az író.

Miklya Luzsányi Mónika

Amellett, hogy a regényben izgalmas karaktereket ismerhetünk meg – egészen más színben láthatjuk például Török Bálintot, mint ahogyan azt Gárdonyi lejegyezte – a regény az életmód olyan érdekességeire is kitér, mint a korabeli kertkultúra, a gyógynövénytermesztés vagy éppen az esszenciakészítés, mindarra, amivel egy nő akkoriban foglalkozhatott. A regény nyelvezetét tekintve is különleges, hiszen az író olyan nyelvet teremtett, amely a mai olvasó számára is élvezetes és érthető, ugyanakkor alkalmazza azokat a kifejezéseket, amelyek a korra jellemzőek voltak.

Miklya Luzsányi Mónika elárulta, a Pozsonyi Pagony Kiadó már felkérte egy ifjúsági sorozat megírására, amelyben a mohácsi vész időszakát fogja regényes formában feldolgozni. „Sok mindent helyre kellene tenni a gyerekek fejében ezzel az időszakkal kapcsolatban. De nem kizárt, hogy felnőtt regény is készül majd ugyanebben a témában” – tette még hozzá.