Hegedűs Réka: Isten hozta Szegeden, Őrnagy Úr!

Örkény István Tótékjával indul az új színházi évad a Szegedi Nemzeti Színházban, Bezerédi Zoltán rendezésében.

Szeptember végén Örkény István Tóték című darabjával nyílik meg a Szegedi Nemzeti Színház 2018/19-es évada. A hagyományokhoz híven közönségtalálkozóval várta az érdeklődő közönséget a darab rendezője, Bezerédi Zoltán, valamint főszereplői a Somogyi-könyvtárban, szeptember 12-én, akiket Almádi Róbert kérdezett kulisszatitkaikról.

Sziládi Hajna, Bezerédi Zoltán, Szilágyi Annamária, Borovics Tamás, Gömöri Krisztián

Örkény István nagysikerű műve, a Tóték 51 évvel ezelőtt jelent meg nyomtatásban, mégis örökérvényű igazságokat fogalmaz meg nemcsak a maga korára vonatkoztatva, hanem napjaink aktualitásainak tekintetében is. Már a Thália Színházban tartott premier előadásán érezhető volt, hogy a darab élces társadalomkritikát fogalmaz meg, amely értő közönségre talált, ám mivel nyíltan nem hangzottak el sértő mondatok, a hatalom sem tudott belekötni. Nem meglepő tehát, hogy a Tót család viszontagságai a dobozolni vágyó őrnaggyal, ez a keserédes, s nem mindennapi humorral megfűszerezett történet, időről-időre újra és újra feltűnik a teátrumok műsorfüzeteiben és népszerűsége töretlen. A Tótékat Örkény Fábri Zoltán és Bacsó Péter felkérésére eredetileg filmforgatókönyvnek szánta, ekkor még Pókék volt a címe, ám az akkori hatalom politikai áthallásai miatt visszadobta. Az író kisregényként adta ki a művét 1967-ben, majd még ebben az évben a drámai átirat is elkészült belőle, amelyet a maga korában és jelenleg is előszeretettel tűzik műsorukra a színházak.

Ágika, a rendező és Tótné

A Szegedi Nemzeti Színház megújult társulata és vezetősége Örkény Tótékjával nyitja meg az új színházi évadot, amelyet Bezerédi Zoltán rendezésében láthat majd a közönség, a főbb szerepekben pedig Borovics Tamás, Szilágyi Annamária, Gömöri Krisztián, valamint a kaposvári Színművészeti Egyetem ötödéves hallgatója, Sziládi Hajna lesznek láthatóak. Bezerédi a közönségtalálkozón elmondta, mielőtt akármely színdarab mellett leteszi a voksát egy rendező, meg kell vizsgálni, mondanivalója napjainkra is értelmezhető-e. A színész-rendező szemléletes metaforával illette azt a folyamatot, amelyben egy darabot színpadra álmodnak: „Olyan ez, mint egy közös játék, amelyben a díszlettervezőtől kezdve a színészeken át, a rendezőasszisztensig mindenki játszótárs. A rendező feladata az, hogy társai játékkedvet kapjanak, s ha ez sikerül, a néző is szívesen vesz majd részt a közös játékban”. Bezerédi már az olvasópróbán egy elemzéssel fogadta színészeit, amelyben kifejtette, hogyan képzeli el a darabot, amelyet azért tartott elengedhetetlennek, mert a Tótékban ugyan rendkívül fontos a humor, ám a poénos jelenetek mellett a Tót család keserűségét és kilátástalanságát is meg kell tudni élni. „Ez egy csendes darab, kivéve, amikor megőrülnek” – adta az instrukciót a rendező.

Tót és Tótné

Sziládi Hajna egy több órás casting folyamaton vett részt, 80 hallgatóval együtt, amelynek a végén elnyerte Tóték kamasz lányának, Ágikának a szerepét. A fiatal színésznő örömmel emlékezett vissza arra a különleges, olykor lelkizős feladatokkal teletűzdelt tréningre, amelyen Szegeden, Horgas Ádám főrendező vezetésével vehetett részt társaival. Borovics Tamás is különleges élményekkel gazdagodott, Tót Lajos mátraszentannai tűzoltóparancsnok szerepére készülve ugyanis az a megtiszteltetés érte, hogy a szegedi tűzoltólaktanyán tiszteletbeli tűzoltó parancsnoki kinevezést vehetett át. Gömöri Krisztiánnak pedig nagy kihívással kell megküzdenie, ugyanis Latinovits Zoltán legendás szerepében lesz látható. Az őrnagy szerepe – akinek az idegeit nem kímélték a háború borzalmai – egyáltalán nem könnyű, ám annál hálásabb. A Tháliában Latinovitstól Somogyvári Rudolf, az egykori katonatiszt vette át a legendás szerepet, ám az elvárásoknak nem tudott megfelelni, Gömöri elmondta, ő nem Latinovits őrnagyát szeretné lemásolni, hanem a saját stílusára formálni a szerepet, s hogy ez sikeres legyen, ahhoz a rendező szerint minden adottsága megvan.

A Móra Ferenc Népszínház előadásában a nyár elején egy igényes és különleges megvalósítását láthatta a közönség Örkény István népszerű darabjának. Kíváncsian várjuk a Szegedi Nemzeti Színház produkcióját is, amelynek premierjére szeptember 28-án, pénteken kerül sor a Kisszínházban.