Hegedűs Réka: Alexandra Mureșan üvegszobrászati munkáiból nyílt kiállítás a Somogyi-könyvtárban

Üveg kiállításokról a Dóm téri üveg palotában.

Az üveg az emberiség legfontosabb, leginnovatívabb, legsokoldalúbb találmánya. Átlátszó, színes, fénytörő, visszatükröző, sík, katedrál, mintás, víztiszta, opálos, szivárványos… A legapróbb gyöngyszemtől a lenyűgözően ultramodern épületekig… mi bennük a közös? Az alapanyag, ami évezredek óta életünk minden területének szerves része: az üveg.

 

Az üveg a hétköznapjainkon és az ünnepeinken című kiállítás


Az ENSZ az üveg nemzetközi évévé nyilvánította az 2022-es évet. A Somogyi-könyvtár többféle kiállítással vett részt e sokoldalú anyag ünneplésében. Először Az üveg a hétköznapjainkon és az ünnepeinken című, áprilisban megnyílt tárlattal, amely röviden áttekinti az anyag történetét, kiemelten foglalkozik művészeti jelentőségével, szegedi épületeket és különleges üvegablakokat mutat be. Júniusban pedig az Alexandra Mureșan üvegszobrászati munkáit felvonultató kiállítással, amely Introspekciók/Extrospekciók címmel kapcsolódik az intézmény az ünnepi évhez, amelyet 2022. június 16-án nyitottak meg. Az esemény nemcsak kapcsolódik Az Üveg Nemzetközi Évéhez, hanem mintegy előkészíti a Budapesti Román Kulturális Intézet, a MOME és a Bukaresti Liszt Ferenc Intézet jövőbeli együttműködését. A könyvtár fő előtere, fokozott láthatóságának köszönhetően lehetővé teszi a közönség számára, hogy találkozzon a kolozsvári származású képzőművésznő néhány reprezentatív alkotásával.

Több éves hagyomány, hogy a Somogyi-könyvtár június hónapban egy-egy velünk élő nemzetiség kultúrájának és hagyományainak bemutatására szervez programokat a központi könyvtárban, a fiókkönyvtárakban és az Ünnepi Könyvhét színpadán. Az elmúlt évek sikeres és közkedvelt bemutatkozói után 2022-ben fókuszban a velünk élő román nemzetiség. Alexandra Mureșan kiállítása mellett, magyar és román nyelvű hímzett falvédőkből összeállított tárlattal, népszerű kortárs írókkal találkozhattak, gyermekkönyv-bemutatón, valamint zenés- és táncos eseményeken vehettek részt az érdeklődők a Román Nemzetiségi hónap keretében a 93. Ünnepi Könyvhét idején, valamint június hónapban több alkalommal.

Az 1985-ben született, Dr. Alexandra Mureșan, a kolozsvári Művészeti és Design Egyetem adjunktusa, 10 éve kezdett el üveggel dolgozni, miután már az alapképzésen, a mesteri és a doktori képzésen tapasztalatot szerzett az egyetem Kerámia-Üveg-Fém Karán. 2013-ban Németországban elnyerte a fiatal üveg-művészeknek járó Jutta Cuny Franz Memorial Award díjat. Alkotásai számos hazai és külföldi kiállításon láthatóak, így többek között Berlinben, Rómában, Prágában, Varsóban és Bukarestben is. Az üvegművészet elsajátítását megelőző, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetemen folytatott filozófiai tanulmányai szintén óriási hatással voltak kreatív gondolkodásának fejlődésére.

A program a Román Nemzetiségi hónap keretében a Budapesti Román Kulturális Intézet és annak Szegedi Fiókintézete, valamint a Somogyi-könyvtár együttműködésében valósult meg.

 

Fotók: Somogyi-könyvtár