Hegedűs Réka: Ha nyár, akkor Muzsikáló Udvar

Beszélgetés Száz Krisztinával a 2023-as programsorozatról

A Muzsikáló Udvar szervezőjével, Száz Krisztinával tavaly szeptemberben amellett, hogy kiértékeltük, mit kínált 2022-ben a Városháza impozáns udvarára megálmodott rendezvénysorozat a közönségnek, a történetét is bemutattuk. Hogy hogyan indult útjára ez a sokak által kedvelt és egész évben várt esemény a kezdetek kezdetén. Idén még bőven az augusztusi indulás előtt beszélgettünk, így tekinthető ez a cikk kedvcsinálónak is. Lássuk, milyen produkciók színesítik 2023-ban az Udvart. Így nagybetűvel, mert bizony megérdemli.

– Ahogy böngésztem a Muzsikáló Udvar idei programjai között, örömmel nyugtáztam, hogy ezúttal is több szegedi kötődésű produkció, művész helyet kapott a repertoárban…

– Valóban, mindig nagyon figyelek arra, hogy a meghívott vendégek között legyenek olyanok, akik valamilyen szálon kötődnek Szegedhez. A SzEged TRombone ENsemble – SETREN – harsonaegyüttes innen indult, szegedi növendékek, művészek alkotják a formációt, amely nyolc vagy négy fővel lép fel. Az udvarba a kvartett formáció érkezik majd. Az együttes vezetője Gyivicsán György elismert harsonaművész és -tanár, a nemzetközi zenei életben is jól cseng a neve. Repertoárjuk igen széles skálán mozog, a klasszikus zeneirodalomtól – Mozarttal kezdve, Bartókon át egészen a crossover darabokig, James Bond és egyéb filmzenékig – sokféle stílusú zenét megmutatnak. Egy igazi zenei időutazáson vehet részt az, aki jegyet vált erre az estre. A másik, szintén szegedi kötődésű programunk a Fool Moon koncertje lesz. Az együttes egy filmzenei műsorral érkezik, olyannal, amelyet a szegedi közönség korábban még nem hallhatott. Sokan várták ezt az eseményt, hiszen a Fool Moon már visszatérő fellépője a Muzsikáló udvarnak. Idén a 80-as, 90-es évek ismert mozislágerei csendülnek fel a capella előadásban. Az estnek több különlegessége is lesz: egyrészt egy led falas vetítéssel fog kiegészülni a zenei élmény, másrészt vendégművészt is köszönthetünk, Veres Mónika ’Nika’ személyében, aki néhány szám erejéig a fiúkkal lép majd színpadra. Nikának különösen örülök, elismerem a tehetéségét, s csak remélni tudom, hogy a közönség is beleszeret a hangjába, a művészetébe.

A Muzsikáló udvar szórólapjai a kezdetektől napjainkig. A jelenlegi amellett, hogy színeiben is illeszkedik a Városháza udvarához, az estekhez fűződő emléktárgyként is megállja a helyét. Fotó Roboz István

– Ha már a visszatérő fellépőket emlegettük: László Boldizsárt idén is hallhatja a közönség, hiszen hagyomány, hogy az operakedvelőknek is kedveztek egy gálaműsorral…

– Így van. Lesz egy operaestünk, melynek Pál Tamás a művészeti irányítója. A szegedi operaközönség igényli az operát, s kezdetben úgy tűnt, hogy a Szegedi Szabadtéri Játékok idén nem tűzi a műsorára ezt a műfajt. Mostanra tudjuk, hogy érkezik A varázsfuvola az Újszegedi Színpadra, de úgy gondolom, a kettő megfér egymás mellett. A koncepció az, hogy minden szólamból egy-egy művész fog színpadra lépni. Horti Lilla és Kiss András is itt tanult, a Simándy verseny győztesei voltak. Tamás ajánlotta figyelmembe egy nagyon tehetséges magánének szakos hallgatóját, Csuzdi Esztert, akit 2 műsorszám erejéig hallhatnak majd a nézők. Gál Erika kiváló mezzoszoprán, aki néhány éve az Aida operában szerepelt a Szabadtérin. László Boldizsár az ország egyik vezető tenorja, ráadásul szintén ezer szállal kötődik a városhoz, így nem volt kérdés, hogy helye van egy operaesten. Vele a Muzsikáló Udvar színpadán már valóban több ízben találkozhatott a közönség: tavaly a feleségével, Nánási Helgával állítottak össze egy műsort, de az egykori Cotton Club Singers együttes énekeseivel, Szűcs Gabival és Kozma Orsival közösen is felléptek már az udvarban.

