Hegedűs Réka: A szegedi egyetemi színjátszás rövid története – 20 éves lesz a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ)

A 2023-as év igazi jubileumi ünneplést hoz el a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) életébe, amelyet a társulat már idén felvezet különböző, a SZESZ és ezen keresztül a szegedi egyetemi színjátszás múltjára való visszatekintésekkel. Hasonló apropóból tartottak egy izgalmas, videobetétekkel színesített délutánt a Csillag téri fiókkönyvtárban.

2003 nyarán – előzetes tervek szerint – egyetlen darabra állt össze csupán egy társaság Czene Zoltán vezetésével. A Szerelmem, Elektra politikai témát dolgozott fel, s nagy sikert aratott a közönség körében. Amikor megszületett az elhatározás, hogy újraépítik a szegedi egyetemi színjátszást, már 10-15 éve nem volt egyetemi társulat a városban. A hiány mellett egy közösség létrehozása is fontos szempont volt. A sikert pedig előre jelezte, hogy már az első előadásokon tele volt az akkori Tamás Áron Klub (TÁK) a pedagógusképző karon. A fogadtatás meghozta a kedvet ahhoz, hogy az addigra összeverbuválódott 10-12 főt számláló csapat további előadásokban gondolkozzon. Ekkor a társulat már felvette a Szegedi Egyetemi Színház nevet, amely részben a hagyományokhoz való kapcsolódást jelentette. A Paál István által vezetett Szegedi Egyetemi Színpad volt a közvetlen elődjük, a SZESZ hasonló szellemiségben tevékenykedett – és tevékenykedik azóta is.

A cél tehát adott volt, az egyetemi színjátszás nagy múltú hagyományainak (Ifj. Horváth István, Paál István, Czeizel Gábor, Samu Attila, Kormos Tibor) folytatásaként új értéket létrehozó együttessé válni egy olyan városban, amelyben harmincezer diák tanul. Szegeden már Szent-Györgyi Albert rektorsága idején is pezsgett az egyetemi színházi élet. A rektor egy újszerű diákélet megszervezésében is fontos szerepet vállalt, így Sík Sándor professzor segítségével támogatta a megalakuló Szegedi Egyetemi Ifjúság Színjátszó Társaságot (SZEISZT), amely 1940-ben Horváth István szegedi bölcsészhallgató vezetésével kezdte meg a munkát. 1941. április 1-jén mutatták be hatalmas sikerrel Shakespeare drámáját, a Hamletet, amelynek próbáin maga a rektor is rendszeresen részt vett. Horváth sorsát azonban megpecsételte félig zsidó származása. Kizárták a színházból, ráadásul tragikusan végződő szerelmi viszonyba keveredett a társulat egyik tagjával, a vegyészhallgató Tóth Katával. A két fiatal tragédiáját dolgozza fel Bubryák István A legenda – A szegedi diák-Hamlet története című filmje is.
Majd két évtizedes „intermezzo” után került csak egy társulatot összefogni képes rendező a Tisza-parti universitasra. Paál István 1962 és 1974 között vett részt, később pedig vezette a Szegedi Egyetemi Színpadot, a lengyel színházi rendező, Jerzy Grotowski módszereit idéző technikákat alkalmazva. Paál híres és hírhedt előadásaival az akkori politikai rendszer számára már-már provokátorrá vált. Olyan meghatározó darabokat álmodott színpadra, mint az Óriáscsecsemő, az Örök Elektra, vagy a Petőfi rock, mind-mind az elnyomásban élő emberek, vagy éppen a forradalmat lángra lobbantó emberek sorsát mutatta be egy sajátos, pezsgő hangot beemelve a koreográfiába. Paál Istvánnak sem adatott meg egy sikeres, nyugodt öregkor. A lázadó-kísérletező munkásság ellehetetlenítést hozott magával, 1998-ban önkezével vetett véget életének.

Ilyen hagyományokkal jött létre tehát 2003-ban a SZESZ, kezdetben kortárs magyar szerzők műveit tűztek műsorukra. Színpadra állították többek között Darvasi László drámája nyomán az Argentínát, sikerre vitték a Kell egy csapat című színházi önéletrajzot Sándor Pál és Mándy Iván művei alapján, s nagy sikerrel játszották Csokonai Vitéz Mihály Karnyónéját. 2010-ben Czene Zoltán rendezőként és társulatvezetőként Simai Mihály zenés mesejátékával, A félszárnyú tündérek völgyével búcsúzott el a Szegedi Egyetemi Színháztól, annak művészeti vezetését Varga Norbert vette át.


A jelenleg körülbelül 20 fős együttes tagjai nagyrészt egyetemisták és főiskolások, de minden korosztály képviselteti magát. Leggyakrabban a Szegedi Pinceszínház szolgál játszóhelyükként, de számos más helyszínen is megfordultak már, több vendégjátékon, fesztiválon vettek részt produkcióikkal országszerte. A SZESZ igyekszik kísérletezni – mely a tagok életkorából természetszerűleg következik –, izgalmas, lendületes, fiatalos előadásokat létrehozva, elsősorban (kortárs) magyar szerzőktől. Legfontosabb céljuk, hogy a középiskolás és egyetemista korosztály minél inkább színházszerető közönséggé váljon. A bemutatandó darabok elsősorban a 18-25 éves korú, egyetemista nézőket célozzák meg, de a város szélesebb közönségének érdeklődésére is számot tartanak, valamennyi korosztályhoz szólnak. A hetente tartott tréningek és próbák mellett rendszeresen vállalnak irodalmi esteken, interaktív irodalom órákon, gálaesteken, szórakoztató műsorokon fellépéseket.

2018 áprilisában jelent meg a társulat tagjaiból alakult NAKED SZESZ formáció első stúdióalbuma Létige címmel, amelyen többségében kortárs magyar szerzők versei szerepelnek énekelt formában. Járványmentes időszakban általuk kerül megrendezésre a Szegedi Egyetemi Színházi Találkozó, amely 2022-ben október 21 és 24. között várja majd a társulatokat.

Idén a beleképzelnek valamit – verses-zenés (b)irodalmi játék elnevezésű produkciójukkal örvendeztették meg a közönséget, valamint a Rohadt az államgépben valami című dokumentumjátékot is bemutatták, amelyben éppen a már emlegetett Horváth István és Tóth Kata tragikus és igaz szerelmi történetének nyomába erednek.


Produkcióikat több ízben elismerték az évek során: Pintér Béla A Démon Gyermekei című előadásukat „Arany”-minősítéssel díjazták a Magyar Művek Szemléjén, 2017-ben. 2019-ben pedig ugyanott „Bronz”-minősítést szereztek Kárpáti Péter: Én a Féreg-Kafka-kabaré című darabjukkal.


20 éves fennállásuk megünneplésének első állomása a Somogyi-könyvtár Csillag téri fiókkönyvtárában megrendezésre kerülő délutáni beszélgetés volt október elején, de a jubileumi évad 2023-ban is folytatódik.