Hegedűs Réka: Ha június, akkor Ünnepi Könyvhét – immár 93. alkalommal lesz a könyveké a főszerep Szegeden is

Programból nem lesz hiány a 93. Ünnepi Könyvhéten, Szegeden.

A koronavírus-járvány és a pandémiás időszak okozta nehézségek sem tudott gátat szabni annak, hogy legalább egy héten keresztül az olvasást, a könyveket, a szerzőket és az olvasókat ünnepeljük. Az elmúlt két évben szeptemberben tartották meg az Ünnepi Könyvhetet, amely idén visszakapja eredeti, megszokott időpontját, a június hónapot. A 93. Ünnepi Könyvhét Szegeden június 9-én veszi kezdetét a Dugonics téren, a Somogyi-könyvtárban, valamint a város számos pontján. A könyvek ünnepéhez kapcsolódó számtalan sokszínű program ezúttal Dragomán György író nyitó gondolataival indul útjára.

Először 1927-ben fogalmazódott meg a gondolat Supka Géza, a Literatura irodalmi folyóirat főszerkesztőjének a fejében, hogy szóljon egy ünnep a könyvekről és azoknak a szeretetéről, hiszen az olvasóvá nevelést nem lehet elég korán elkezdeni. Egy ilyen ünnepség, amelyen összegyűlnek a könyvek szerelmesei és az olvasók személyesen találkozhatnak kedvenc műveik íróival, ráadásul új lendületet adna a hazai könyvkiadásnak is. Supka vágya 1929. május 12-én teljesült, a fővárosban megrendezésre került a legelső Ünnepi Könyvhét. A vidéki nagyvárosok, így Szeged is, egy évvel később, 1930-ban csatlakozott a kezdeményezéshez, s szervezte meg saját Könyvünnepét. Az esemény sikere immár 93. éve töretlen országszerte. A szegedi Ünnepi Könyvhét koordinálását idén is a Somogyi-könyvtár vállalta magára, a város önkormányzata, valamint számos partnerintézmény közreműködésével.

A 93. Ünnepi Könyvhét szegedi meghívottjainak munkáiból szemezgetve

A rendezvénysorozat közel 60 szervezet összefogásával, több mint 15 helyszínen várja az érdeklődőket, akik legalább 100 programból válogathatnak kedvükre valót. 30 könyvkiadó kínálja az eseményen a legfrissebb-, és siker kiadványait, és 5 velünk élő nemzetiség hagyományaival – így a román, a görög, a szerb, a lengyel és a horvát – ismerkedhet a közönség.

A 93. Ünnepi Könyvhéten – a teljesség igénye nélkül – olyan szerzőkkel hallgathatnak meg egy-egy beszélgetést a résztvevők, mint Dragomán György; az író és irodalomtörténész, Milbacher Róbert; az izgalmas koncepcióval rendelkező rádiós beszélgetős műsorairól híressé vált Kadarkai Endre; a biológus Fráter Erzsébet, aki művelődéstörténeti munkáiból mutat be egy csokorra valót; vagy a „protokoll nagyasszonya”, Görög Ibolya. Temesi Ferenc A szív böjtje című, először 1991-ben megjelent kötetének újrakiadásával érkezik Szegedre, amely a Scolar Temesi-életmű-sorozatának soron következő darabja. A pszichológiai témájú műveiről ismertté vált Tisza Kata legújabb munkája az öregedéssel foglalkozik; de a rendezvénysorozat vendége lesz a felnőtt-, és gyermekirodalom területén is alkotó Egressy Zoltán is.

Sajtótájékoztató a Somogyi-könyvtárban

Szegeden az írók köztünk élnek és a Könyvhéten is megmutatkoznak, így Szilasi László Tavaszi hadjárat című legújabb művét mutatja be, de érkezik Goldman Júlia (J. Goldenlane) is, aki főként fantasy-regényeiről ismert, Simai Mihály legújabb, Sugárzó rejtelem címmel megjelent verseskötetével is ismerkedhet a közönség. Bogoly József Ágoston és Pap Éva is elhozzák legfrissebb köteteiket, de a Szegedi Horizont című antológia idei darabja is érkezik a Könyvhét idejére a Szegedhez kötődő szerzők műveinek, a 2021. évben, különböző folyóiratokban publikált válogatásával. Június 11-én, szombaton pedig a hagyományokhoz hasonlóan egy egész délelőttöt tölthetnek el az érdeklődők a helyi szerzőkkel, a Szegedi Írók Napja alkalmából, akikkel Veszelka Attila beszélget majd aktuális munkáikról.

A könyvheti időszak már évek óta összefonódik a Gyermekkönyvnapok rendezvénysorozattal, amely idén 21. alkalommal kerül megrendezésre. Így nemcsak felnőttek, hanem a gyerekes családok számára is kínálnak programokat: például Egressy Zoltán, Holden Rose (Kovács Attila), a Cerkabella Kiadó képviselői is interaktív programokkal készülnek a kicsik számára, de megismerkedhetnek Trogmayer Éva Medvemese című mesekönyvével is, valamint a Könyvkirály című olvasásnépszerűsítű játék eredményhirdetésére is sor kerül a Városháza dísztermében.

Az irodalomi események mellett a zene is felcsendül a téren. A zenekedvelőket többek között a Fricsay Fúvószenekar, a szegedi Deák Big Band, a Bánát szerb néptáncegyüttes dallamai várják, a KidsAlone zenekar is bemutatkozik, valamint a Nemzetiségi hónap keretében ezúttal a román nemzetiség érkezik sokszínű programokkal, kiállításokkal.

A Dugonics tér június 9 és 12 között lesz hangos, a résztvevő intézményekben azonban egész hónapban találkozhatunk könyves programokkal. A 93. Ünnepi Könyvhét részletes eseményeiről nemcsak a nyomtatott programfüzeteken keresztül tájékozódhat a közönség, hanem az erre a célra, a Somogyi-könyvtár munkatársai által létrehozott honlapon is:


http://konyvhetszeged.sk-szeged.hu/

 

A 93. Ünnepi Könyvhéten megtalálható könyvkiadók friss-, és sikerköteteiből szemezgetve