Apró Ferenc: A szegedi ferences rendház az 1830-as években

A ferences rend (Ordo Minorum Sancti Francisci, Ordo Fratrum Minorum, OFM) Megváltóról elnevezett (salvatorianus, régi magyasággal üdvözítői) magyarországi rendtartománya (provincia) ebben az évtizedben kezdte meg a papi névsorok (sematizmus) kiadását: jelesül 1833-ban, 1835-ben   és 1838/39. évi jelzettel. Mondanom sem kell, hogy latin nyelven, sok rövidítéssel, magyarra ültetésük néhol nehézségbe ütközik.

A névsorban a rendtartomány összes rendházában (conventus, magyarosan klastrom, kolostor) élő franciskánus szerepel hármas bontásban: páter (fölszentelt áldozár, miséspap), a studium philosophicum papnak készülő növendéke (clericus), és a segítőtestvér (frater laicus, frater operarius, a nép ajkáról kihalt szóval: parasztbarát.). Az utóbbiakból került ki – többek között – a szakács, a pék, a kertész, a szabó, a kapus. (A studium philosophicum bölcseleti /hittudományi/ iskolát jelent, de a jelzőnek nincs köze a mai filozófia szavunkhoz, – tantárgyak összeségéről van szó.)

A szeged-alsóvárosi rendház Havi Boldogasszonyról kapta a nevét (Conventus Szegediensis ad Beatam Virginem de Nivibus). Az 1833. évi sematizmus szerint a csanádi egyházmegyében van, Csongrád vármegyében, Szeged szabad királyi városban, 1468-ban alapították. Páterei ideiglenesen ellátták a Szent Miklós oltalma alá helyezett szeged-fölsővárosi plébániát is (parochia inferioris civitatis). A rendház vezetője (gvardianus, gárgyán, elhalt szegedi szóval: papgazda) ez évben MVP

Joannes Nepomucenus Melicher, azaz: a nagyon tiszteletre méltó pater (multum venerabilis pater) címmel elismert Melicher Nepomuk János (1795–1881). Ő a húsvét előtti negyven napos (ízes régi magyarsággal: negyvenlő) bőjt hitszónoka (consionator guadragesimae), a kolostori iskola vezetője (director), a hittudomány (sacrissima theologia) oktatója (lector), a fölsővárosi plébánia ideiglenes vezetője (administrator), a háztörténet (historia domus) írója (historicer domus). A gvardianus példát mutatott, a rendi megbízatások ellátásában is az élen járt! (Őelőtte Ordinánsz Konstantin volt a házfőnök.) A Gárgyán családnév 50–100 évvel ezelőtt gyakori volt Alsóvároson, manapság kihalófélben van.

A házfőnök helyettese (vicarius) MVP Bozsik András hitszónok, a ferencestársak gyóntatója (confessor fratrum), a segítőtestvéreknek ő oktatta a vallástant és a liturgiát (instructor laicorum in doctrinae christianae et cearemoniae). A rendház többi pátere: MVP Trstyánszky Ignác érdemes (régi szóval: érdemült) hitszónok (consionator emeritus), a ferencestársak gyóntatója; MVP Langa Bonaventura hitszónok, a növendékpapok elöljárója (magister, studenspater); MVP Győrffy Eduárd hitszónok, a klerikusok elméleti és gyakorlati oktatója, a könyvtár vezetője (praefectus bibliothecae); MVP Kertész Kapisztrán hitszónok, aki a director viae crucis volt. Az ő megbízatása volt vezetőként (director) a nagypénteki keresztút (via crucis) liturgiájának megszervezése, beleértve a zenei kíséretet. (A római katolikus egyház legnagyobb ünnepe a Húsvét!) Folytatva: MVP Stefanovits Fidel hitszónok, MVP Csirbész Solanus hitszónok, hittantanár, gyóntató, MVP Moys Fülöp hitszónok, alamizsna kezelő (procurator), MVP Gajdos Sebestyén hitszónok, makói káplán (cooperator), MVP Veszelovszky Fábián sekrestyés (sacrista), gyóntató, és VP (tiszteletre méltó páter) Miskolczy Auguszt, a koldulással szerzett alamizsna kezelője. (Az utóbbi gyűjtéséről a régi szegedi népnyelvnek két bölcselkedése is volt: Beszél a barát, alamizsna a vége. – Barátzsák, kántortorok nehezen telik.) A ferenceseké kolduló (mendicans, kápsáló) rend volt, ezért járta népünk ajkán a mára kihalt kúdusbarát szó.

A kolostori iskolának csak elsőévesei voltak: a senior studii címet viselő Zsohár Rajner, továbbá Gonda Ciprián, Goda Hyacintus, Stupek Vitus, Fülöp Erasmus, Kada Anselm és Kovács Medárd. A senior szót – jobb híján – bizalmi növendéknek fordítom: tekintélyével elintézhette a csoporton belüli kisebb ügyeket, segíthetett a tanulásban, összekötő lehetett a clericusok és magiszterük között. A szegedi iskola tantárgyairól nincsenek ismereteink, a tantárgyak nemigen térhettek el a hasonló iskolákban előadottaktól. Volt – többek között – grammatica (latin szó- és mondattan), prosodia (verstani ismerek, latin szöveg értő olvasása), retorica (szónoklattan, fogalmazás, iratszerkesztés), dictamen (levélírás fölépítése, ajánlott szavak, idézetek), computus (csillagászati alapismeretek), cantus (egyházi és népénekek tanulása), liturgia (szertartástan), Szentírás-magyarázat, a kánonjog alapjai.

