Hegedűs Réka: Tóth Krisztina, a rejtőzködő költő

A 92. Ünnepi Könyvhét alkalmából Tóth Krisztina volt a nyitó nap vendége a Dugonics téren és a Somogyi-könyvtárban egyaránt.

Tóth Krisztina a 92. Ünnepi Könyvhét szegedi megnyitóján


A 92. Ünnepi Könyvhetet Szegeden Tóth Krisztina költő, író ünnepi szavai nyitották meg a Dugonics téren szeptember másodikán. Ezt követően a Somogyi-könyvtárban hallgathatott meg az érdeklődő közönség egy izgalmas beszélgetést, amely során a költőt Balog József kérdezte alkotásról, a költészethez való viszonyáról, valamint legújabb, Bálnadal című verseskötetéről, amely a Magvető Kiadó gondozásában jelent meg 2021-ben.


„Már nagyon fiatalon elkezdtem Arany-balladákat megtanulni. Tőkés Anna előadásában hallgattam a rádióban. Nem biztos, hogy értettem miről szólnak, de teljesen lenyűgözött a zeneiségük” – mondta Tóth Krisztina, aki a középiskolai éveit a Képző és Iparművészeti Szakközépiskola szobrász szakán töltötte, az írás is ekkor lett élete fontos része. Ebben az időszakban egy inspiráló és motiváló társaság alakult, akik közül sokan a későbbiekben is az írásban találták meg önmagukat, így például Kun Árpád, Térey János, Kemény István, vagy éppen Röhrig Géza. „Ekkor tanultuk meg, hogyan kell a szövegeken dolgozni, egymás verseit felolvastuk, korrigáltuk, finomítottuk. Igazi műhelymunka volt ez, amikor még egyáltalán nem a publikálás volt a cél, sokkal inkább, hogy az együtt eltöltött idő tartalmasan teljen” – mondta a szerző.


Tóth Krisztina szerint a vers egy önmagánál többet jelentő részlet, egy látvány rögzítése a szavakon keresztül, gyakran egy állókép és egy történet egyszerre. Önmagát rejtőzködő szerzőnek véli, aki történeteket és konstrukciókat alkot, amely során sosem az alkotó élete a fontos. „Sosem érdekelt az önéletrajziság, naplót sem írtam soha. Talán egyetlen egyszer, de már a másnap perspektívájából is lényegtelennek tűnnek azok a mozzanatok, amelyeket előző nap még fontosnak tartottam leírni. Persze egy író, egy költő a saját tapasztalataiból is merít, de az a kérdés, hogy azokat bele tudom-e építeni egy tőlem független történetbe vagy sem. Minden írói konstrukció, amit olvasunk, amelybe a szerző megpróbálhat belefeküdni, de attól az még nem ő” – fejtette ki a költő, aki azt is elárulta, hogy minden művét hangosan olvassa fel, így ellenőrzi a szöveget, ekkor derül ki, melyek a fölösleges szavak vagy éppen sorok.


A költő legfrissebb, Bálnadal című verseskötetéből, valamint prózai műveiből is hallhatott részleteket a közönség a délután során. Továbbá a készülő, új művéről is árult el apró részleteket. A majom szeme című regény egy pszichológiai kísérlet története, amely az emberek manipulálhatóságáról szól majd. A regényből egy részletet az Alföld irodalmi, művészeti és kritikai folyóirat online weboldalán olvashatnak:
http://alfoldonline.hu/2020/11/toth-krisztina-a-majom-szeme/