Hegedűs Réka: Jubileumi évadra készül a SZESZ

A Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) idén ünnepli megalakulásának tizenötödik évfordulóját, így a jubileumi évad ­– amelynek az ünneplés és számvetés címet adták – sok újdonságot tartogat. Ezekről Varga Norbert, művészeti vezető, valamint a társulat tagjai sajtótájékoztató keretében számoltak be.

A Szegedi Pinceszínház mellett, amely már évek óta előadás helyszínt biztosít a társulat számára, új helyszíneken is bemutatkoznak produkcióikkal, így például a Hungi Vígadóban, a Nyugi kávézóban, valamint az Bölcsészettudományi Kar régi tornatermében, amely a Göncz Árpád sétányon található. A SZESZ ebben az évben is csatlakozik az Őszi Kulturális Fesztiválhoz, így október folyamán több, már sikerrel játszott darabjukat is újra láthatja a közönség, köztük az Arany minősítést elnyert Démon Gyermekeit és a Drubina Orsolya rendezésében készült Nagyanyám immár webkamerán figyeli a tyúk hogy tojik című darabot. A Naked SZESZ elnevezésű versmegzenésítő műsort először négy éve mutatták be a Levendula napok alkalmából, az új évadban a produkció egy koncert formájában kap helyet, amelyben olyan költők műveit dolgozták fel zeneileg, mint Ady Endre, József Attila, Baka István, Varró Dániel vagy éppen Jagos István Róbert. A 2017 nyarán, Baka István emlékének adózó Tűzbe vetett evangélium című produkciót is újra műsorára tűzi a társulat, akárcsak Nógrádi Claudia saját darabját, a Kalliopét is. A SZESZ a mellett, hogy 2018 tavaszán megrendezi a III. Szegedi Egyetemi Színházi Találkozót, két egyéb fesztiválra is meghívást kapott, így a III. Veszprémi Egyetemi Színházi Találkozón és az V. Debreceni Egyetemi Színházi Találkozón is bemutatkozhatnak.

Mindezek mellett a társulat tagjának, Géczi Gergőnek az ötlete nyomán egy összművészeti projekt is útjára indul, középpontjában a Sungazers nevű poszt-progresszív zenekarral, amelynek tagjai egytől-egyig kötődnek a társulathoz. A zenekar Narrow Lungs címen adta ki debütáló kislemezét, amelyet november 8-án mutatnak be a Hungi Vígadóban. Az újonnan alakult formáció produkcióját a lemezhez koncepcióul szolgáló kisfilmek bemutatásával, valamint Fazekas Hanga grafikus és Chalhoub Emil fényképész munkáiból készült kiállítással köti össze.

A társulat jubileumi évadját egy összefoglaló, kulisszatitkokat tartalmazó, a színház történetét bemutató könyv kiadásával színesíti, amelyben az eddigi művészeti vezetők, Czene Zoltán, valamint Varga Norbert foglalja össze 2003 óta az egyes évadok legfontosabb történéseit.

A jövő év tavasza tehát színházi találkozót, lemez-, és könyvbemutatót, valamint egy vadonatúj darabot is ígér a közönség számára, méghozzá Kárpáti Péter: Én, a féreg című Kafka-kabaréját.