Bódi György: Emlékezés Békési Imre Tanár Úrra

Amikor 1989-ben létrejött a Szegedért Alapítvány, az alapítók a Tudományos Kuratóriumba felkérték az akkori felsőoktatási vezetőket, így az első kuratórium tagjai között ott volt Csákány Béla, a JATE rektora; Szilárd János, a SZOTE rektora; Balogh Sándor, a SZÉF főigazgatója és Békési Imre, a JGYTF főigazgatója is. Békési Tanár Úr ezt követően 25 éven át szolgálta a Szegedért Alapítványt. Aztán amikor leköszönt kuratóriumi tagságáról, 2018-ban megkaphatta az alapítvány fődíját. Megérdemelte volna már korábban is, de az alapítvány íratlan erkölcsi szabálya, hogy saját kurátorait nem díjazza.

Békési Imre Tanár Urat írtam a címben, bár tudom, hogy kijárt Neki a Professzor Úr megszólítás. De Ő a Tanár Úr volt, így nagybetűvel és a szó legteljesebb értelmében. Mindig tanított, a kuratóriumi ülésen elhangzott felszólalásaikor is. Sohasem kioktatott. Halk szóval, de határozottan mondta el véleményét, alaposan érvelt, és mindig érthetően. Meggyőződés, meggyőzés, a mások megbecsülése áradt szavaiból. Tanultunk Tőle!

Sohasem mondta, hogy övé a bölcsek köve, és hogy az egyedüli igazságot képviseli. Hagyta, hogy mindenki elgondolkozzon, mérlegeljen, és legtöbbször elfogadtuk azt, amit Ő képviselt.

Nagyon tisztelhető és szerethető ember volt. Olyan szerény, mint amit csak azok engedhetnek meg maguknak, akik tényleg nagy emberek. Egy volt közülünk, miközben mindnyájan tudtuk, hogy mennyivel több nálunk.

A hivatása mellett imádta a családját. Amikor utolsó ciklusát töltötte a Tudományos Kuratóriumban, egy kérése volt: ne azon a napon legyen az ülés, amikor ő megy az unokájáért az óvodába!

Drága Tanár Úr! Nagyon fogsz hiányozni! És nemcsak nekünk…

 

(A nyitókép Ocskó Ferenc fotója)

Megjelent a folyóirat 2021. májusi számában