Hegedűs Réka: Jubileumi évad a Szegedi Kortárs Balettben és márciusi premier a Szegedi Nemzeti Színházban

Gyüdi Sándor, Barnák László, Temesi Mária

A Szegedi Nemzeti Színházról az elmúlt hetekben az igazgatói pályázatok körüli történések kapcsán hallhatott sokat a közönség. A február végén tartott sajtótájékoztatón bemutatkozott Barnák László, aki Gyüdi Sándor jelenlegi főigazgatót váltja majd a teátrum élén. Barnák elmondta, hogy jelenleg még az átadás folyamata zajlik, amelyben a művészi állomány és a színház dolgozóinak szerződéseit rendezik, s egyben hozzátette, hogy Gyüdi Sándorral közösen az a céljuk, hogy ez az átmeneti időszak zökkenőmentesen történjen.

A Nagyszínház március 10-én a Szegedért Alapítvány díjátadó gálaestjének ad otthont, amellyel kapcsolatban Bódi György, az alapítvány titkára elmondta, hogy estjüket mindig a szegedi nagy árvíz évfordulójához legközelebb eső szombati napra tervezik. Az idei gálán két táncos darabbal készülnek a résztvevőknek, amely során a színpadon megelevenedik az árvíz. A gálaest ugyan zártkörű rendezvény, a táncjátékot azonban a közönség felvételről megtekintheti majd a Szeged Televízió március 15-ei adásában.

Március 18-án élő zenekarral kísért musical gálára válthat jegyet a közönség, amelyben az Evita című darabbal ismertté vált Egyházi Géza, valamint Csengeri Attila és Szulák Andrea adja elő a világ musical irodalmának ismert dallamait.

Kárász Zénó, Szilágyi Annamária, Tasnádi Csaba

Március 23-án pedig dupla programot kínál a közönségnek a teátrum. A Nagyszínházban ugyanis a szegedi születésű Temesi Mária Liszt-díjas operaénekesnő, valamint az SZTE Zeneművészeti Kar Magánének tanszékének vezetője tartja meg jubileumi koncertjét. A Kisszínházban pedig ugyanezen a napon a XIV. René című zenés vígjáték premierjére kerül sor a Jászai-díjas Tasnádi Csaba rendezésében, aki korábban olyan darabokon dolgozott, mint a Csárdáskirálynő, az Aranycsapat vagy éppen a Mária főhadnagy. A darab Eisemann Mihály (valamint Harsányi Zsolt és Zágon István) kevésbé ismert művén alapul. A fontosabb szerepekben Szilágyi Annamáriát, valamint Kárász Zénót láthatjuk majd, akik gondoskodnak a komikus jelenetekről. A premier előtt, március 13-án a zenés vígjáték készítőivel és szereplőivel találkozhatnak majd az érdeklődők a Somogyi-könyvtárban.

A Szegedi Kortárs Balett az elmúlt évben ünnepelte harminc éves fennállását, a társulat ugyanis 1987. szeptember 27-én mutatta be első előadását a szegedi teátrumban. A jubileumi évadot egy nagyszínházi produkcióval nyitották, majd lehetőségük nyílt a MÜPA-ban is bemutatkozni Czár Gergely darabjával. Márciusban három táncmű bemutatójára készülnek, amelyeket egy estén, egymás után bemutatva láthat majd a közönség. A március 6-án debütáló táncművek első darabja a Juronics Tamás művészeti vezető koreográfiájával látható Bernarda Alba háza. Federico García Lorca utolsó művének fő mondanivalója az egyéni boldogságot eltipró társadalmi kötöttségek bírálata, az elfojtott szenvedélyek pedig fülledt légkört eredményeznek. A darab zenéjét az andalúz zeneszerző, Manuel de Falla szerezte, aki szoros baráti viszonyt ápolt Lorca-val, a zene pedig tökéletesen járul hozzá a történet drámaiságához. A Bernarda Alba háza egy igazi női darab, egyetlen férfi szereplővel.

Czár Gergely, Corneliu Ganea, Pataki András, Juronics Tamás

A második produkció az Exit, amelynek koreográfusa, Czár Gergely a Magyar Táncművészeti Egyetem koreográfus szakának frissen szakvizsgázott hallgatója, aki nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy kezdőként becsatlakozhatott a jubileumi évad programsorozatába. Az előadás az egyént szorító korlátokból való kiszakadásról, valamint új ösvények kialakításáról szól.

Corneliu Ganea vendégkoreográfus jegyzi a harmadik darabot, Tabula Rasa címen. A Romániában született táncos, koreográfus immár 18 éve Hollandiában él és alkot. Az előadás témáját a cím is elővetíti, az újrakezdésről, a tiszta lappal való indulásról szól, amely által igyekszünk megteremteni a harmóniát a minket körülvevő kaotikus társadalomban.

A borítóképen részlet a Szegedi Kortárs Balett Bernarda Alba háza című előadásból.