Hegedűs Réka: „Ha a néző nemcsak kikapcsolódni, hanem bekapcsolódni is szeretne…”

Németh Ákos Tél című színművének ősbemutatójára készül a Szegedi Nemzeti Színház.

A Szegedi Nemzeti Színház az év utolsó hónapjába három premier előadást sűrített bele kínálatába, köztük a Tél című, Németh Ákos művéből készült kamaradarabot is, amelynek rendezőjével, Bodolay Gézával, valamint egyik főszereplőjével, Olasz Renátóval találkozhatott a közönség a Somogyi-könyvtárban, december 5-én. A darab egy hétköznapi, mégis nem mindennapi problémákkal küzdő család életébe nyújt betekintést, így nemcsak kikapcsolódásra készteti a nézőt, hanem bekapcsolódásra is a szereplők által megélt drámai élethelyzetek hangulatába.

A közönségtalálkozón Gyüdi Sándor, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatója elmondta, hogy a nemzeti színházak számára előírás, hogy kortárs darabokat is színre vigyenek. A szegedi teátrum számára ez azonban nem teher, hiszen olyan repertoárt igyekeznek évről-évre összeállítani, amely minden ízlést kielégít, így azok a nézők is találnak maguknak programot a színház falain belül, akik vonzódnak azokhoz a rétegdarabokhoz, amelyek nem szolgálnak a nézőnek egyértelmű tanulsággal, hanem elgondolkodtatnak. A kortárs darabok, ha lehet, még inkább tükröt tartanak a nézők elé napjaink társadalmi viszonyairól. A Tél című darab kapcsán a színház egy régóta elfelejtett játszóhelye, a balett-terem is újra megnyílik a közönség számára, amely önmagában olyan légkört teremt, amelyet díszletekkel nehéz lett volna megteremteni.

Az eredetileg az olasz Egészségügyi Minisztérium felkérésére írt darabban igazi drámai játszmák elevenednek meg, a szereplői pedig hétköznapi emberek, a középpontban egy házaspárral, akik inkább visszafogják, mint kiteljesítenék egymást. „Egy családi drámákat összesűrítő darabról van szó, amelyben a Waskovics Andrea által alakított Elvira szűrőjén keresztül szemléli a néző a világot. A látszólag egyszerűnek tűnő élethelyzeteket a szereplők szépen-lassan elkezdik bonyolultnak látni” – mondta az Elvira férjét alakító Olasz Renátó.

Bár az egyórás, hétszereplős kamaradarab az ünnepi készülődés idején kerül bemutatásra, nem a könnyen emészthetőségéről híres, komoly drámai tartalommal bír, amelyet olykor megmosolyogtató jelenetek színesítenek, így válik igazán valósághűvé a darab, hiszen az élet is felváltva produkálja a mulatságos és a tragikus szituációkat. Ezt a váltakozást teszi még érdekesebbé a darab különleges szerkezete, amelyben hosszú monológokat, hirtelen gyors dialógusok követnek.

Németh Ákos Tél című darabjának ősbemutatójára december 21-én kerül sor a Szegedi Nemzeti Színház balett-termében.