Hegedűs Réka: Szeretsz-e még? Már nem harsog a beat…

Temesi Ferenc 49/49 című regényét mutatták be Szegeden.

A szegedi születésű, Kossuth-, valamint József Attila-díjas Temesi Ferenc 2017-ben nagysikerű, kétkötetes művének, a Pornak az újrakiadásával örvendeztette meg a közönséget, idén pedig vadonatúj regénnyel jelentkezik, amelynek a 49/49 címet adta. A megjelenés előtt álló regényről a júniusi Ünnepi Könyvhéten a szegedi érdeklődők már hallhattak érdekességeket, októberben azonban már az olvasók kezébe kerülhetett a kötet, amelyről Bene Zoltán beszélgetett az íróval, az október 24-én, az SZTE Rektori Épületének Dísztermében tartott bemutatón. A regény hangulatát megidéző zenei aláfestésről a Huckleberry Guys gondoskodott. A rendezvény a 23. Őszi Kulturális Fesztivál programsorozat részeként valósult meg.

A 49/49 alapvetően egy két idősíkban játszódó szerelmesregény – erről meggyőződhetünk akkor, ha ránézünk a könyv bohókás borítójára. Ezzel együtt azonban az olvasó nemcsak egy beteljesületlen tini love, majd a szerző szavaival élve nyugger amour részleteibe nyer betekintést, hanem igazi korrajzot kap, amely során megelevenednek a hatvanas évek Magyarországának – és Szegednek – a mindennapjai. A két gimnazista, Márk és Ilona fiatalkori románcán keresztül felsejlik többek között az a hangulat, amikor a hatvanas években a párok a moziban randevúztak, megtudhatjuk továbbá azt is, mit jelentett a zene az akkori fiatalságnak, a füstös házibulikon való „kamuangolnyelven” éneklés, a táncházak és a diák színjátszó körök, amelyek nemcsak a művészet kifejeződését, hanem a rendszerrel szembeni ellenállást is jelentették. „A hatvanas években játszódó szálat igyekeztem úgy megírni, hogy ne csak azoknak jelentsen valamit, akik éltek abban a korban, hanem a későbbi generációk is megértsék, át tudják érezni a hangulatát” – mondta az író. Temesi őszintén ír arról is, hogy „a megtalált nemzedék” – ahogyan saját generációjára utal – hogyan látta egyszerre sötétnek és sokszínűnek a helyzetét 1968-ban, miért döntöttek sokan a disszidálások mellett, ahogyan tette ezt a regény női főszereplője, Il is, aki Norvégiában élte le élete javát, hazatérve pedig újra találkozik diákkori szerelmével.  

A regény másik idősíkjában – a 2010-es években – az egymástól ötven éve elszakadt főhősök szerelme végre beteljesülni látszik. „Szerettem volna bebizonyítani, hogy 60 év felett is létezik szerelem. Eltelik szinte egy egész élet, mire ez a két ember újra találkozik egymással. Il közben már magába olvasztotta a norvégok szemléletét, amellyel Márkot is megismerteti” – tette hozzá Temesi.

A 49/49 tehát egyszerre szerelmes történet, társadalmi korrajz és egyben emléket állít az időközben elveszített szegedieknek is, mint például Ördögh Szilveszter írónak, Zoltánfy István festőnek, vagy éppen Baka István költőnek. A regény tehát bárki számára izgalmas olvasmányt jelenthet, de a szegediek számára különleges, plusz élménnyel is szolgál.

Fotók: Hajdu Árpád