Hegedűs Réka: Gimesi Dórával utazhattak az időben az Északvárosi Fiókkönyvtár táborozói

A szegedi származású Gimesi Dóra, a nagysikerű Időfutár sorozat egyik írója is vendége volt az Északvárosi Fiókkönyvtár olvasótáborának.

2022-ben immár hetedik alkalommal rendezték meg a Somogyi-könyvtár Északvárosi Fiókkönyvtárában a nyári olvasótábort, amellyel a könyvtárosok az év során aktív és lelkes 3-6. évfolyamos olvasóikat ajándékozzák meg évről évre. Az előző 6, sikeres könyvtári olvasótábor folytatásaként idén a fiókkönyvtár gyermekolvasói közül 20 fő, 9-13 éves kiskamasznak biztosítottak egy 5 napos, rendezvényekkel, interaktív foglalkozásokkal, robotikával teli táborélményt. A megvalósításban idén is együttműködött a Somogyi-könyvtár, Tóth Károly, a városrész képviselője és a Kultúrkör Egyesület.


2022 különleges, ünnepi év a Somogyi-könyvtár Északvárosi Fiókkönyvtára számára, hiszen éppen 40 éve, 1982. január 3-án nyitotta meg kapuit. A fiókkönyvtár hosszú ideje részese az Északi városrészen és vonzáskörzetében lakók kulturális életének, és tavaly óta már egy gyönyörűen felújított, modern épületben fogadhatják a hozzájuk járó családokat. Ebben a tanévben újra kitüntetett figyelmet kapott a kiskamasz korosztály, hiszen szeretnék megőrizni az aktív jelenlétüket a könyvtárban. A nyári olvasótábor célja, hogy egyedi és személyes élményeken keresztül megerősítse a kiskamaszokban a könyvek szeretetét, igazi olvasóközösség részesei lehessenek. A fiókkönyvtár többféle klubfoglalkozást kínál, amelyeken lehetőség nyílik a kamaszok számára, hogy bemutathassák társaik előtt, miben tehetségesek, ezzel is fejlesztve az önismeretet és az önkifejezést.

Az idei nyári olvasótáborban való részvétel lehetőségét jutalomként kapták a Könyvtári időutazás pontgyűjtő játékot legügyesebben teljesítő gyerekek. A játék időtartama 2022. januártól májusig tartott. Az irodalom mellett helyet kapott a programban a technológia is, délutánonként robotika foglalkozásokkal készültek a szervezők, amelyeken a kiskamaszok megismerkedhettek többek között a grafikus programozással, a Somogyi-könyvtár modern okoseszközeivel, mint a VR-szemüveggel, Osmoval, Ozobottal. Külső helyszíneken zajló programokkal is színesedtek a táborozók délutánjai, így a résztvevők ellátogattak a Móra Ferenc Múzeumba egy múzeumpedagógiai foglalkozás keretében, valamint az Alsóvárosi Tájházban is különleges élménnyel várták őket.

A tábor nyitónapján a Kövér Béla Bábszínház bábkészítője, Tóth Eszter köszöntötte a táborozókat. A zárónapon, július 22-én pedig a szegedi származású Gimesi Dórával, az Időfutár című, népszerű ifjúsági regénysorozat egyik szerzőjével, dramaturggal, A százéves kislány című bábos előadás írójával töltöttek el egy interaktív, fantáziát megmozgató délelőttöt, amelyen gondolatban, egy képzeletbeli időgép segítségével bejárhatták a múltat és az jövőt, kirándulhattak egyet az ókori Athénban, a Mozart korabeli Bécsben vagy akár egy jövőbeli tájon.

