Hegedűs Réka: 60 éve gyűjti és őrzi az ex libriseket a Kisgrafika Baráti Kör szegedi csoportja

Az ex librisek őrzői című kiállításról és a Kisgrafika Barátok Köre Szegedi csoport történetének kettős jubileumáról.

Kettős évfordulót ünnepel a Kisgrafika Barátok Köre Grafikagyűjtő és Művelődési Egyesület Szegedi Csoportja. 60 éve, Kopasz Márta festő-, és grafikusművész, Szeged díszpolgára megalapította a társaságot, amelynek tevékenysége azóta is töretlen, összejöveteleik pedig immár 30 éve zajlanak a Somogyi-könyvtárban. E dupla jubileum alkalmából egy sokszínű kiállítást szerveztek augusztus végén Az ex librisek őrzői címmel, amelyen szegedi kötődésű művészek kisgrafikáit, családi kötetekben megbúvó ex libriseket mutattak be, a közönség pedig nemcsak ezekben az alkotásokban gyönyörködhetett, hanem a szegedi kör és a kisgrafika műfajának történetéből is megismerhetett izgalmas adalékokat.


A hazai kisgrafika-gyűjtés története több mint száz évre, a Szent-György-Céh 1909-es alapítására nyúlik vissza. Ekkor fogalmazódott meg ugyanis először az igény, hogy egy tudatosan kialakított szerveződés fogja össze az országban akkorra már egyre nagyobb számban tevékenykedő gyűjtői elitet. Kapcsolatot teremtsen művészek és gyűjtők között, akik így nemcsak a közös alkotásra kaptak lehetőséget, hanem arra is, hogy megőrizzék az utókornak a közösség számára jelentőséggel bíró jelenségeket. Vizuális formában, képileg megfogalmazott munkáik ráadásul arról a városról, közegről is fontos tanulságokkal szolgáltak, amelyben maga az alkotás megszületett, amelyben a gyűjtő élt és tevékenykedett. Szimbiotikus viszony ez alkotó és gyűjtő között, amelyet kevés művészeti ág mondhat magáénak.


1959. április 25-én alakult meg a fővárosban ex libris gyűjtők és grafikusok összefogása által a Kisgrafika Barátok Köre, mely több mint 70 taggal kezdte meg működését. Számos vidéki csoportja alakult, így Szegeden, Ajkán, Veszprémben, Pécsett, Debrecenben, Cegléden, Egerben, Hajdúböszörményben. Ezeknek a köröknek a létrejötte a korszak magyar grafikaművészeti fejlődésének óriási lökést adott, hiszen albumok, folyóiratok jelenhettek meg a gondozásukban. „Lehetővé vált művészek és gyűjtők egymásra találása, amely nemcsak rideg üzleti kapcsolaton alapult, hanem mély barátságok szövődtek, informális csoportosulások alakultak ki. Egy-egy kisgrafikán megjelennek az élet fontos eseményeinek esszenciái: a vendégségek, a költözések, a gyermekek születése, halálozás, katonai behívók… Ezek a történések személyes kontextusba helyezve megjelennek az alkotásokban” – mondta a kiállítást megnyitó Ujszászi Róbert muzeológus.

„Büszkeséggel tölt el, hogy a Kisgrafika Barátok Körének helyi csoportja intézményünket választotta összejöveteleinek helyszínéül 30 évvel ezelőtt. Közös kiállítások, rendezvények őrzik ennek a 30 évnek a sikerét és a jövő is tartogat még megvalósítandó terveket, együtt átélhető élményeket magában. Ez a jól működő kapcsolat már csak azért is fontos, hiszen könyvtárunk sok évvel ezelőtt kezdte meg a tulajdonjegyeknek és possessoroknak a kutatását, amelyek bemutatására egy honlap is készült. A célunk, hogy az állományunkban őrzött, muzeális értékű kötetekben található tulajdonosi bejegyzéseket, ex libriseket, supralibrosokat közzétéve segítsük a könyv- és olvasáskultúra tanulmányozását.” – hangzott Piri Ildikónak, a Somogyi-könyvtár igazgatóhelyettesének köszöntő szavaiban.


„Magyarországon nincs még egy olyan város, ahol olyan sok grafikai alkotás örökíti meg a kulturális elemeket, az épített környezet lenyomatait, az adott településre jellemző hangulatokat, életérzést, mint Szegeden. Nagy kincse a városnak, hogy létezik egy kör, amely ilyen sok helyi művészt és művészetpártolót képes volt bevonni tevékenységébe az évtizedek során” – mondta Ujszászi Róbert. Mi sem bizonyítja mindezt jobban, mint a Rácz Mária és Bakacsi Lajos által összeállított, a Kisgrafika Barátok Köre szegedi csoportja 60 évre visszanyúló történetét bemutató képes összefoglaló, amelyben nemcsak a közösen megélt élményekről, hanem a még élő és a már elhunyt tagok munkásságának jelentőségéről is tanúskodtak a képsorok. Szilágyi Magdolna, Déry Ilonka, Buday György, Varga Mátyás, Dinnyés Ferenc, Vadász Endre, Kass János, László Anna, Diskay Lenke, Kopasz Márta… És a felsorolás még hosszan folytatódhatna.