Hegedűs Réka: Az év utolsó percéig várja közönségét a Szegedi Nemzeti Színház

Változatos decemberi programkínálatát mutatta be a szegedi teátrum.

Színes év végi aktualitásairól számolt be sajtótájékoztató keretében, november 23-án a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, Gyüdi Sándor és a társulat tagjai. A szegedi teátrum számos egyéb program mellett, három különböző játszóhelyen, három saját bemutatóval készül nézőinek decemberben.

Napfényes gyermekarcok címmel kerül megrendezésre a hónap elején a GEMMA központ, az Universitas Szimfonikus zenekar, Becskyné Eszter és Rutai Tünde szervezésében az a jótékonysági koncert, amelynek bevételét a beteg gyermekek támogatása mellett a GEMMA központ fő épületének akadálymentesítésére, egy mozgássérültek számára készülő lift megépítésére fordítják. A december 2-ai koncerten többek között A sevillai borbély című darab egyik főszereplője, Frankó Tünde, valamint Ferenczy Orsolya, a Nem adom fel együttes és Sári Tekla doktornő is fellépnek majd.

December 15-én láthatja a közönség a Bál a Savoyban című revüoperett premierjét, amelynek rendezője, Horváth Péter elmondta, hogy a darabot szegediek készítik kifejezetten szegediek számára, s vidéki viszonylatban igazi nagyszabású produkcióra számíthat a közönség. A társulathoz frissen szerződött Figeczki Bencét Musztafa Bey szerepében, a János király után immár a második produkciójában köszönthetjük. A színész elmondta, hogy nagyon régóta várja már, hogy zenés darabban is kipróbálhassa magát. Molnár Zsuzsa díszlettervező pedig hozzátette, hogy bár a történet a felső tízezer szórakozását mutatja be, a szegedi darabban a visszafogott eleganciát követik majd.

A szegedi teátrum az év utolsó hónapjában egy vendégprodukciót is befogad. A Független Színművészetért Alapítvány és az Orlai Produkciós Iroda együttműködésében létrejött, A mi Józsink/Erzsike című darab a MASZK Egyesület szervezésében valósul meg és legelőször Szegeden lesz látható. Lengyel Nagy Anna rádiós újságíró kis emberek nagy történeteit gyűjtötte össze az Élet. történetek.hu című sorozatban, s ezek az igaz sztorik egy színdarabbá formálódtak. A darabban a valós embereket olyan színészek keltik életre, mint Lázár Kati, Epres Attila, Keresztes Tamás és Pelsőczy Réka.

A második premier bemutatóra december 21-én kerül sor a Nagyszínház balett-termében. Németh Ákos Tél című darabjának ősbemutatóján többek között a színház fiatal színészei, Olasz Renátó, Waskovics Andrea és Wessely Zsófia színművészek is bemutatkoznak, Bodolay Géza rendezésében.

A harmadik bemutatót, Peter Shaffer Amadeus című művéből Rusznyák Gábor viszi színre, december 22-én a Kisszínházban. A Mozart és Salieri, sokak által ismert versengését bemutató történetben a rendező szavaival élve egy jó értelemben vett bulvár sztori kel életre. A Salierit megformáló Pataki Ferenc elmondta, hogy a karakter minden színész számára egy jutalomjáték lenne. A kissé infantilis zsenit, Mozartot, pedig Poroszlay Kristóf alakításában láthatja majd a közönség.

December 27-én az idén huszadik születésnapját ünneplő Storyville Jazz Band Karácsonyi Dixie gálával készül Janice Harrington és Frankie Látó vendégszereplésével.

A színes programkínálat mellett, a nagy sikerrel futó János király című darab rendezője, Keszég László, aki maga is a Vajdaságból származik, elmondta, hogy a teátrum szoros kapcsolatot igyekszik ápolni a határon túli magyarsággal, így elkészülhettek azok a kuponfüzetek, amelyekkel a határon túliak kedvezményes áron vásárolt jeggyel tekinthetik meg a Szegedi Nemzeti Színház produkcióit.

A Szegedi Nemzeti Színház egy nagyszabású szilveszteri gála műsorral zárja az évet, így a színházszerető közönség egészen az esztendő utolsó percéig találhat magának programot a teátrumban. Az esten a musical-, és sanzonrészletek mellett Karinthy-betétekkel is készülnek a színészek; így a közönség olyan művészekkel búcsúztathatja az óévet, mint Csorba Kata, Egyházi Géza, Horák Renáta, Pataki Ferenc, Szilágyi Annamária, valamint Szívós László.