Hegedűs Réka: Szó-Szín-Pódium a Városi Rock Klubban

Négy fiatal szerző mutatkozott be a szegedi közönségnek.

A Városi Rock Klubban tartották meg hagyományteremtő szándékkal a Szó-Szín-Pódium címmel útjára indult irodalmi est-sorozat második programját. Négy fiatal szerző mutatkozott be a közönségnek: Korsós Gergő, Ráday Zsófi, Reke Balázs és Sarnyai Benedek Máté, akiket ígéretes pályájukról, alkotói folyamatokról és irodalomról Bene Zoltán kérdezett.

Reke Balázs 1989-ben született Szolnokon. A Szegedi Tudományegyetemen végzett klasszika-filológia, majd vizuális kultúratudomány/filmkultúra szakon. Verseit és prózáit a Liget, a Tempevölgy, a Napút, a Szózat, a kulter.hu közölte, filmtudományi tanulmányait és írásait az Apertúra és egyéb internetes oldalak jelentették meg. 2017-ben Szegeden jelent meg interjúregénye, Megtalált szavak címmel. Reke Balázsnak korábban már volt lehetősége bemutatkozni a Városi Rock Klub közönségének, hiszen februárban, a Magyar Széppróza Napja alkalmából, Túl közel című regénye került a középpontba egy hasonló, beszélgetéssel egybekötött kötetbemutatón. A regényhez a szerző filmes érdeklődését is felhasználta, a western műfaj zsánerelemeit vegyíti a történelmi thriller formavilágával.

Korsós Gergő 2000-ben született Szekszárdon. Az ELTE germanisztika szakának hallgatója. Verseit eddig többek között a Székelyföld, a Pannon Tükör, az Új Forrás és a KULTer.hu közölte. Szerzeményei bekerültek az Öbölnyi Megafon – Fiatal magyar költők antológiája címmel megjelent kötetbe, amelyben a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program keretében létrejövő mentorprogram mentoráltjainak szövegei kaptak helyet, a róluk szóló, mentoruk által írt bemutató-esszékkel egyetemben. Korsós Gergő mentora Kemény István, József Attila-díjas író, költő.

Sarnyai Benedek Máté 1998-ban született Szegeden, az ELTE-n szerzett diplomát survey statisztika szakon, emellett prózaírással „kísérletezik”. Sikeresen, hiszen a Magyar Széppróza Napja alkalmából Bíró Gergely és Erős Kinga szerkesztésében, Az év novellái 2023 címmel megjelent antológiába beválogatták egy történetét. A kötetbe bekerült 35 szerző közül Sarnyai Benedek Máté a legfiatalabb. Szövegei korábban többek között a Pannon Tükör, az Országút és a Spanyolnátha felületein jelentek meg.

Ráday Zsófia 1999-ben született Miskolcon. Most felváltva él Debrecenben és Budapesten. Az ELTE-BTK Irodalom- és kultúratudomány mesterképzésnek hallgatója, ahol középkori és kora újkori irodalommal foglalkozik, ezen a területen tervez a későbbiekben doktori tanulmányokat is folytatni. Ráday Zsófia Átutazó című verse a harmadik díjat nyerte el a ContextUs verspályázatán, 2019-ben. Az Erdélyi Magyar Írók Ligájának Ne csak lájkold! Pályázz is! – Méhes György Tehetségkutató Pályázat 2022 címmel meghirdetett pályázatán szintén harmadik helyezést ért el vers kategóriában.

A Szó-Szín-Pódium meghívott négy vendége is példa arra, hogy ma sem csak klasszikus bölcsész szakon végzett emberek lehetnek irodalmárok. „Pozitív változás, hogy az irodalommal foglalkozó fiatalokról szinte egytől egyig elmondható, hogy megvan bennük az alázat, a törekvés arra, hogy jobbá váljanak, a nyitottság a kritikára, a tanácsokra, a meglátásokra. S hogy tisztában vannak azzal, hogy bár fontosak a szakmai visszajelzések, végső soron mégis az olvasó számít. Nagyon erős, viszonylag nagy létszámú generáció indult az elmúlt években, rendkívül friss látásmóddal, de mégis ott lehet bennük érezni a hagyományt is, és ez annak is köszönhető, hogy hallgatnak a tanácsokra, keresik a lehetőséget az írótáborokban, a mentorprogramokban. Mert mint semmi máshoz, úgy az irodalomhoz sem elegendő pusztán a tehetség” – tette hozzá Bene Zoltán, az est moderátora.

Az irodalomkedvelő közönség a későbbiekben is számíthat hasonló irodalmi estekre, amelynek továbbra is a Városi Rock Klub ad majd otthont.

A borítóképen balról-jobbra: Reke Balázs, Sarnyai Benedek Máté, Bene Zoltán, Ráday Zsófia, Korsós Gergő.