Hegedűs Réka: Egy zombori pandúrdetektív rejtélyekkel teli hétköznapjai

Hász Róbert regényének bemutatója  a Somogyi-könyvtárban

Hász Róbert hetedik regényét, a Fábián Marcell pandúrdetektív tizenhárom napját mutatták be március 6-án a Somogyi-könyvtárban. A szerzővel, valamint Horváth Bencével, a Kortárs Kiadó és egyben az újonnan megjelent regény szerkesztőjével Bene Zoltán író beszélgetett.

A vajdasági Doroszlón született Hász Róbert legújabb regénye a századfordulóra, 1902-be repíti vissza olvasóját egy vajdasági kisváros, Zombor hétköznapjaiba, ahol egy rejtélyes gyilkosságsorozat borzolja a kedélyeket. A detektívregény főhőse Fábián Marcell, aki a nemrégiben megalakított rendőrség pandúrdetektívje, nagy hévvel veti bele magát a gyilkosság felgöngyölítésébe, s közben − árva gyerek lévén − igyekszik saját múltjának tisztázatlan darabkáit is felkutatni.

Hász Róbert a bemutatón elárulta, hogy mindig is szeretett volna egy olyan regényt írni, amely a szülőföldjén játszódik, Fábián Marcell történetét erre alkalmasnak találta, a zombori utcák, a megyeháza körüli macskakövek tökéletesen megidézik a századfordulós-szecessziós hangulatot. Hász karaktereinek egy részét valódi zombori személyekről mintázta, akik 1902-ben tényleg a bácskai kisvárosban éltek, ahhoz pedig, hogy a figurák, valamint a helyi szokások, az apró részletek hitelesek legyenek, saját helyismerete mellett a Bácska című lap volt az író segítségére, amelynek korabeli számai digitálisan is elérhetők. A Fábián Marcell pandúrdetektív tizenhárom napja nemcsak a korabeli szerb-magyar viszonyokat ábrázolja, hanem gazdagon szolgál művelődéstörténeti adalékokkal is az olvasó számára. Így például megtudhatjuk, milyen árlistával dolgozott egy korabeli kelmeüzem vagy éppen milyen előadásokat hallhatott a kor embere a Szabad Líceum elnevezésű tudományos- és ismeretterjesztő társaság összejövetelein. „Ezek az érdekességek arra szolgáltak, hogy a kellő mértékben lelassítsák, de közben mégsem akasztják meg a történetet. A feszültséget végig fenn szerettem volna tartani” − mondta a regény írója.

Bár a regény címéből a krimi műfajára következtethetnénk, Hász Róbert művének szerkesztésmódja mégsem követi a klasszikus krimiket, s a megírás metódusa is egészen más volt, mint mondjuk egy Agatha Christie-műé, hiszen az író kezdetben csupán abban volt biztos, hogy szeretne regényébe valamilyen rejtélyes szálat belecsempészni, s csak miután megtalálta a megfelelő helyszínt és a karaktereket mozgatni kezdte, csak akkor döntött amellett, hogy ez a rejtély egy bűntény lesz. A könyv írása közbe bonyolította a bűnügy felgöngyölését is, nem tervezte meg előre a fordulatokat (mint például Agatha Christie, aki egy-egy regénye megírása előtt már tudta, ki lesz a gyilkos). Az ábrázolt rendőrkapitányság egyik magas rangú tisztje egy szerb származású nyomozó, akinek beosztottjai közt van magyar (Fábián Marcell) és sváb is (Winter úr), de a miliő és az ouvre nemcsak emiatt különleges, hanem a bűntény felgöngyölítéséhez használt modern technikák miatt is, amilyen például a bizonyítási eljárás alatt alkalmazott ujjlenyomat-leolvasás, amelyet a világon először a Scotland Yardon alkalmaztak, a kontinensen pedig a Monarchiában. Fábián Marcell levelezőtársa, Pekáry Ferenc fővárosi rendőrkapitány-helyettes – aki számos regénybéli szereplőhöz hasonlóan a valóságban is létezett – maga is járt a Scotland Yardon, s a látottakról Hász történetében beszámol Marcellnek is. Többek között a szerző ezzel is érzékelteti, hogy bár története a peremvidéken játszódik, az eszmék, az újítások, amelyek eljutnak ide, valamint a kulturális hatások egyértelműen jelzik, hogy ez a térség nem elmaradott.

Hász Róbert korábbi munkáit angol, francia, olasz, valamint német nyelvekre is lefordították. Jelenlegi tervei között mindenekelőtt az szerepel, hogy visszatér a novellához, de a detektívregény pozitív fogadtatása miatt könnyen elképzelhető, hogy a közeljövőben még újabb történetet olvashatunk tőle Fábián Marcellről és a századforduló utáni zombori hétköznapokról. Horváth Bence, a kiadó szerkesztője erre többször viccesen agitálta is az írót az est folyamán.

Hász Róbert új kötetének bemutatója valójában egy jó hangulatú beszélgetés volt, műhelytitkokról, műfajokról, történelemről – a világ dolgairól.

Fotók: Hegedűs Réka