Az Időfutár című ifjúsági rádiójátékot – amelynek forgatókönyvét Gimesi Dóra, Tasnádi István, Jeli Viktória és Vészits Andrea jegyzik – 2012-ben kezdte el a Kossuth Rádió játszani. „A felkérés úgy szólt, hogy a 8-16 éves korosztálynak írjunk egy történetet, amelyben kapjon szerepet az internet, egyéb szempontokat nem igazán jelöltek ki. De mindannyian kötődtünk a történelemhez és bizonyos történelmi korokhoz, s úgy gondoltuk, az időutazás beemelése a történetbe, kifogyhatatlan lehetőségeket teremt nekünk arra, hogy a szereplőink ne csak a jelenben létezhessenek, hanem utazhassanak térben és időben” – árulta el az írónő. A szereplőknek olyan színészek kölcsönözték a hangjukat a rádióban, mint Fullajtár Andrea, Scherer Péter, Hegyi Norbert, Péterfy Borbála, Molnár Piroska, Herman Flóra vagy éppen Nagy Katica. A rádiójáték hamar nagy népszerűségre tett szert, hiszen nemcsak a célközönség, hanem a felnőtt korosztály számára is élvezetes. A Pagony Kiadó meglátta a sorozatban a potenciált, így sorra jelentek meg a rádióban elhangzottak alapján készült kötetek. A rádiójáték 3 évadát öleli fel az első hat könyv, de a rajongók követelték a folytatást, így megjelent a 7. és a 8. rész is.

A táborozó gyerekek nagyszerű kérdései alapján arra is fény derült, melyik karakterrel tudott leginkább azonosulni Gimesi Dóra: „Mindannyiunknak voltak kedvenc szereplői írás közben. Tasnádi Istvánnak például Tibi, hozzám Bulcsú lelkivilága áll a legközelebb, ő gyakran érzi úgy, hogy földönkívüliek az osztálytársai. Nekem is vannak pillanataim, amikor magamat érzem földönkívülinek ebben a világban. Hannában mindannyiunkból van egy kicsi. 12 éves a történet kezdetén és 18 a zárókötetben. Ez az egyik legizgalmasabb időszak egy ember életében. A szereplőink pedig az amúgy is kalandos éveiket, ha lehet még kalandosabbá teszik. A negatív karaktereket is meg kell tudnunk érteni íróként. Itt van például a tanárok közül Bujdosóné, aki szíve legmélyéből gyűlöli a gyerekeket. Az a jó hír, hogy felnőttként elfeledkezel arról, hogy voltak rossz tanáraid, vagy ha mégsem, akkor írhatsz róluk egy regényt” – felelt viccesen Gimesi Dóra a táborozók kérdéseire.

Meglepetés hírként az író elárulta, hogy ugyan a sorozat lezárult, Vészits Andrea tollából már nyomdában van egy spin off, amely a természettudományok iránt érdeklődő Tekla történetét meséli majd el. Az Időfutár valamennyi írója érkezik majd egy-egy kötettel a közeljövőben, a történet pedig ezúttal nem Hanna, hanem más karakterek nézőpontjából lesz elmesélve. A táborozók pedig nagyszerű ötleteket adtak Gimesi Dórának ahhoz, hogy ő kit válasszon készülő regénye hőséül, hová utazzon szereplője térben és időben. S ha már az időutazás áll a történet középpontjában, gondolatban mindenki kalandozhatott egyet gondolatban egy számára kedves helyre, akár a múlt, akár a jövő iránt érdeklődik.

A déli harangszó előtt még egy izgalmas, szegedi projektről is megtudhattak érdekességeket a résztvevők, méghozzá a Kövér Béla Bábszínház, A százéves kislány című darabjáról, amelyet szintén Gimesi Dóra írt. Egy igazi, személyes hangvételű történet ez, amelyben az írónő saját nagymamájának a történetét meséli el, aki egy időutazásra hívja az unokáját. Az utazás során pedig Szeged múltja elevenedik meg, bepillanthatunk a legelső Szegedi Szabadtéri Játékok kulisszái mögé, végigsétálhatunk a Tisza-parton az 1970-es években, vagy éppen láthatjuk a Dómot a megépítésének folyamatában.

A Szegedi Nemzeti Színház 2019 őszén mutatta be az Időfutár című produkcióját. Erről részletesebben olvashatnak:


http://szegedfolyoirat.sk-szeged.hu/2019/10/16/hegedus-reka-szegedi-szinpadon-az-idofutar/