Hegedűs Réka: Multikulturális kalandozások az erdélyi magyar irodalomban

Tavaszi körútjuk alkalmából, Szegeden is bemutatkozott az Erdélyi Magyar Írók Ligája.

Március derekán Könyvek, vidékek. A szélrózsa 10 iránya címmel indult útjára az Erdélyi Magyar Írók Ligájának tavaszi körútja, amelynek keretében 10 városban, így Besztercén, Fogarason, Szegeden, Bukarestben, Kassán, Nagyenyeden, Bánffyhunyadon, Nagyszalontán, Bálványosváralján, valamint Nagykárolyban mutatkoznak be a liga tagjai. Március 20-án, a szegedi JATE Klubban Bene Zoltán moderálásával Király Farkas, Márton Evelin és Csontos Márta osztották meg gondolataikat az erdélyi magyar irodalom jelenéről, valamint műveikből is hallhatott részleteket a közönség.

Az Erdélyi Magyar Írók Ligája (E-MIL) 2002 februárjában alakult, az elnöki tisztet a kezdetekben Fodor Sándor töltötte be, 2014 decembere óta a tisztséget Karácsonyi Zsolt tölti be. A szervezet igen hamar, már működésének első évében megerősödött, tagjainak száma gyorsan meghaladta a száz főt. A kezdeti időszakban magánszemélyek, később intézményi támogatások és pályázati források nyújtottak segítséget a Liga számára. Legfőbb céljuk az erdélyi írók jelenlétének megerősítése nemcsak hazájukban, hanem a Kárpát-medencében is, valamint az erdélyi magyar hagyományok ápolása és megőrzése. Az E-MIL különös gondot fordít a tehetséggondozásra, ezzel is támogatva az újabb generációk fejlődését, ennek érdekében szervezték meg a tavalyi évben immár harmadik alkalommal a Kolozsvári Kikötő elnevezésű programot, amely nemcsak kitűnő találkozási pont a fiatalok számára, hanem a középiskolákba is eljut az erdélyi magyar irodalom a program révén.  Felolvasókörutak, írótáborok, könyvbemutatók szervezését vállalták fel, s fontosnak tartják, hogy nemcsak a nagyobb városokban, hanem vidéki településeken is jelen legyenek. 2017-ben, a magyar nyelv napján a Liga másfél évtizedes munkáját az RMDSZ és a Communitas Alapítvány a kolozsvári Bánffy-palotában szervezett ünnepi rendezvényén kitüntetéssel ismerte el.

Király Farkas

A szegedi esten találkozhatott a közönség a kolozsvári születésű Király Farkassal, aki költőként, íróként, műfordítóként, valamint újságíróként is tevékenykedik; Márton Evelinnel, aki szintén Kolozsváron született, szépirodalmi munkássága mellett újságírással és rádiózással foglalkozik, valamint Csontos Mártával, aki a Szeged melletti Sándorfalván él és alkot, több erdélyi irodalmi folyóirat (például a Helikon) rendszeres szerzője, PHD dolgozatát pedig Reményik Sándor kolozsvári költő munkásságából írja.

A meghívottak egyaránt egyetértettek abban, hogy az erdélyi magyar irodalom nyilvánvalóan a saját területi hagyományaiból, történelméből táplálkozik, ám az ilyen kis régiók művészete része annak a nagy egésznek, amelyet egyetemes magyar irodalomnak nevezünk, s az eltérő valóságszemlélet, amellyel az erdélyiek rendelkeznek, színesíteni tudja azt. A többnyelvű környezet inspirálón hat a helyi művészekre: „Sokkal szegényebbnek érezném magam, ha monokulturális környezetben nevelkedtem volna” − fogalmazta meg Király Farkas, aki műfordítóként több ízben tapasztalta, hogy ha valaki komolyan foglalkozni kezd egy nyelvvel, amely eltér a sajátjától, az a gondolkodására is kihat.

Márton Evelin

Annak ellenére, hogy Romániában számos nemzeti és etnikai kisebbség létezik, a román-magyar viszony kap a legnagyobb figyelmet. „Tetszik, nem tetszik Románia egy multikulturális ország, ahol a leghangosabb kisebbség egyértelműen a magyar. A többi nemzetiség, bár számszerűen kisebb, szintén nagyon jelentős, csak nem hallatják olyan mértékben a hangjukat, mint a magyarok” – tette hozzá Márton Evelin, akinek 2015-ben megjelent, Szalamandrák éjszakái című regénye többek között ezzel a multikulturális valóságértelmezéssel foglalkozik, s megidézi azt az időszakot is, amikor az a kijelentés, miszerint „az állam nyelvét mindenkinek ismernie kell, ha érvényesülni akar” − a magyar nyelvre vonatkozott, ugyanakkor azt a korszakot is, amikor ez a szentencia már a román nyelvre utal.

Az E-MIL felolvasó- és beszélgetőestjéből egy színes, izgalmas világ bontakozott ki: az erélyi magyar irodalom univerzuma.