– Nem említettük még az idei Muzsikáló udvar negyedik programját, amelyen Dés Lászlót köszöntheti majd a közönség. Mi lesz ennek a koncertnek a különlegessége?

– Dés László művészete igen sokoldalú: előadóművész, zeneszerző, számos musical produkció kötődik a nevéhez, valamint a Jazz+Az együttes zeneszerzője és zenekar-vezetője is volt. A Muzsikáló Udvar színpadán legutóbb 2021-ben találkozhatott vele a közönség, amikor Grecsó Krisztiánnal és Dés Andrással közösen hoztak el egy zenés irodalmi estet. Az idei program különlegessége az intim hangulatában rejlik. Most ugyanis a művész arról fog mesélni, hogyan születik meg egy-egy szám, hogyan bontja ki azt a zenei ötletet, dallamot, ami megfogan a fejében, ha leül a zongorához. Hogyan lesznek az apró részletek egy egésszé. Az est címéül is ezt választotta: Dalok egy zongorával. Ez azért is érdekes és egyedi, mert egy nagyszínpadi koncerten ezeket az intim részleteket nincs lehetőség kifejteni, így igazi csemege lesz az Udvaron ez az est.

– Tudatosan törekszel arra, hogy a klasszikus zene mellett a könnyedebb műfajok is helyet kapjanak az Udvar repertoárjában?

– Figyelni kell a közönség igényeit is. Egy klasszikus zenekari felállás is gyakran eljut oda manapság, hogy akár popzenei, akár filmzenei feldolgozásokkal is megfűszerezi a műsorát. Egy kellemes nyári este pedig pláne megengedi azt, hogy ezek a könnyedebb műfajok is helyet kapjanak.

– Ne fessük azt a bizonyos ördögöt a falra, de ha az időjárás közbeszól, a szokásos B-terv lép életbe?

– Igen, az Ifjúsági Házzal vagyunk kooperációban, ott minden technikai felszerelés rendelkezésünkre áll, hogy eső esetén meg tudjuk tartani a programokat. De időben kell döntést hoznunk a helyszínt illetően, mert a hangtechnikát nem lehet utolsó percben beállítani, van úgy, hogy már délután 3-4 óra körül elkezdjük a beállást. Most éppen tárgyalásban vagyok az Országos Meteorológiai Szolgálattal, hogy egy bombabiztos előrejelzést adjanak ezekre a napokra, nem kockáztathatunk egy rosszul meghozott döntéssel. A protokoll tehát eső esetén az IH Rendezvényközpont. Mindig várunk a koncert kezdésével addig, hogy aki mégis az Udvarba ment, az is átérjen a B helyszínre.

– A Muzsikáló Udvar azért is különleges, mert a közönség két élményt is kap egyszerre. Mert a zenés programot egy impozáns térben élvezheti…

– A gyönyörű neobarokk épület kívülről mindenki számára közismert, ahogyan a házasságkötő terem is, de hogy mit rejt ez az épület belülről, az már kevésbé ismert. Aki jár a nyári programokra, az ismeri ezt a kis ékszerdobozt, ami amellett, hogy gyönyörű, még az akusztikája is remek. Az épületre először mindenki úgy gondol, hogy bár csodaszép, de mégis csak egy hivatal, ahová ügyintézés végett jár az ember, ami nem mindig kellemes. Az udvari programok lehetőséget teremtenek arra, hogy oldani tudja ezt a fajta száraz, hivatali megítélést ami az épülettel szemben kialakult.

– Azt hiszem, sokunk nevében mondhatom, hogy köszönjük, hogy idén is megszervezed nekünk ezt a különleges programsorozatot. Kíváncsian várjuk!

– Minden patetikusság nélkül mondom, hogy nagyon megtisztelve érzem magam, hogy ezt a rendezvényt szervezhetem. Igyekszem minél színesebb programot kínálni a közönségnek, hogy az igényes műsorral tényleg azt az élményt kapja meg, amit ez az épület tesz varázslatossá, és amit Udvar is megérdemel. Olyan programokat szervezek, ami engem is érdekel, amire én is szívesen jegyet váltanék. Mert akkor válik önazonossá, akkor tudok minden egyes pillanatával együtt rezonálni.

 – Köszönöm a beszélgetést. Kívánok esőmentes, teltházas esteket!

Megjelent a folyóirat 2023. július-augusztusi számában