Kozma József: Búcsú Csapó Benőtől

2023 nyarán Csapó Benő professzor, a neveléstudományi kutatás és pedagógusképzés egyik legkiemelkedőbb képviselője, Szeged Város Díszpolgára, a Dugonics Társaság elnöke tragikus hirtelenséggel elhunyt. Az alábbiakban Kozma Józsefnek, Szeged Megyei Jogú Város Kulturális, Oktatási, Idegenforgalmi és Ifjúsági Bizottsága elnökének búcsúzó szavaival emlékezünk rá.

Fájdalommal és szomorúsággal búcsúzom városunk nevében Csapó Benőtől, Szeged díszpolgárától. Részvétemet fejezem ki családjának, szeretteinek, kollégáinak és tanítványainak.

Csapó Benőnek élete során több ezer tanítványa volt, és alighanem az egyik legfontosabb területen végzett pótolhatatlanul értékes munkát. A magyar oktatásért, a pedagógusok képzéséért, a tanítási módszerek fejlesztéséért, a magyar neveléstudományért ezekben az évtizedekben aligha tett nála többet bárki az országban.

És minthogy tanárokat, pedagógusokat képzett, tanított, sok százezer magyar gyermek fejlődésére, nevelésére volt és van hatással ma is.

Míg a tanítványok sokaságáról beszélünk, hadd említsem egyetlen tanítvány esetét, a magamét.

Nagy József volt a professzorom, Csapó Benő a gyakorlatvezetőm. Egy új hallgatónak, leendő pedagógusnak minden dolog új. Akkor még fel sem fogtuk, hogy tőlük a legkorszerűbb elméleti és gyakorlati ismereteket kapjuk.

Az egyetemi órákon leginkább kérdezett. A lehetőségeket firtatta. Az állítások igazságát kellett szembesítenünk a gyakorlattal. Azt mutatta meg nekünk, hogy a gyakorlat és az elmélet szemünk előtt jár kéz a kézben, és egyik sem engedheti el a másikat.

Egyedülálló kutató és tudós ember volt, akit a világ legrangosabb egyetemein is szívesen láttak, és el is csábították volna, ha ő nem ragaszkodik ennyire választott otthonához, Szegedhez és a szegedi egyetemhez. Kutatócsoportokat, intézeteket alapított, konferenciákat szervezett, tanszéket vezetett, a neveléstudománynak minden területén óriási hévvel és szenvedéllyel tevékenykedett, mert meggyőződése volt, hogy a legjobb befektetés a jövőbe az, ha gyermekeinknek minőség oktatást nyújtunk.

Sosem kérkedett azzal, hogy milyen okos, tapasztalt, bölcs is ő. Ám mindig bemutatta, hogy mások eredményeiből, sikereiből mit tanulhatunk.

Mélységében ismerte a magyar oktatási rendszert, tudta és látta a hibáit, és meg akarta haladni azokat. Bárcsak jobban figyeltek volna rá a döntéshozók, bárcsak idejében meghallották volna javaslatait, tanácsait, ötleteit! De Csapó Benő nem bízta a véletlenre, hogy elképzelései valósággá váljanak, kutatási eredményeit a gyakorlatba ültessék. Ha a döntéshozókig nem is jutottak el mindig tanácsai, tanítványai és kollégái itták a szavait.

Csapó Benő bár nem Szegeden született, igazi szegedi ember volt, aki egész életében városunk legfontosabb értékeit képviselte. Mert mi Szegeden, az iskolavárosban a tudásban, a tehetségben, a minőségi oktatásban hiszünk. Erre építjük városunk jövőjét.

Városi tisztségviselőként, oktatásért is felelős emberként első útjaim egyike Csapó Benőhöz vezetett. Nem kellett felírnom semmit a Petőfi Sándor sugárúti megbeszélés alatt. Amit mondott a világ, a nemzet és a mi városunk oktatásügyéről, annak minden gondolata érthető, világos, szembesítő és sokkoló volt, és persze kritikus is. Akkor megköszöntem neki, azóta tudom, hogy nem eléggé.

Az iskolaérettségi mérési módszerek gyakorlatba ültetése Szegeden más városok, köztük finnek tapasztalatait követte. Türelmesen kivárta, hogy az ő városában is napi gyakorlattá váljon a DIFER-módszer. Az iskolaérettség óvodai mérése azóta is évi váltással óvodáink felét érinti. A szegedi óvodák szakmai közössége és a hatóság is biztosan tudja, hogy a mérésekre alapozott eredmények alapján szabad és kell döntéseket hozni egyes esetekben.

A szegedi gyermekek szülei talán nem mind tanulták meg Csapó Benő nevét, de élvezik munkásságának eredményeit.

Díszpolgárként nem csupán dísze, hanem még hasznosabb tagja kívánt lenni a közösségnek. Közvetlen szerepet vállalt a város szellemi közéletében azzal, hogy 2019-ben elvállalta a Dugonics Társaság elnöklését.

Úgy vélte, a Dugonics Társaság egyik küldetése, hogy Szeged város polgárait a fontos társadalmi kérdésekről hiteles információkkal lássa el, ezért a COVID-19 világjárvány idején útjára indította a „Vírus és város” előadássorozatot. Pódiumbeszélgetéseken teremtett nyilvánosságot a város szellemi és kulturális élete meghatározó szereplőinek.

Mindig volt türelme. Csak az ideje fogyott el június 26-án. A megfontolásai, a világlátása, eszményei velünk maradnak.

Elment, és ezzel óriási terhet tett az itt maradottak vállára. Azt tovább vinni azonban édes teher. Mert gondoskodott rólunk és a jövőről. Felvértezett bennünket ismeretekkel, csak rajtunk múlik, hogy tudományos munkáinak tanulmányozásával, előadásainak újra meghallgatásával, közszerepléseinek bölcs elemzésével tudássá váljon mindez bennünk és abban az egész közösségben, amelyért élt, és amelynek jövőjében, boldogulásában töretlenül hitt.

Nagyon fog hiányozni nekünk tudása, embersége, elevensége, emberszeretete. De itt is marad velünk, tanítványaiban, szeretteiben, kollégáiban tovább él. Szeged őrizni fogja emlékét, hálásak vagyunk érte, hogy városunknak szentelte kivételes életét!

Nyugodj békében, Csapó Benő!

Megjelent a folyóirat 2023. októberi számában