Fontos mérföldkő: pályázataink mérlege

Tavaly ősszel, amikor egy elnyert támogatásnak köszönhetően nyilvánvalóvá vált, hogy anyagi lehetőségeink megengedik, egy régi tervünket válthattuk valóra a Szeged folyóirat szerkesztőségének tagjaival és a lapot kiadó Somogyi-könyvtár vezetőivel: pályázatot hirdethettünk. Ráadásul egyből kettőt, hiszen egyfelől tisztában voltunk és vagyunk azzal, mennyire népszerű manapság a fotózás, másfelől tapasztaltuk, hogy a szegedi színházi előadásokról az utóbbi időben vajmi kevés kritika születik, márpedig meggyőződésünk, hogy az értő színikritika a színháznak és a színésznek éppen úgy hasznára válik, mint a színházba járó közönségnek.

Mindebből az is kitalálhatja, aki nem találkozott a pályázati fölhívásokkal, hogy egyfelől fotó- (egészen pontosan címlapfotó), másfelől színikritika-pályázatra vártuk az alkotásokat. Hogy a zsűrit ne befolyásolja semmilyen körülmény, jeligésen kértük a pályaműveket, ami azt jelenti, hogy az ítészek nem tudták, kinek a munkáját ítélik meg, a jeligéket csak a döntés után, a sorrend megszületését követően oldottuk föl.

A pályázatokat a 2023. novemberi lapszámban kezdtük hirdetni, 2024. április 15-ig vártuk a pályaműveket. A fenti határidőig a címlapfotó-pályázatra 121 fénykép érkezett, ugyanakkor 12 színikritikát kaptunk. A fotóanyagot Dömötör Mihály, Nagy Gábor és Schmidt Andrea zsűrizte, a kritikákat pedig Dr. Boros Tamás, Dr. Jászay Tamás és Bene Zoltán bírálták el. Mindkét pályázati kiírásban a győztes ötven-, a második helyezett harminc-, a harmadik pedig húszezer Forint díjazásban részesült, s a műveiket publikáljuk idei lapszámainkban, egyúttal abban is reménykedünk, hogy a későbbiek során is szerzői gárdánkat fogják erősíteni.

A címlapfotópályázat végeredménye:

I. díj Petrus Norbert
II. díj Csákvári Eszter
III. díj Somogyi-Szűcs Eszter

A címlapfotópályázat végeredménye:

I. díj Szabó Réka Dorottya
II. díj Szabó Anna
III. díj Ódor Klára

Gratulálunk a győzteseknek és köszönjük mindenkinek, aki részt vett a pályázatokon! Megtisztelő és örömteli, hogy sikeresen lebonyolíthattuk ezt a – hitünk szerint – hasznos és színvonalas programot, amelyet a folyóirat életében fontos mérföldkőnek tekintünk.

A szerkesztőség és a zsűrik nevében:

Bene Zoltán, főszerkesztő

Nyerteseink (balról jobbra): Szabó Anna (színikritika, II. díj); Somogyi-Szűcs Eszter (címlapfotó III. díj); Petrus Norbert (címlapfotó I. díj); Csákvári Eszter (címlapfotó II. díj); Szabó Réka Dorottya (színikritika I. díj). A színikritika-író pályázatunk III. helyezett díjazottja, Ódor Klára a díjátadó ünnepségen nem tudott megjelenni.