Gál József: Hiszed vagy sem?!

H. Balogh Gyula Alsóvárosi hitregék című könyvéről

„Az író költ: ez az ő cselekedete”
 Móricz Zsigmond

Aki vallásos élményt vár H. Balogh Gyula a közelmúltban megjelent könyvétől, annak sajnálatos módon másik kötetet kell választania olvasása tárgyául. Aki viszont Szegedről, illetve a város egy sajátos szegletéről szeretne olvasni, olyan történeteket megismerni, amelyek akár szájról szájra terjedő spontán anekdoták vagy mítoszok is lehetnének, annak remek választás az Alsóvárosi hitregék. Én magam sem Szegeden születtem, nem itt nőttem fel, és korábban nem ismertem a városnak azt a mindent átjáró báját, amelyet a hétköznapokban is átélhetünk, ha a dugóban való araszolást, a boltok pénztárjai előtti tülekedést elnapoljuk. H. Balogh Gyula Móricz Zsigmond-ösztöndíjas író bemutatkozó kötetében is megtapasztalhatjuk az árnyas és a napos oldalt. A könyv a szerző Mátyás téren eltöltött közel tíz évét mutatja be olvasói számára − egy különleges perspektívából. A szegediek számára felismerhető épületek, utcák, boltok szolgáltatják a keretet mindazoknak az érdekes, vicces, ironikus és olykor szomorú történeteknek, amelyekről eddig talán azok sem hallhattak, akik otthonuknak tekintik Alsóváros időtlen tereit.

A novelláskötet, merthogy remekül megírt novellák gyűjteményét vehetjük kézbe, feltárja és bemutatja mindazon élmények esszenciáját, amelyet egy fiatal, pályakezdő író megtapasztalhat Szeged egyik történelmi városrészében. Már az Előszó sem egy hagyományos értelemben vett bemutatkozás, nem egy tényközlés, nem olvashatjuk, hogy Kedves Olvasó! Köszönöm, hogy kézbe vetted könyvemet stb. blablabla, és ez így van jól. Rendhagyó módon már a bevezető sem egyéb, mint egy novella, amelyből képet kaphatunk elbeszélőnk első útjáról Szegedre, megérkezéséről új otthona kapujába, az első érdekességekről, amelyek feltűnnek számára új környezetében.

A kötet szinte egészében egyes szám első személyű történetmondással találkozhatunk, amelyet rendkívül célszerűen váltanak fel az események leírását bemutató harmadik személyű leírások. A szerző monologikus sorai nemhogy megzavarnák az olvasást, de sokkal inkább elősegítik azok számára az értelmezést, akik nem olyan szerencsések, hogy Alsóvároson tölthetik mindennapjaikat.

A könyv kétségkívül legnagyobb hatású szövegei, a Szeptemberi dinnye és A kubikos című darabok. A novellák történetei az emberi lélek mélyére viszik olvasójukat, az elmélkedés és elcsendesedés szigetére, egyben az egyén élete során véghezvitt utazásának szemléletes példái is. A novelláskötet formai kivitelezése egyszerű, letisztult. Nem a külcsínre, hanem a tartalomra koncentrál. A műveket Balogh Ede Farkas, Ferenczi Zsuzsanna, Gregor Péter Ferenc, Karai Klaudia, Kiss Botond András, Németh László és Ronga Eszter képei illusztrálják, amelyek hozzájárulnak a kötet különlegességéhez. A borítón látható ábra első ránézésre egy fél pár zoknit formáz, ha azonban közelebbről megnézzük és megtapintjuk, akkor sokkal inkább egy ujjlenyomatra emlékeztet. Azt gondolom, hogy ez a lenyomat szimbolizálja mindazt az élményhalmazt, amelyet alsóvárosi történetei hagytak a szerzőben, és amelyeknek hosszabb távon, az előttünk álló könyvet is köszönhetjük.

Mivel bemutatkozó kötetről van szó, joggal tehetjük fel a kérdést, mégis hová pozícionálja magát a szerző? Milyen hagyományokból építkezik? A figyelmes lapozgatás eredménye, hogy a legtöbb novella előtt találkozhatunk idézetekkel, amelyek szerzői a klasszikus irodalmi hagyományból érkeznek a kötetbe, és tökéletesen kiegészítik egymást az alsóvárosi zöldségesnél átélt élményekkel. Így nem kell csodálkoznunk, ha Mikszáth vagy Móricz egy-egy örök érvényű sorával is találkozhatunk.

Összefoglalva, érződik a megjelent alkotáson, hogy hosszú évek írói és szerkesztői munkáját öleli fel. A megjelent novellák között a történeti kapcsolatot nem is kell keresnünk, mert ami összeköti ezeket a szövegeket, az nem a történetük, hanem a személyes tapasztalás lehetősége, valamint a Dél-Alföld egy szegletének élményei.

Mindenkinek csak ajánlani tudom a kötetet, és érdeklődéssel várom, hogy az ifjú szerző a jövőben milyen új történetekkel lepi meg Szeged városának olvasóközönségét.

Balogh Gyula: Alsóvárosi hitregék. Szeged, Tiszatáj Könyvek, 2021.

Megjelent a folyóirat 2021. július-augusztusi számában