Hegedűs Réka: Jól mutatott a Zárójelentés a megújult Belvárosi Moziban

Szabó István nyolc év után új filmmel jelentkezett. A Zárójelentést a szegedi közönség láthatta először a Belvárosi Moziban.

Igen szerencsésnek mondhatja magát a szegedi mozirajongó közönség, hiszen február 13-án, a felújított Belvárosi Moziban az országban elsőként, premier előtt tekinthették meg az Oscar-díjas Szabó István legújabb, Zárójelentés című filmjét. A vetítés után pedig maga a rendező, Sándor Pál producer, valamint a színészek, Stohl András, Orosz Ákos és Virga Tímea osztottak meg kulisszatitkokat a közönséggel a forgatásról és a Szabó Istvánnal való közös munkáról.

„Szabó István hazatért” – fogalmazott Sándor Pál. A rendező legutóbb 2012-ben álmodta mozivászonra Szabó Magda klasszikusát, Az ajtót. Nyolc év szünet után tért vissza, s új filmjében igen különleges atmoszférával teremti meg a községi miliőt, annak minden szépségével és rútságával együtt. Ráadásul egy igen kényes területet, az egészségügyet választja témájául. A Klaus Maria Brandauer által alakított Stephanus orvosprofesszor váratlan nyugdíjaztatása után szülőfalujában veszi át a körorvosi praxist, amelyet ráadásul egykor köztiszteletben álló édesapja vitt. Mondhatni, kitaposott útja van, hogy aktívan tölthesse nyugdíjas éveit, hiszen gyermekkori barátai, szerelmei veszik körül. Csakhogy működik a jól ismert mondás: „Egy faluban mindenki tud mindent, mindenkiről”. Amit meg nem, azt kitalálja. Így szöknek szárnyra a pletykák, amelyek nemcsak a beilleszkedést nehezítik meg, hanem megmérgezik magát a légkört is. A Zárójelentésben remekül ötvöződik a feszültség egy-egy helyzetkomikumra épülő poénnal, így végig fenntartja a néző figyelmét. A filmben a zene nemcsak aláfestés, hanem dramaturgiai szerepe is van, akárcsak Szabó István korábbi munkáiban. A színészek elárulták, a rendező több jelenetet is úgy vett fel, hogy magában dúdolta a zenét, amelyet később alávágott.

„Fantasztikus színészekkel dolgozhattam ismét együtt, akik nemcsak szerepet játszanak, hanem saját lényükön keresztül próbálják átszűrni mindazt, amit meg akarnak mutatni a világból. Akkor izzik igazán a jelenet, ha a színész is meg tudja lepni saját magát, hogy mit tudott kihozni egy-egy jelenetből” – mondta a rendező, aki már több ízben dolgozott együtt a film főszereplőjével, Klaus Maria Brandauerral, Eperjes Károllyal, valamint a nemrégiben elhunyt Andorai Péterrel is, aki alig pár mondatot beszél a filmben, karaktere mégis jelentőségteljes, alakítása lenyűgöző. Stephanus doktor ellenlábasa, a Stohl András által megformált, buzgó polgármester, aki a község nem létező gyógyvizével próbálja fellendíteni az életet: ha megépül a gyógyfürdő, majd minden rendbe jön. „Szabó István mindig emlékeztetett a forgatás alatt, hogy a karakterem nem gonosz. Vannak céljai, tervei, nem véletlenül szeretik a helyiek annyira. A falunak akarja megépíteni a gyógyszállót, persze a dicsőség azért hajtja, így olyan eszközökhöz nyúl, amelyekhez nem kellene” – mondta a színész.

Nem véletlenül esett Szegedre az alkotók választása a filmjük bemutatója kapcsán. A Zárójelentésben ugyanis több jelenetet a Szegedi Nemzeti Színházban vettek fel, de látható a felújítás előtti Zsigmond Vilmos-terem is. Talán részben ennek is köszönhető az álló vastaps, ami a vetítést követte. Csak remélni tudjuk, hogy a film címét csupán szimbolikusan kell értelmezni, s élvezhetjük még Szabó István különleges látásmódját a mozivásznon.