Hegedűs Réka: Vidéken elsőként Szegeden indult útjára a „Nincs időm olvasni” klubtalálkozó

Szabados Ágnes, a kezdeményezés ötletgazdája, valamint Bátyi Zoltán író voltak a Hangoskönyvtár vendégei.

Szabados Ágnessel az RTL Klub és az RTL II képernyőjén, hírolvasóként nap mint nap találkozhatunk. 2017 januárjában útjára induló 12 hónap, 12 könyv „Nincs időm olvasni” kihívása azonban már legalább annyira ismertté vált országszerte, mint ő maga. Az olvasásnépszerűsítő kihíváshoz első ízben a fővárosiak csatlakoztak, ám azóta számos vidéki város csatlakozott hozzá, s több mint egy tucat könyvtár ajánlotta olvasói figyelmébe a kezdeményezést. Április 17-én, a Somogyi-könyvtár Hangoskönyvtárában is összegyűltek az olvasás szerelmesei, akiket az első klubtalálkozó meghívott vendégei Szabados Ágnes, a kihívás kezdeményezője, valamint Bátyi Zoltán író köszöntöttek.

A „Nincs időm olvasni” kihívás abból az igazságból indul ki, hogy mindenkinek arra van ideje, amire szeretné, valamint hogy havonta egyetlen könyv elolvasása még a rohanós hétköznapokba is beépíthető. Ha ezt pedig elfogadjuk, akkor nem ér többet a kifogás, hogy „nincs elég időm olvasni”. Szabados Ágnes a szegedi találkozó elején elárulta, hogy az eredeti tervek szerint minden hónapban ő maga ajánlott volna egy-egy könyvet a kihíváshoz csatlakozóknak, ám nem szerette volna ráerőltetni saját ízlését a közösségre. Így inkább havi témákban gondolkodik: sorra kerültek már többek között megfilmesített regények, Nobel-díjas, valamint női szerzők művei, őszi történetek, könyvek, amelyeknek az első mondata vagy éppen a borítója ragadta magával az olvasót. A kihívás résztvevői időről-időre megszavazzák melyek voltak a legnépszerűbb témák. Az aktuális hónap témája pedig nem más, mint az egyszavas című művek.

Bátyi Zoltán és Szabados Ágnes

„Budapest után Szegedről csatlakoztak a legtöbben a kihíváshoz a vidéki városok közül. A fővárosban már tartottunk klubtalálkozókat, amelyekre mindig vendégeket hívok: írókat, könyvkiadással foglalkozó szakembereket vagy éppen borítótervezőket. Nagyon örülök annak, hogy vidéken is találkozhatnak klub délutánok keretében a résztvevők, így már egy országos hálózat kezd kialakulni” – mondta Szabados Ágnes, aki e hónapban a kihíváshoz kapcsolódó könyvklubot is elindítja. Április 28-án este 8 órakor élő bejelentkezéssel, online oszthatják és vitathatják meg véleményüket az érdeklődők Guillaume Musso Holnap című regényéről.

A tősgyökeres, szegedi születésű Bátyi Zoltán pályája költőként indult, majd újságírással kezdett foglalkozni, e mellett pedig párhuzamosan elvégezte – az ő szavaival élve átszenvedte magát rajta –  a jogi kart. Az író saját bevallása szerint mindent elolvas, ami a keze ügyébe kerül, nagy kedvelője a tényirodalomnak, s saját műveiben is szívesen foglalkozik valós eseményekkel. 2001-ben például társszerzőként vett részt a Csillag börtön fogvatartottjainak életét bemutató riportkötet megszületésében, 2013-ban pedig Marinko, avagy a halál zsoldosa címmel jelent meg interjúkötete, amely a brutális gyilkosságokat elkövető, jelenleg is a Csillagban raboskodó, szerb származású Magda Marinko történetét dolgozza fel, s megszólaltatta az őt védő ügyvédet, a nyomozást végző rendőröket, s az ügyhöz kapcsolódó dokumentumokat is feltárta. „Akárkit kérdeztem az üggyel kapcsolatban, mindenki azt hitte, hogy mindent tud róla. Hirtelen mindenki személyesen ismerte Marinkot, beszélgetett vele…Ez felbosszantott. Úgy döntöttem, hogy megpróbálok utánajárni az igazságnak, s tisztább képet kapni az ügyről” – mesélt a népszerű könyv szerzője a művének megjelenése körüli időszakról, akinek jelenleg is hasonlóan izgalmas témák vannak a tarsolyában. Így például tervezi a szegedi Paprika utcában 1961-ben történt eset megírását, amelynek során Vass Gyula brutális módon végzett ki egy öttagú családot.

Az első szegedi „Nincs időm olvasni” klubtalálkozó – amely Csenki Laura, a kihívás szegedi eseményének ötletgazdája szervezésében májusban folytatódni fog – egy irodalmi kvízjátékkal zárult, s az élmények mellett, minden résztvevő könyvjutalommal térhetett haza a rendezvény végén.

Fotók: Hajdu Árpád