Hegedűs Réka: Novemberi kavalkád a Szegedi Nemzeti Színházban

Sajtótájékoztató keretében számolt be október 17-én, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, Gyüdi Sándor a teátrum novemberi programjairól. Az esemény után közvetlenül a János vitéz című dalműnek premierjére sietett az igazgató, amely rendhagyónak számít, hiszen nem az ismert daljáték Bakonyi Károly-féle szövegrészletei kelnek életre a színpadon, hanem a készítők ezúttal Petőfi Sándor elbeszélő költeményének szövegét használták fel darabjukhoz.

A novemberi hónap egy jótékonysági gálaesttel indul, Malek Andrea énekesnő, valamint édesapja, Malek Miklós közreműködésével. A koncert bevételét az SZTE Pszichiátriai Klinikáján tervezett sportpálya létrehozására fordítják, amely egyaránt elősegíti a betegek gyógyulását, valamint a klinikán dolgozók rekreációját is.

A Honeybeast zenekar otthonában, Szegeden kezdi meg azt a hét várost érintő országos turnét, amelynek keretein belül a híres slágerek ezúttal nagyzenekari kísérettel csendülnek fel, valamint vendégzenészekkel, vonóskarral és női kórussal is kiegészül az ismert felállás.

Keszég László rendezésében láthatja a közönség a János király című színművet, amelyet Friedrich Dürrenmatt – aki Shakespeare darabjainak részleteit is alapul vette – műve alapján állítanak színpadra. A humoros tanmese egy fordulatos szatíra is egyben, amely arról szól, hová vezethet a hataloméhség. A darab címszereplője az a Gyöngyösi Zoltán, akit a szakma 2017-ben a legígéretesebb pályakezdő művésznek választott.

„A Co-Opera című kezdeményezés egy olyan együttműködés, amelynek fő célkitűzése, hogy elősegítse az opera fennmaradását, amely műfajnak Szegeden igen komoly gyökerei vannak” – mondta a kezdeményezés ötletgazdája, Vadász Dániel, aki városunkban elsősorban operaénekesként vált ismertté. A projekt első évében öt előadóművészi szervezet: a Szentendrei Teátrum, a Budapesti Operettszínház, a Győri Nemzeti Színház, az Operettissima Non-Profit Kft., valamint a Szegedi Nemzeti Színház csatlakozott a kezdeményezéshez, amelynek keretein belül Rossini, A sevillai borbély című vígoperáját láthatja a közönség az ország tíz nagy városában, köztük Szegeden is. A produkció Kerényi Miklós Gábor rendezésében mutatkozik be, a főbb szerepekre pedig három-négy művészt választottak, köztük a sajtótájékoztatón résztvevő Mester Viktóriát, valamint Rab Gyulát, akik valamilyen formában mindketten kötődnek Szegedhez. A színészek az 1992-ben, Szentendrén sikerrel bemutatott, többek között Gregor Józseffel felvonuló produkció, Székely László által tervezett díszleteinek újraépített mása között léphetnek színpadra, Pál Tamás vezényletével.

A szegedi teátrum egy izgalmas színházi show-nak is otthont ad, amely egyenesen a West End-ről érkezik Magyarországra és Whitney Houston énekesnő művészetének állít emléket.

A hónap a 2001-ben megalakult, Szeged Első Lions Klub rendezvényével zárul, amelyen A népzenétől a Rock and roll forradalmáig címmel, Pál István „Szalonna” és bandája, valamint Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák elnevezésű zenekarok koncertjét hallhatja a közönség. Kővári Árpád elmondta, hogy a rendezvény bevételét a rászorulók támogatására fordítják.