Három segítőtestvér volt: Cseri Flórián (kertész, alamizsnagyűjtő), Szamkó Mihály (kapunálló, szabó) és Hagyon Ádám (szakács). Összegezve: 1833-ban ez a 22 személy lakta az alsóvárosi rendházat.

*

Az 1835. évi sematizmus szerint a két évvel korábbiakból csak öten maradtak Szegeden: Melicher János gárgyán, Csirbész Solanus, Gajdos Sebestyén, Miskolczy Auguszt és Veszelovszky Fábián. Akik a tartományfőnök (minister provincialis) utasítására Szegedre kerültek: MVP Börcsök Simon, az új vikárius, aki a segítőtestvérek oktatója lett (vallástan, liturgia), – különben a fafaragó Börcsök „piktor” testvére. Folytatom: MVP Klecsánszki Modeszt érdemes hitszónok, MVP Toldi Miklós hitszónok, a kolostori iskola papnövendékeinek elméleti és gyakorlati oktatója, az orgonajáték tanítója. MVP Dubecz József (1810–?) könyvtáros, aki a matematikát és a magyar irodalmat oktatta a klerikusoknak. A rendház könyveiről készített katalógusa ma is a kutatók szellemi aranybányája. (Szegedi Üdvözítői Ferencziek Együlete Könyvtárának Lelettára. 1846.) Halálozási idejét egyelőre nem sikerült megállapítani: elkerült Szegedről, 1853-ban a Szatmár vármegyei Kaplony ferences rendházának a főnöke volt. Továbbá: MVP Matusek Kajetán hitszónok, hittanár, a kereszjáró hét liturgiájának vezetője, MVP Bukta Marcel hitszónok, a papnövendékek ének- és orgonatanítója, végül VP Czibulka Kristóf, az alamizsna kezelője és coadjutor. (Betegeskedő főpap, általában püspök mellé rendelt segítő.)

Elsőéves klerikusok nem voltak, csak másodévesek: Antal Ronald senior, Sikta Piusz, Brezányi Verekund, Kácset Kolumbán, Filó Venantius, Tóth Rókus, Szegedi Klétus (később: Kilit), Kovács Valentin, Kovács Basil, Mrácsai Friderikusz, Prókai Gyula, Hászpra Flórián, Kvaszta Emeramus, Zajcsek Farkas. A segítőtestvérek: Hagyon Ádám (szakács, kertész), Bató Égidiusz (szabó, másodsekrestyés, kapunálló). A rendházban 28-an laktak.

*

Az 1838/39. évi sematizmus szerint a házfőnök változatlanul MVP Melicher Nepomuk János. Rajta kívül csak MVP Gajdos Sebestyén maradt az 1833-ban és 1835-ben írtak közül, aki hitszónok, Apáca község (régi Csanád vármegye) plébániájának ideiglenes vezetője. A vikárius MVP Zvaratkó Dániel hitszónok, a segítőtestvérek tanítója (hittan, liturgia), a házlakók gyóntatója; MVP Kotlár Áron a negyvenlő bőjt hitszónoka, könyvtáros, a növendékek elöljárója és oktatója; MVP Kaczinai Szaléziusz hitszónok, a kolostori iskola oktatója; MVP Tottervaich Szeráf hitszónok, a barátok gyóntatója, MVP Fábri Lukács hitszónok, Csóka község káplánja; MVP Kajlinger Sándor hitszónok, káplán Padé községben; MVP Pernyész Taddeusz hitszónok, a rendháznak adományozott alamizsna kezelője. MVP Mórócz Zsigmond hitszónok, a keresztúti ájtatosságok szervező vezetője, a barátok gyóntatója; MVP Kalmár Baltazár hitszónok, a házlakók gyóntatója, sekrestyés; VP Albert Éliás csanádpalotai káplán, és végül VP Bokor Gedeon coadjutor és az alamizsna kezelője. A hitszónok szó (consionator) minden fölsorolt neve után szerepel, föltételezem, hogy más-más ünnepkörnek voltak a prédikáló papjai.

A kolostori iskolának csak másodévesei voltak: Travnik Rudolf (senior studii), Hajden Salamon, Berner Kálmán, Matusek András, Fabanai Neitus, Menyhai Irenaeusz, Jursza Aquilinus, Tókos Zefír. Segítőtestvér: Graszli Alajos (szabó, kapunálló, másodsekrestyés) és Hagyon Ádám (szakács, kertész). A rendházban 23-an laktak.

*

Az 1833. és az 1835. évi sematizmus végén levő összesítés (index personarum) tartalmazza a ferences nevét, születési idejét, a beöltözés (indutus) napját, és a füzet azon lapszámát, amelyen a többi adata megtalálható. A latinos műveltségnek megfelelve a keresztnevet írták előre, a vezetéknevet utána (pl. Joannes Melicher). Így a könnyebb eligazodást „segítő” mutató – nekünk használhatatlan. (Megkezdtem a majdnem 500 vezetéknév betűrendbe állítását: egyhangú, lélekölő munka.) A harmadik papi névsor, az 1838/39. évi nem közölt mutatót. Mai szemmel hiányolhatjuk a belátható időn, például 20 éven belül elhunytak névsorát… (A halálozási rovat [necrologium, nomina defunctorum] csak később jelent meg a sematizmusokban.)

A vizsgált három kiadványból a rendházban élők nevét, betöltött helyét (áldozár, papnövendék, segítő) tudjuk meg 1833-tól kezdve 1839-ig. Életüket, a templom és a convent fontosabb történéseit a historia domusból ismerhetnénk meg.

Sokan várjuk régóta esedékes fordítását és közreadását…

 

(A nyitókép forrása a mozaweb.)

Megjelent a folyóirat 2023. októberi számában