Hegedűs Réka: Újabb Szegedi Horizont a láthatáron

Megjelent a Szegedi Horizont 2021. Az antológiasorozat idei kötetét – sorban az ötödiket – a két szerkesztő, Bene Zoltán és Diószegi Szabó Pál mutatta be a közönségnek szeptember 7-én, a REÖK-ben.

2017 óta minden évben az Ünnepi Könyvhét programsorozatához kötődik a Szegedi Horizont című antológiakötet megjelenése, amely nemcsak Szeged irodalmi életébe nyújt betekintést, hanem a kortárs magyar irodalom mintázatairól is elárul titkokat. A tallózó antológia koncepciója immár ötödik éve változatlan: a szerkesztők az előző évben, magyar nyelvű folyóiratokban publikált művekből válogatnak, az antológiába való bekerülés feltétele csupán annyi, hogy az írók és költők valamilyen módon kötődjenek Szegedhez. A jól ismert szerzők friss műveinek bemutatása mellett idén is fiatal, tehetséges szerzők munkáival ismerkedhet meg az olvasó a kötetet lapozva. Az, hogy megmutatkozási lehetőséget biztosítson a pályakezdő, új alkotóknak egy fontos küldetése a kötetnek. Így idén a szerzők névsorában köszönthetjük többek között Fodor Barbarát, Sarnyai Benedek Mátét, vagy éppen Veszprémi Szilvesztert. A sok új szerző bizonyítja, hogy a szegedi irodalom él és fejlődik, egymás mellett léteznek és alkotnak a különböző generációk. „Ha valaki 100 év múlva a szegediséget kezdi el kutatni, a kortárs irodalom szegedi keresztmetszetét szeretné bemutatni, az antológia jó alap lesz ehhez” – mondták a kötet szerkesztői.

A kötet megjelenését a korábbi évekhez hasonlóan Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata támogatta, s akárcsak tavaly, idén is a Somogyi-könyvtár, valamint a Szegedi Írók Társasága közös kiadásában kerül a közönség elé.

Az antológia szerzői: Bakos András, Bátyi Zoltán, Becsy András, Bék Timur, Bencsik Orsolya, Bene Kálmán, Bene Zoltán, Boldog Zoltán, Bors Anna, Csontos Márta, Czilczer Olga, Darvasi László, Diószegi Szabó Pál, Fodor Barbara, Grecsó Krisztián, Gyukics Gábor, H. Balogh Gyula, Hász Róbert, Hernyák Zsóka, Jámborné Balog Tünde, Kiss László, Lanczkor Gábor, Lázár Bence András, Molnár H. Magor, Orcsik Roland, Pál Sándor Attila, Patócs Molnár János, Purosz Leonidasz, Sarnyai Benedek Máté, Simon Adri, Szekeres Sándor Gábor, Szilasi László, Veszelka Attila, Veszprémi Szilveszter, Weiner Sennyey Tibor, Zalán Tibor.