Hegedűs Réka: Tavi Kata Sulijegyzetei Szegeden

Az Országos Könyvtári Napok keretén belül Tavi Kata, a Sulijegyzetek című ifjúsági sorozat írója volt a Somogyi-könyvtár vendége október 8-án.

A szegedi születésű Tavi Kata 2013-ban nevezte be Sulijegyzetek című – azóta négy részesre duzzadt – ifjúsági sorozatának első kötetét, a Nyitótáncot a II. Aranymosás Irodalmi Válogatóra, amellyel végül meg is nyerte a pályázatot, így hamar az év egyik nagy felfedezettjévé vált. A Duna-parti Gimnázium tánctagozatára jelentkező kilencedikes Lilla és osztálytársai, barátai történetei egy pillanat alatt tettek szert óriási népszerűségre. Így nem csoda, hogy a regényből sorozat lett, a négy kötet pedig már a gimnáziumi évfolyamok száma miatt is adott volt. Az olvasók így végigkövethetik a szereplők középiskolás éveit, hétköznapi problémáit, a beilleszkedés-, majd később a pályaválasztás nehézségeit. Közben persze szerelmek, barátságok köttetnek.

Perlaki Gabriella és Tavi Kata

Tavi Kata főiskolai évei alatt kezdett el komolyabban foglalkozni az írással, kezdetben a krimi és a fantasy világába helyezte el történeteit, majd sokkal inkább a hétköznapi sorsok kezdték el foglalkoztatni. „Egy író sokszor azt írja meg, ami hiányzik a saját olvasmányélményeiből. Abban az időszakban, amikor a Nyitótáncot írni kezdtem, nem igazán találtam a felnőtteknek szánt romantikus regények között olyat, ami szimpatikus lett volna. Vagy túlzottan erotikusak, vagy nyálasok voltak ezek a művek. Az ifjúsági regényekben viszont sokkal tisztábban tudták megfogalmazni mi a szerelem, a vonzódás. Ezért kanyarodtam el ebbe az irányba az írásban is” – mondta az írónő, aki azt is elárulta, Lilla karaktere már korábban is létezett a fejében, de egy egészen más típusú történetben képzelte el őt. A sorozat sok szereplővel dolgozik, ami egy tudatos döntés volt, hiszen a négy kötetes koncepció már a kezdetekkor adott volt, így olyan baráti társaságot kellett kialakítani, akik még a negyedik kötetre is tudnak újat mutatni, aktívak és új élményeket képesek adni az olvasóknak.

„Lilla egy vakmerő, makacs lány. A fiú főszereplő, azért olyan amilyen: türelmes és megértő. Mindig a rosszfiúk tűnnek érdekesebbnek, Krisztiánt én már az elején is jófiúnak képzeltem el” – tette hozzá az író, akinek szülővárosa, Szeged és annak környéke is megidéződik a sorozatban, egy ópusztaszeri osztálykirándulás képében. A Sulijegyzetekben többen a lezárást hiányolják, a szereplők sorsa ugyanis, hogy kinek hogyan alakul a továbbtanulás, nem konkretizálódik. Tavi nem szeretett volna egy „19 évvel később” típusú lezárással elbúcsúzni a szereplőitől, úgy véli a mai fiatalak bár öntudatosak, mégsem biztos, hogy ebben a korban életre szóló döntéseket tudnának hozni a jövőjüket illetően. Lehet, hogy mégsem az az útjuk, amit most képzelnek el maguknak.

Tavi jelenlegi munkáiról is mesélt. Idősebb korosztállyal foglalkozik új művében – amely tervek szerint jövőre fog megjelenni szintén a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában –, a téma azonban ezúttal is a továbbtanulás, a megbirkózás egy önálló élettel, ráadásként pedig Szeged is fontos szerepet kap majd. Egy másik ötletben pedig a katonaság mozgatta meg az írónő fantáziáját, aki Székesfehérváron él, ahol jelenleg is működik laktanya.