Hegedűs Réka: Szilasi László Tavaszi hadjárat című kötetének bemutatóján jártunk

2021 őszén jelent meg a Magvető Kiadó gondozásában Szilasi László, József Attila-díjas író, irodalomtörténész legújabb, Tavaszi hadjárat című kötete, amelyet a 93. Ünnepi Könyvhétre való hangolódás jegyében, 2022. június 3-án mutattak be a Somogyi-könyvtárban. Az eseményen a szerző beszélgetőtársa Ferencz Hedvig egyetemi hallgató, író volt.


Szilasi legújabb műve már szerkezetében is különleges, ugyanis két történelmi kisregényből áll. Az első, Ostorod címet kapó rész az 1848-as forradalom és szabadságharc kitöréséig követi a rodostói emigrációban felnövő Ágota és Ádám országokon átívelő szerelmének történetét. A férfi főhős sorsa már csak azért is érdekes, mert gyermekként Mikes Kelemen levelein keresztül tanult meg írni-olvasni. Nemcsak romantikus elbeszélés ez, hanem rajta keresztül a magyar reformkor hétköznapjai is kibontakoznak. Az olvasó betekintést kap, hogyan élik meg a fiatalok a különböző hatalmi harcokat, hogyan alakul és formálódik ilyen körülmények között identitásuk, magyarságuk.


A második történet, a Koppantyú lovagjai a szabadságharc leverése után veszi fel a fonalat és szintén szerelmi szálon – vagy inkább szálakon keresztül – készít korrajzot, s egyben olyan meghatározó eseményekről is szót ejt, mint a Tisza szabályozása vagy éppen a kiegyezés korszaka. „Csak a forradalom és a szabadságharc hiányzik a kötetből” – jegyezte meg tréfásan a szerző, amikor a két történet viszonyáról kérdezték. Szilasi azt is hozzátette, művének minden szereplője külön úton járja meg a sürgető beletanulást önnön magyarságba. „Az, hogy magyarnak vallom magam, nagy részben az olvasmányélményeimen alapul. S hogy általuk részesültem a közös kultúrkincsből. A hétköznapi szokásokban, a receptekben, a ruházatban, az udvarlás módjában rejlik a magyar. Ezt a gondolatot vittem tovább a két kisregényben kibontakozó történetekben” – mondta az író.


Ahogyan azt már Szilasi László korábbi műveinél megszokhattuk, úgy a Tavaszi hadjáratban is különlegesen választotta meg a szerző a narráció módját: több elbeszélővel, sokféle nézőponttal dolgozik, így kap az olvasó különböző perspektívákat olyan fontos témakörökben, mint a szerelem, vagy éppen a halászlé – ami vitathatatlanul a magyar kultúrkincs része, így jelentőséggel bír. A történetekben a szereplők bár ugyanúgy beszélnek, mégis egyediek, megszülettek karakterükben. Nem a hangjuk különbözik, csupán a véleményük.

 


A Tavaszi hadjárat egyedisége abban is rejlik, hogy stílusában visszamutat a korábbi Szilasi-kötetekre, így például nyelvi megformáltsága tekintetében a Kései házassághoz, a testiséghez kapcsolódó szókimondó hangvételét illetően részben a Luther kutyáihoz hasonlít.


Szilasi László jelenleg önéletrajzi írásán dolgozik, amely az író fiatalkorát dolgozza majd fel, váltakoztatva a nosztalgikus és tragikus egységeket, így hangvételében leginkább Mészöly Miklós Családáradás című kisregényéhez lesz hasonlítható a készülő mű.