Hegedűs Réka: A kriminél is ütősebb

Megjelent Hász Róbert új kötete, a Fábián Marcell és a táncoló halál.

Fábián Marcell pandúrdetektív újra nyomoz. Hász Róbert 2017-ben egy izgalmas regénnyel jelentkezett, amelyben rejtélyes gyilkosságsorozat rengeti meg a kisváros életét. Idén a detektív kalandjai folytatódnak. Hász Róbert sorban nyolcadik regényét, Fábián Marcell és a táncoló halál címmel a Somogyi-könyvtárban mutatták be február 21-én, ahol az írót, valamint a regény szerkesztőjét a Kortárs Kiadó képviseletében, Horváth Bencét, Bene Zoltán kérdezte az alkotói folyamatról.

Hász Róbert sosem tervezte tudatosan, hogy krimit írt. Egészen egyszerűen azért nem, mert nem tartotta magát képesnek rá. „Nagyon vonz a századfordulós hangulat, a cilinderek, a patkócsattogás a kövezeten. Ez volt a kiindulópont. Kezdetben úgy gondoltam, hogy fiktív környezetbe helyezem a történetet, de az nem lett volna hiteles. Ezért választottam az első kötet helyszínéül Zombort. A bácskai kisvárost, aminek minden kis részletét magam is jól ismerem” – mondta az író, aki azt is hozzátette, különösen izgalmas feladat volt egy detektív alakját megalkotni, ami ráadásul a krimiktől eltérően nemcsak a munkáján keresztül rajzolódik ki, hanem az olvasó betekinthet hétköznapjaiba is, megismeri a feleségét és a környezetét. Ráadásul krimi a krimiben, hogy Fábián nemcsak a bűntény végére igyekszik pontot tenni, hanem az első kötethez hasonlóan saját múltjának részleteit is fel kell göngyölítenie.

A fiktív szereplők mellett a regényben valós személyiségek is feltűnnek, így például Gozsdu Elek, Kánya Emília vagy maga Jókai Mór, akinek megkerülhetetlen érdemei vannak a magyar próza történetében. Nem véletlen tehát, hogy 2018 óta, az ő születésnapján, február 18-án ünnepeljük A Magyar Széppróza Napját. „Ha egy kortárs szerző letenne a kiadó asztalára egy-egy kevésbé ismert Jókai műveit, a mai napig is két kézzel kapkodnának utána” – fűzte hozzá Hász, aki azt is elárulta, sosem szeretett egy bizonyos témára írni. A regény elején szépen komótosan hömpölyög a történet, majd aztán pillanatok alatt beszippantja az olvasót.

A második – a piros után nevezhetjük kék színű – kötetben ábrázolt bűncselekmény már a jellegénél fogva sem hasonlítható egy zsánerkrimihez, hiszen egy középkori legendát, a haláltáncot választ témájául, amelyre a mai napig nincs kézzel fogható magyarázat és megoldás.

Örülhet az az olvasó, aki szerette az első kötetet és a második is magával ragadja, hiszen Fábián Marcell pandúrdetektív története egy trilógiában fog kicsúcsosodni. „Olyan ez, mintha egy jól ismert társasághoz térnék vissza. Persze fontos, hogy ne ismétlődjenek a motívumok. Ezért ugyanúgy teszek, mint az első rész után, rápihenek, mielőtt nekikezdek az új kötetnek” – mondta Hász Róbert.